Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az év levéltári kiadványai közé került a Márki Sándor naplói IV. című könyv

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. április 15. 14:10
Az év levéltári kiadványai közé került a Márki Sándor naplói IV. című könyv
Az MNL Békés Vármegyei Levéltárának kötetét Erdész Ádám szerkesztette

Fotó: BFL/Tálas Róbert

A 2023-as év legjobb levéltári kiadványai közé került az MNL Békés Vármegyei Levéltárának gondozásában megjelent, Márki Sándor naplói IV. 1915–1919 című könyv, melyet Erdész Ádám nyugalmazott levéltár-igazgató szerkesztett.

A kötet a szakmai kiadványok kategóriában lett a második a Magyar Levéltárosok Egyesületének pályázatán.

A helyezéssel járó díjat Sáfár Gyula levéltár-igazgató vette át pénteken Kenyeres Istvántól, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnökétől Budapest Fővárosi Levéltárában. A díjazott köteteket Csorba László, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója méltatta.

A pályázaton a Békés vármegyei levéltár több munkája ért már el helyezést a korábbi években. Az Erdész Ádám szerkesztette Márki Sándor naplói I. 1873–1892 című kötet első helyen végzett a 2015-ben megjelent forráskiadványok között, a gyulai zsidó temető Kereskényiné Cseh Edit által készített adatbázisa pedig második lett a 2015-ös kiíráson, a levéltári adatbázisok kategóriájában. Az EÁrchívum – Tanulmányok Erdész Ádám hatvanadik születésnapja tiszteletére című kiadványt a 2017-es pályázaton a harmadik legjobbnak választották a monográfiák, tanulmánykötetek között, míg a nyugalmazott igazgató szerkesztette Körök, egyletek – A civil társadalom története a dualizmus kori Békés megyében című könyv második helyezést ért el a 2018-as pályázaton. Az Erdész Ádám és Héjja Julianna Erika által közösen szerkesztett, Anno Gyula című könyv, melyben a Gyulai Hírlapban 2010 és 2012 között megjelent, levéltárosok által írt cikkek olvashatók, a 2022-es ismeretterjesztő kiadványok között lett a harmadik.

Sáfár Gyulától megtudtuk, már készül Németh Csaba történész Kerecsényi Lászlóról szóló kötetete, amely szintén a vármegyei levéltár gondozásában jelenik meg. Arról is beszámolt, hogy szokásos őszi konfereciájukon az 1944–45-ös időszak Békés vármegyei vonatkozásairól lesz majd szó. 

Fotó: BFL/Tálas Róbert

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)