Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A babérlevél

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. február 10. 14:00
A babérlevél
Enyhíti a hörghurutot és a köhögést

 

Forrás: Pixabay.com

A babérlevelet elsősorban fűszernövényként ismerjük. Kevesen tudják, hogy milyen hasznos és egészséges növény, amelynek fogyasztása számos módon képes jótékonyan hatni az egész szervezetre.

A babérlevélben az A- és C-vitamin mellett jelentős mennyiségű vas és mangán található, valamint kisebb mennyiségben kalcium, kálium és magnézium. Idegeket nyugtató, alvást segítő gyógyhatása ismert.

Forrázat vagy olaj formájában alkalmazható. A babérlevél túl erős hatású ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben fogyaszthassuk, ám külsőleg bátran alkalmazható vászonba takarva, pakolásként a mellkasra téve.

Enyhíti a hörghurutot és a köhögést. A babérolaj alkalmas a zúzódások és a rovarcsípések hatékony kezelésére. Gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal is bír, jó szélhajtó, gyomornyugtató, kifejezetten jó migrénes fejfájásra.

Fűszernek a növény levelét használjuk. Elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen.

 

Burgonyafőzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 db babérlevél

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. Feltesszük főni annyi vízben, ami éppen ellepi. Fűszerezzük. Ha megfőtt, a tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a főzeléket. Még egyszer felforraljuk.

  • Energia:   1622 kcal
  • Fehérje:   33,5 g
  • Zsír:      50,5 g
  • Szénhidrát: 248 g

 

Babéros, tejfölös karaj

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb szelet karaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • mustár
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 3 szem szegfűbors
  • frissen őrölt bors
  • 1 dl félszáraz fehérbor
  • 1-1,5 teáskanál méz
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A húst vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és vékonyan bekenjük mustárral. A vajon és olajon elősütjük a hússzeleteket, majd kivesszük a zsiradékból. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáöntjük a bort. Felforraljuk, hogy az alkohol elpárologjon. Hozzáadjuk a babérlevelet, a félbe vágott fokhagymagerezdeket, a szegfűborsot és a mézet, és visszatesszük bele a hússzeleteket. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. 10–15 percig főzzük. Ezután a tejföllel és a liszttel behabarjuk, majd összeforraljuk.

  • Energia:  2259 kcal
  • Fehérje:   173 g
  • Zsír:      144 g
  • Szénhidrát: 39 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)