Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mata János és Kner Imre barátságáról nyílt kiállítás a levéltárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. március 02. 10:00
Mata János és Kner Imre barátságáról nyílt kiállítás a levéltárban
Értékes ajándékot hozott a megnyitóra a Kner Nyomda igazgatója

Mata János és Kner Imre életműve röviden, de termékenyen keresztezte egymást. Ennek állít emléket a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának március elsején nyílt kiállítása. A Társművészet – Művésztársak című tárlatot Erdős Tamás, a gyomai Kner Nyomda Zrt. igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Az ügyvezető egy értékes ajándékkal is megörvendeztette az archívumot.

Erdész Ádám köszöntötte a tárlat megnyitójának látogatóit

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Tisztelettel invitálták az érdeklődőket az MNL Békés Megyei Levéltárának Petőfi téri székházába a szervezők március első napján, hogy bemutassák a nagyérdeműnek azokat a rajzokat, leveleket, nyomtatványokat és egyéb dokumentumokat, amelyek Mata János grafikus és Kner Imre tipográfus együttműködése során keletkeztek.

Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója köszöntőjében elsőként arról tájékoztatta a jelenlévőket, miként fogalmazódott meg a tárlat létrehozásának gondolata. 2017 végén, miután megszületett a Kner család és egyéb történetek című könyv, és ezt bemutatták a budapesti Kossuth Klubban, ifj. Mata Jánost is meghívták az eseményre. Mivel betegeskedett, válaszában arról értesítette Erdész Ádámot, hogy nemsokára megrendezi azt a kiállítást, amelyről korábban már nagyon sokat beszélt neki, s amely édesapja és Kner Imre barátságát, közös munkáját dolgozná fel. Néhány nap múlva azonban elhunyt.

Az anyagot végül az egyik közeli barát, Kéri Júlia állította össze és mutatta be a Ráday utcai FilmesHázban. Ifj. Mata János ugyanis filmeket készített, rendezett, többek között a Kukori és Kotkodát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai kiállítást Erdős Tamás, a gyomai Kner Nyomda Zrt. igazgatója ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe. Előrebocsátotta, közgazdászként fog beszélni arról, ami megragadta a két kiemelkedő személyiség történetéből, találkozásából. Mindenekelőtt ezért azt emelte ki, hogy Kner Imrét nem csak Magyarország, hanem egész Európa legjobb tipográfusaként tartják számon. Ő volt például az első, aki bizonyos formaterveket híres grafikusok között pályáztatott meg, a nyerteseket pedig jelentős díjazásban részesítette.

Abban is élen járt, hogy az egyenletes termelést is megoldotta. Az előállított lapokat, vagy nyertes pályaműveket ugyanis összegyűjtötte egy katalógusba, ügyfelei ebből választhatták ki a nekik leginkább tetszőt, így a megrendelést már vonatfordultával teljesíteni tudták. A szakember aláhúzta: a 19. század végén ez nagyon innovatív kezdeményezésnek számított. Kner Imre viszont abban is úttörő volt, mutatott rá Erdős Tamás, hogy kollektív szerződéseket kötött a dolgozókkal, elsőként az országban.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyomai igazgató megnyitóbeszédéből megtudtuk: az 1940-es években munkaideje 90 százalékában a nyomda olyan közigazgatási nyomtatványokat gyártott, amelyek épp azt a rendszert tartották fent, amely végül elpusztította a vállalkozó kedvű családot. Pedig Kner Imre igazabb, nagyobb magyar volt, mint sokan azok közül, akik gyűlölték, hangsúlyozta a közgazdász.

Erdős Tamás ajándékot is hozott az ünnepi alkalomra. Azt a könyvet, amely megteremtette az intellektuálisan összeillő két ember barátságát, megalapozta levelezésüket. A grafikus Mata János 1943-ban fordult árajánlattal a nyomdatulajdonos Knerhez, azzal az elhatározással, hogy egy régi debreceni jegyzőkönyvben talált verses krónikát kiadasson. Tudniillik egy olyan kötetet készített ebből, amelyben minden egyes hónapot egy-egy fametszettel illusztrált. Mivel a levéltár nem rendelkezett eredeti kötettel, a tárlókban egy reprint kiadást helyeztek el. Az értékes felajánlásnak köszönhetően most egy valódi példányt is kiállíthatnak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Társművészet – Művésztársak kiállítással párhuzamosan Barabás Ferenc egy miniatűr, ám rendkívül tartalmas és szép könyvet is készített. A megnyitón ezt is a publikum figyelmébe ajánlották.

A tárlat megtekintése ingyenes.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)