Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az oreganó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. február 24. 14:45
Az oreganó
Kiváló rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal

 

Forrás: pixabay.com

Az oregánó, más néven szurokfű vagy balzsamfű, a mediterrán konyha fontos fűszernövénye. Aromája hasonlít a kakukkfűére, s kissé kesernyés az íze. Jól illik a paradicsomhoz, a padlizsánhoz, de ízesíthetjük vele a húsokat, a salátákat és a leveseket is.

A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett található benne kalcium, magnézium, cink, kálium, réz, bór, C- és A-vitamin. Az oregánó lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag.

Magas A- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns. Magas niacintartalma a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában játszik szerepet.

Jótékonyan hat az emésztésre, enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja.

 

Fűszeres sült cékla

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 kg cékla
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db alma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • oregánó ízlés szerint (egyéb mediterrán fűszerek: kakukkfű, rozmaring)
  • 4 evőkanál balzsamecet (vagy egyéb gyümölcsecet)

 

Elkészítés:

A céklát meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát megpucoljuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Az almát hámozatlanul negyedekbe, majd nyolcadokba szeljük, a magházát eltávolítjuk. Egy közepes tepsit kiolajozunk, majd beleszórjuk a feldarabolt zöldséget, megszórjuk a fűszerekkel, és összeforgatjuk az olajjal. (Ha keveselljük a megadott mennyiségű olajat, akkor pótolhatjuk.) A tepsit fóliával letakarjuk, és forró sütőben legalább egy órán át sütjük, míg a cékla megpuhul. Ha elkészült, balzsamecettel meglocsoljuk és összeforgatjuk. Fűszeres vagy grillezett húsokhoz köretnek kínáljuk.

  • Energia:    792 kcal
  • Fehérje:     13 g
  • Zsír:        40 g
  • Szénhidrát: 105 g

 

Paradicsomos tészta

Hozzávalók:

  • 3 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1/2 teáskanál fehérbors
  • 1 teáskanál oreganó
  • 1/2 teáskanál gyömbér (reszelve)
  • 1 teáskanál méz
  • 25 dkg spagetti

 

Elkészítés:

A tésztát sós vízben megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a paradicsomos szószt. Ehhez a paradicsomok héját bevagdossuk, néhány másodpercre lobogó vízbe merítjük, majd könnyedén eltávolítjuk azt. Ezután kevés olajon megpirítjuk az összenyomott fokhagymát. Amikor a hagyma megpirult, kivesszük az olajból, és a serpenyőbe tesszük a felkockázott paradicsomot. Ha nem válik teljesen egyneművé a paradicsom, akkor botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk az oregánót, a mézet, a gyömbért, majd a kívánt sűrűségűre forraljuk. Összekeverjük a tésztával, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

  • Energia:    1293  kcal
  • Fehérje:     40,5 g
  • Zsír:        27,5 g
  • Szénhidrát: 210,5 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)