Forrás: pixabay.com
Az oregánó, más néven szurokfű vagy balzsamfű, a mediterrán konyha fontos fűszernövénye. Aromája hasonlít a kakukkfűére, s kissé kesernyés az íze. Jól illik a paradicsomhoz, a padlizsánhoz, de ízesíthetjük vele a húsokat, a salátákat és a leveseket is.
A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett található benne kalcium, magnézium, cink, kálium, réz, bór, C- és A-vitamin. Az oregánó lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag.
Magas A- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns. Magas niacintartalma a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában játszik szerepet.
Jótékonyan hat az emésztésre, enyhíti a megfázásos tüneteket, kitisztítja a légutakat, és a köhögést is csillapítja.
Fűszeres sült cékla
Hozzávalók (4 adag):
- 1 kg cékla
- 2 közepes db sárgarépa
- 2 közepes db alma
- 4 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint (egyéb mediterrán fűszerek: kakukkfű, rozmaring)
- 4 evőkanál balzsamecet (vagy egyéb gyümölcsecet)
Elkészítés:
A céklát meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát megpucoljuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Az almát hámozatlanul negyedekbe, majd nyolcadokba szeljük, a magházát eltávolítjuk. Egy közepes tepsit kiolajozunk, majd beleszórjuk a feldarabolt zöldséget, megszórjuk a fűszerekkel, és összeforgatjuk az olajjal. (Ha keveselljük a megadott mennyiségű olajat, akkor pótolhatjuk.) A tepsit fóliával letakarjuk, és forró sütőben legalább egy órán át sütjük, míg a cékla megpuhul. Ha elkészült, balzsamecettel meglocsoljuk és összeforgatjuk. Fűszeres vagy grillezett húsokhoz köretnek kínáljuk.
- Energia: 792 kcal
- Fehérje: 13 g
- Zsír: 40 g
- Szénhidrát: 105 g
Paradicsomos tészta
Hozzávalók:
- 3 paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál fehérbors
- 1 teáskanál oreganó
- 1/2 teáskanál gyömbér (reszelve)
- 1 teáskanál méz
- 25 dkg spagetti
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a paradicsomos szószt. Ehhez a paradicsomok héját bevagdossuk, néhány másodpercre lobogó vízbe merítjük, majd könnyedén eltávolítjuk azt. Ezután kevés olajon megpirítjuk az összenyomott fokhagymát. Amikor a hagyma megpirult, kivesszük az olajból, és a serpenyőbe tesszük a felkockázott paradicsomot. Ha nem válik teljesen egyneművé a paradicsom, akkor botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk az oregánót, a mézet, a gyömbért, majd a kívánt sűrűségűre forraljuk. Összekeverjük a tésztával, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
- Energia: 1293 kcal
- Fehérje: 40,5 g
- Zsír: 27,5 g
- Szénhidrát: 210,5 g
Jó étvágyat!


























