Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mindenki nagyító alatt volt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. április 06. 09:55
Mindenki nagyító alatt volt
Bemutatták az egyházak és az 1945 utáni államhatalom viszonyát feltáró forráskiadványt

Forrásaink a reformációról – Dokumentumok az MNL Békés Megyei Levéltárából címmel jelent meg forráskiadvány a hazai protestáns egyházak és az 1945–1990 közti magyar állam kapcsolatáról. A kötet iratanyagát Kovács Eleonóra és Sáfár Gyula levéltáros szerkesztette, bemutatóját április 5-én tartották a gyulai evangélikus templomban.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Házigazdaként a megjelenteket, köztük Földváryné Kiss Rékát, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökét és Korányi András püspökhelyettest, egyetemi tanárt Pápai Attila lelkész köszöntötte. Kiemelte, a gyulai egyházközséget két tekintetben is érinti a kiadvány, egyfelől a téma által, másfelől pedig annak okán, hogy szerkesztőinek egyike, Sáfár Gyula, a gyülekezet világi vezetője.

Erdész Ádám, az MNL Békés megyei levéltárának igazgatója arról tett említést, hogy a könyv a Reformáció 500 program keretében valósult meg, és nagyon sok eredményt hozott, egyebek mellett egy impozáns sorozatot, hisz megyénként kiadtak egy-egy kötetet.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Földváryné Kiss Réka azt fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kommunista hatalom és az egyház viszonyának elemzését nagyon sok kutatás előzte meg az elmúlt harminc évben, ám ezek legtöbbje Budapest-központú volt. A Békés megyei forrásanyag azt mutatja meg, mi történt vidéken. Úgy vélte, jó volna, ha az ország többi részén is lenne folytatása ennek a munkának, hogy egy olyan dimenzióban is lássuk a kort, amely eddig számunkra ismeretlen volt.

A történész érdekességként fedezte fel a szövegekben, hogy a reformátusok többségbe kerültek ebben az időszakban a megyében. Ez annak lett a következménye, hogy olyan területeket csatoltak ekkor a régióhoz, amelyek lakosságának felekezeti hovatartozása megbillentette a korábbi arányokat. A cél az volt, hogy szembefordítsák egymással a protestánsokat. A hatalom fellépése hatásos volt ugyan, de nem elég hatékony, jegyezte meg a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Ehhez kapcsolódóan Korányi András aláhúzta, a tömbevangélikusság kuriózum volt Magyarországon, látni lehetett benne a nagy közös küzdelmeket. A könyvben visszatérő téma a hitoktatás, a konfirmáció és a bérmálás, mivel mindegyik beszédesen jelzi, milyen intenzitással folyt egy-egy korszak megváltoztatása, mekkora presszióval igyekeztek visszaszorítani az egyházakat, és arról is szó esik általuk, hogy mindenki nagyító alatt állott. Akiket megfigyeltek, azok is megfigyelők voltak. Az okmánygyűjtemény ereje abban is megmutatkozik, hogy felhívja a figyelmet az érzékeny témákra, s az 1956 utáni újjászületéssel is foglalkozik. Az anyag markáns és világos, hangoztatta a püspökhelyettes.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Sáfár Gyula elsőként azt ismertette, milyen lelőhelyekről válogatta össze a dokumentumokat, majd a feldolgozás nehézségeiről beszélt. Példaként elmondta, az iratok egyik szerzője, Gregor György nagyon primitíven és durván fogalmazott, sok esetben gondolkodni kellett azon, mit is akart közölni. De miközben nagy manipulátor volt, a szálakat is rendkívül okosan mozgatta.

A kötet létrejöttében való közreműködésért Sáfár Gyula köszönetet mondott Király Erzsébetnek, aki a gépelési feladatot végezte, és Hajdu András olvasószerkesztőnek.

A forráskiadvány a Petőfi téri levéltárban, a könyvtárban és az IQ Könyvesboltban vásárolható meg 2200 forintért.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)