Forrás: pixabay.com
A tökféléknek általában a kabaktermését fogyasztjuk, de a magjuk is értékes csemege. A tökmag nyersen és pirítva is fogyasztható.
Amikor az emberek még napi szinten fogyasztották a tökmagot, nem ismerték a prosztatagyulladás és -megnagyobbodás problémáját. A tökmagban lévő fitoszterol csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását, gyulladását, illetve enyhíti annak tüneteit, valamint antimikrobiális hatása miatt alkalmas a húgyutak fertőtlenítésére.
A tökmagnak magas a fehérje- és a zsírtartalma. Esszenciális zsírsavakban is gazdag. Jelentős mennyiségű B6-, E-vitamin, cink, réz és szelén található benne, amelyek antioxidáns- és gyulladásgátló hatást váltanak ki a szervezetben.
A tökmagolaj lecitinben gazdag, ami csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés és a daganatok kockázatát. Triptofántartalma az idegrendszert erősíti.
A tökmag az emésztőrendszer őre. Olyan proteázinhibitorokat is tartalmaz, amelyek gátolják a béltraktusban a vírusok és a baktériumok aktivizálódását.
Az A-vitamin a látásunk épségéről gondoskodik. Emellett a tökmag cinktartalma révén segíthet olyan bőrbetegségek kezelésében, mint a korpásodás vagy az akné.
A tökmag nyersen és pirítva is fogyasztható. Krémlevesekbe betétként, saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható.
Tökmagos krém
Hozzávalók:
5 evőkanál ledarált tökmag
5 evőkanál kefir
1 csipet só
1 teáskanál snidling
Elkészítés:
Evőkanállal kimérünk ugyanannyit a darált tökmagból és kefirből. Sózzuk, apróra vágott snidlinggel ízesítjük. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.
- Energia: 446 kcal
- Fehérje: 24 g
- Zsír: 31 g
- Szénhidrát: 12,5 g
Jó étvágyat!

























