Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az olívabogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. április 07. 16:00
Az olívabogyó
Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye

 

Forrás: pixabay.com

Az olívabogyó pozitív hatásaival már Hippocrates is tisztában volt. A mediterrán országok lakói szinte minden étkezéskor fogyasztanak olajbogyót vagy olívaolajjal készült ételeket. Az olajbogyó számukra olyan, mint egy életelixír.

Az olívaolaj esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A linolsav, a linolénsav és az arachidonsav gátolják a zsírok lerakódását, védik az érrendszert a meszesedéstől, csökkentik a magas vérnyomást, és a trombózis megelőzésére is alkalmasak.

Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin erősíti az immunrendszert. D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére van hatással.

Különösen a fekete olíva rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye. Az olívabogyóban lévő fitovegyületek a gyulladás csökkentésével mérsékli a mellrák kialakulásának kockázatát is. Az olajbogyó héjában található maslinsav bizonyítottan képes beindítani a sejthalált a tumorsejtekben.

Az olajbogyót nyersen és főzve is használhatjuk ételeinkhez. Köretekhez, salátákhoz, de salátaöntetekhez is kiváló.

 

Tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 10 dkg kimagozott fekete olajbogyó
  • 50 dkg pennetészta
  • 20 dkg kockára vágott fetasajt
  • 1 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál apróra vágott mentalevél
  • 1 evőkanál összetépkedett bazsalikom
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 fej finomra vágott lila hagyma
  • 75 dkg negyedelt paradicsom
  • ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
  • ízlés szerint só
  • A díszítéshez:
  • 1 ág bazsalikom

 

Elkészítés:

A paradicsomot, a lila hagymát, a fokhagymát, a fetát, az olajat, a bazsalikomot, a mentát, a citromhéjat salátástálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd letakarva 30 percig pihentetjük. A tésztát forró, sós vízben megfőzzük, majd hideg vízzel lehűtjük. Lecsöpögtetjük, majd az olívabogyóval együtt a zöldségekhez keverjük. Bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

 

Energia:   3642 kcal

Fehérje:    113 g

Zsír:       175 g

Szénhidrát: 423 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)