Forrás: Pixabay.com
A babérlevelet elsősorban fűszernövényként ismerjük. Kevesen tudják, hogy milyen hasznos és egészséges növény, amelynek fogyasztása számos módon képes jótékonyan hatni az egész szervezetre.
A babérlevélben az A- és C-vitamin mellett jelentős mennyiségű vas és mangán található, valamint kisebb mennyiségben kalcium, kálium és magnézium. Idegeket nyugtató, alvást segítő gyógyhatása ismert.
Forrázat vagy olaj formájában alkalmazható. A babérlevél túl erős hatású ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben fogyaszthassuk, ám külsőleg bátran alkalmazható vászonba takarva, pakolásként a mellkasra téve.
Enyhíti a hörghurutot és a köhögést. A babérolaj alkalmas a zúzódások és a rovarcsípések hatékony kezelésére. Gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal is bír, jó szélhajtó, gyomornyugtató, kifejezetten jó migrénes fejfájásra.
Fűszernek a növény levelét használjuk. Elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen.
Burgonyafőzelék
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 25 dkg tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 5 db babérlevél
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. Feltesszük főni annyi vízben, ami éppen ellepi. Fűszerezzük. Ha megfőtt, a tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a főzeléket. Még egyszer felforraljuk.
- Energia: 1622 kcal
- Fehérje: 33,5 g
- Zsír: 50,5 g
- Szénhidrát: 248 g
Babéros, tejfölös karaj
Hozzávalók:
- 4 nagyobb szelet karaj
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- mustár
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 3 szem szegfűbors
- só
- frissen őrölt bors
- 1 dl félszáraz fehérbor
- 1-1,5 teáskanál méz
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A húst vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és vékonyan bekenjük mustárral. A vajon és olajon elősütjük a hússzeleteket, majd kivesszük a zsiradékból. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáöntjük a bort. Felforraljuk, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadjuk a babérlevelet, a félbe vágott fokhagymagerezdeket, a szegfűborsot és a mézet, és visszatesszük bele a hússzeleteket. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. 10–15 percig főzzük. Ezután a tejföllel és a liszttel behabarjuk, majd összeforraljuk.
- Energia: 2259 kcal
- Fehérje: 173 g
- Zsír: 144 g
- Szénhidrát: 39 g
Jó étvágyat!


























