Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A brokkoli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. március 31. 15:00
A brokkoli
A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

A brokkolinak a virágját és az azt tartó szárait fogyasztjuk. A virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.

A brokkoli számos értékes tápanyagot tartalmaz. Kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás. Kiemelendő az E-vitamin-, a niacin-, a B1- és a B2-vitamin-tartalma is. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, sőt megállítani a daganatok kialakulását. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentik.

Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Zsenge leveliből főzelék készíthető.

 

Csőben sült brokkoli

Hozzávalók:

  • 1 közepes db brokkoli
  • 30 g vaj
  • 1 közepes db vöröshagyma (felaprítva)
  • 2 csapott evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 5 dkg edami sajt
  • 1 evőkanál vaj (a sütőtál kikenéséhez)
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa (a sütőtál kikenéséhez)
  • 5 dkg edami sajt (a tetejére)

 

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, majd szűrőbe rakjuk, és forrásban lévő víz felett, lefedve 5–10 percig pároljuk.

A felforrósított vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett, több adagban hozzáöntjük a tejet is. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Belereszelünk 5 dkg edami sajtot, és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.

Egy sütőbe való tálat kivajazunk, és zsemlemorzsával kibélelünk. Belepakoljuk a párolt brokkolirózsákat, majd ráöntjük a hagymás besamelmártást.

Sajtot reszelünk a tetejére, és 180°C-ra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Energia:  1335 kcal

Fehérje:    64 g

Zsír:       75 g

Szénhidrát: 90 g

 

Brokkolis tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg tészta
  • 50 dkg brokkoli
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2 dl tej
  • 20 dkg sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és félretesszük. A brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük. 

A megfőtt brokkolit leszűrjük, és burgonyatörővel apróra törjük, majd felengedjük a tejjel és a tejszínnel. Kis lángon összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Az elkészült mártást a tésztára öntjük, és alaposan összekeverjük. Üvegtálba öntjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és megsütjük.

 

Energia:   3665 kcal

Fehérje:    148 g

Zsír:       127 g

Szénhidrát: 385 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)