Fotó: pixabay.com
A datolyaszilva vagy khakiszilva úgy néz ki, mint egy narancssárga paradicsom. Héja fényes, állaga az érett ringlóhoz hasonlít. Éretten zamatos, mézédes, leveses, íze a sárgabarack, a ringló és a körte egyvelegére hasonlít.
Kínából származik, de nálunk is megterem. Az üzletekben gyakran éretlen gyümölcsöket vásárolunk. Utóérő gyümölcs, amely néhány nap alatt tökéletes állagú lesz, és rendkívül finom. A csersavon kívül sok citrom- és almasavat tartalmaz. Jelentős az A-, C-, P- vitamin-tartalma, de van még benne B1-, B2- és E-vitamin is. A mikroelemek közül káliumot, magnéziumot, jódot, vasat, kalciumot, foszfort és kisebb mennyiségben mangánt és a rezet tartalmaz. Nagy a rosttartalma is.
Távol-Keleten a gyógyításban is jelentős szerepet kapott. Használják agyi elváltozások (agyvérzés, agyhártyagyulladás, daganat) kezelésére, a szájon kialakult sebek gyógyítására, a torokgyulladás, a hörghurut tüneteinek enyhítésére. Az emésztőrendszeri panaszok kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható gyümölcs. A rákgyógyítás terén is hatékony ellenszernek bizonyul. Fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás megelőzésében és kezelésében is. Ezt az egészséges, magas béta-karotin-tartalmú gyümölcsöt leginkább nyersen, felszeletelve fogyasztjuk.
Datolyaszilvás puding
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 70 dkg puha datolyaszilva
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 35 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mogyorókrém
Elkészítés:
A datolyaszilva lekvárszerű belsejét kikaparjuk, és botmixerrel pépesre keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, a lisztet, a szódabikarbónát, és csomómentesre keverjük. Palacsintatészta-szerű tésztát kapunk, melyet kivajazott tepsibe öntünk, és előmelegített sütőben megsütünk. Amíg meleg, megkenjük a tetejét mogyorókrémmel.
- Energia: 2376 kcal
- Fehérje: 59 g
- Zsír: 25 g
- Szénhidrát: 521 g
Egészségükre!


























