Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A datolyaszilva

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. január 20. 14:00
A datolyaszilva
Az emésztőrendszeri panaszok kezelésében is jól hasznosítható

 

Fotó: pixabay.com

A datolyaszilva vagy khakiszilva úgy néz ki, mint egy narancssárga paradicsom. Héja fényes, állaga az érett ringlóhoz hasonlít. Éretten zamatos, mézédes, leveses, íze a sárgabarack, a ringló és a körte egyvelegére hasonlít.

Kínából származik, de nálunk is megterem. Az üzletekben gyakran éretlen gyümölcsöket vásárolunk. Utóérő gyümölcs, amely néhány nap alatt tökéletes állagú lesz, és rendkívül finom. A csersavon kívül sok citrom- és almasavat tartalmaz. Jelentős az A-, C-, P- vitamin-tartalma, de van még benne B1-, B2- és E-vitamin is. A mikroelemek közül káliumot, magnéziumot, jódot, vasat, kalciumot, foszfort és kisebb mennyiségben mangánt és a rezet tartalmaz. Nagy a rosttartalma is.

Távol-Keleten a gyógyításban is jelentős szerepet kapott. Használják agyi elváltozások (agyvérzés, agyhártyagyulladás, daganat) kezelésére, a szájon kialakult sebek gyógyítására, a torokgyulladás, a hörghurut tüneteinek enyhítésére. Az emésztőrendszeri panaszok kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható gyümölcs. A rákgyógyítás terén is hatékony ellenszernek bizonyul. Fontos szerepe van a pajzsmirigybetegségek, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a fogínysorvadás megelőzésében és kezelésében is. Ezt az egészséges, magas béta-karotin-tartalmú gyümölcsöt leginkább nyersen, felszeletelve fogyasztjuk.

 

Datolyaszilvás puding

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 70 dkg puha datolyaszilva
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mogyorókrém

Elkészítés:

A datolyaszilva lekvárszerű belsejét kikaparjuk, és botmixerrel pépesre keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, a lisztet, a szódabikarbónát, és csomómentesre keverjük. Palacsintatészta-szerű tésztát kapunk, melyet kivajazott tepsibe öntünk, és előmelegített sütőben megsütünk. Amíg meleg, megkenjük a tetejét mogyorókrémmel.

  • Energia: 2376 kcal
  • Fehérje: 59 g
  • Zsír: 25 g
  • Szénhidrát: 521 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)