képünk illusztráció
Forrás: pixabay.com
A brokkolinak a virágját és az azt tartó szárait fogyasztjuk. A virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.
A brokkoli számos értékes tápanyagot tartalmaz. Kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás. Kiemelendő az E-vitamin-, a niacin-, a B1- és a B2-vitamin-tartalma is. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, sőt megállítani a daganatok kialakulását. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentik.
Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Zsenge leveliből főzelék készíthető.
Csőben sült brokkoli
Hozzávalók:
- 1 közepes db brokkoli
- 30 g vaj
- 1 közepes db vöröshagyma (felaprítva)
- 2 csapott evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 5 dkg edami sajt
- 1 evőkanál vaj (a sütőtál kikenéséhez)
- 1 evőkanál zsemlemorzsa (a sütőtál kikenéséhez)
- 5 dkg edami sajt (a tetejére)
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, majd szűrőbe rakjuk, és forrásban lévő víz felett, lefedve 5–10 percig pároljuk.
A felforrósított vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett, több adagban hozzáöntjük a tejet is. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Belereszelünk 5 dkg edami sajtot, és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.
Egy sütőbe való tálat kivajazunk, és zsemlemorzsával kibélelünk. Belepakoljuk a párolt brokkolirózsákat, majd ráöntjük a hagymás besamelmártást.
Sajtot reszelünk a tetejére, és 180°C-ra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Energia: 1335 kcal
Fehérje: 64 g
Zsír: 75 g
Szénhidrát: 90 g
Brokkolis tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg tészta
- 50 dkg brokkoli
- 3 dl főzőtejszín
- 2 dl tej
- 20 dkg sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és félretesszük. A brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük.
A megfőtt brokkolit leszűrjük, és burgonyatörővel apróra törjük, majd felengedjük a tejjel és a tejszínnel. Kis lángon összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Az elkészült mártást a tésztára öntjük, és alaposan összekeverjük. Üvegtálba öntjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és megsütjük.
Energia: 3665 kcal
Fehérje: 148 g
Zsír: 127 g
Szénhidrát: 385 g
Jó étvágyat!


























