Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Számomra az volt a fontos, hogy a hivatal törvényesen működjön”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőINTERJÚ • 2018. december 26. 18:00
„Számomra az volt a fontos, hogy a hivatal törvényesen működjön”
Becsyné Szabó Márta zongoratanárnőnek készült, de jegyző lett belőle

Középiskolában zongoratanárnő vagy vegyész akart lenni, végül édesapja és nagyapja hivatását választotta. Saját bevallása szerint nehezen tud váltani, így nem csoda, hogy mindössze két munkahelye volt. A polgármesteri hivatalban negyven évet töltött el, ebből húszat a jegyzői székben. Becsyné Szabó Mártával nyugdíjba vonulása apropóján beszélgettünk munkáról, családról, és arról, hogy mivel szeretné tölteni az elkövetkező éveket.

Becsyné Szabó Márta otthonában fogadott bennünket

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Apai nagyapja és az édesapja is a jogi pályát választotta. Egyértelmű volt, hogy követi ezt a családi hagyományt?

– Édesapámtól sokat hallottam erről a pályáról, és a törvényszéken is többször jártam, de nem volt egyértelmű számomra, hogy jogász leszek. Több mint tizenkét évig zongoráztam, volt olyan időszak, amikor azt gondoltam, hogy zongoratanárnő leszek, és a gimnáziumban az is megfordult a fejemben, hogy vegyésznek tanulok. Rengeteget olvastam, faltam a könyveket, a magyar és a történelem is érdekelt. Jogra ebből a két tárgyból kellett felvételizni, így negyedikre letisztult bennem, hogy ezt a pályát választom.  

A nagyobbik fia költő és magyar–történelem szakos középiskolai tanár, a kisebb fia jogi végzettséggel az adóhivatalnál osztályvezető. Őket befolyásolta a családi hagyomány?

– A nagyobbik fiamat semmiképp, őt főleg a magyar érdekelte, és a gimnázium utolsó éveiben a történelmet is megszerette. A néptánc szintén az élete részévé vált, csak két éve hagyta abba, addig minden hétvégén hazajárt próbára Szegedről. A kisebb fiamra talán nagyobb hatással volt a családi hagyomány, de sosem mondtuk neki, hogy nem választhat más hivatást, azt érezte, hogy ezt a pályát kell választania. Ő a sportban talált rá önmagára, a búvárúszás vált a hobbijává. A férjem egyébként szintén rendkívül olvasott ember volt, annak ellenére, hogy mérnökként nyilván a műszaki beállítottság jellemezte. Fiatal korában ő is verseket írt, és színi előadásokon vett részt, a művészi hajlamot tőle is örökölhette a nagyobbik fiam.

Az egyetemre többszöri próbálkozás után vették fel, kisgyerekes anyukaként szerezte meg a diplomáját.

– Bár a pontszámaim megvoltak, helyhiányra hivatkozva elsőre nem vettek fel az egyetemre, csak egy évvel később, 1970-ben, levelező tagozatra. Közben férjhez mentem, és elhelyezkedtem az OTP-nél. Amikor hazajöttünk a nászútról, akkor kaptam meg az értesítőt, hogy felvételt nyertem. A nagyobbik fiam három évre rá, a kisebbik pedig az államvizsga évében született meg.

Ötven év munkaviszonyból negyvenegyet töltött a gyulai polgármesteri hivatalban, illetve annak jogelődjében. Hogy került oda?

– Amikor gyesen voltam a második gyermekemmel, felkeresett két férfi a városi tanácstól. Valahogy, nem tudom, hogy, kiszimatolták, hogy elvégeztem a jogot. Megkérdezték, nem mennék-e át az OTP-től a városházára, hogy ellássam a szövetkezetek törvényességi felügyeletét. Nagyon sokat gondolkodtam, mert nehezen váltok – ez látszik is a pályámon, hiszem mindössze két munkahelyem volt. Addig-addig győzködtek, hogy ráálltam, már csak azért is, mert a gyulai OTP-nél nem volt jogász álláshely, kétgyerekes anyaként pedig nem akartam átjárni Békéscsabára. A Harruckern térnél laktunk, a városházától két percre, nekem ez megfizethetetlen volt, megnyugvást jelentett, hogy a közelemben vannak a gyerekek.

Nőként, édesanyaként nehezebb volt helyt állnia a munkában, mint egy férfinak?

– Nem gondolom, hogy nehezebb dolgom volt. Szerencsés voltam, hiszen a férjem, édesanyámék és anyósomék is rengeteget segítettek, nélkülük nem tudtam volna a hivatali munkámat elvégezni.

A jegyzői székben húsz évet töltött. A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetése kapcsán azt nyilatkozta lapunknak, hogy annak idején nagyon sokat vacillált, elvállalja-e a feladatot. Mi volt az oka a dilemmának, az, hogy nehezen vált, vagy valami más is szerepet játszott benne? 

– Akkoriban nem volt olyan stabil a hivatalvezetés, elég sűrűn, egy-két év után váltották egymást a jegyzők, ezért nem voltam benne biztos, hogy jól döntök, ha elvállalom a feladatot. Ráadásul nem vagyok egy közszereplő típus, inkább a háttérből szeretek dolgozni. Azt gondolom, hogy ezt az elmúlt húsz évem is tükrözi, hiszen nem volt rám jellemző, hogy állandóan az első vonalban szerepeljek. Számomra az volt a fontos, hogy a hivatal törvényesen működjön, úgy éreztem, ha a városban élő emberek pozitívan nyilatkoznak a munkánkról, az nekem elég. Visszatérve: végül arra jutottam, hogy ha aljegyző maradok, akkor szinte ugyanazt a munkát kell elvégeznem, mint jegyzőként, ez sarkallt arra, hogy belevágjak.

Érdekes időszakban csöppent oda, akkor volt a rendszerváltás, átalakult az intézményrendszer. Akkor vagy később akadtak nehézségei? 

– Voltak nehéz időszakok, nem volt mindig olyan nyugodt légkör, mint az utóbbi években. Sokszor kérdezem magamtól, hogy ezekben a nehezebb időszakokban miért nem merült fel bennem, hogy ott hagyom az egészet. Bár voltak álmatlan éjszakáim, soha nem gondoltam erre. A hivatali munka abból a szempontból sem volt könnyű, hogy nagyon sok időt kíván az embertől. Jegyzőként számos rendezvényen ott kellett lennem, ez azt jelentette, hogy nemcsak hétfőtől péntekig tartott a munkaidőm, hanem sokszor hétvégén is dolgoztam.

Utólag visszatekintve van olyan, amit másként csinálna? 

– A feladatomat nem csinálnám másként, azt gondolom, a gyulai önkormányzatnál gördülékenyen mentek az intézményi átszervezések. Úgy vélem, minden emberfüggő, hozzáállás kérdése, ha jó kollégái vannak az embernek, bármit meg tud valósítani. Visszatekintve, talán több időt fordítanék a magánéletre.

Úgy hozta a sors, hogy az unokaöccsével, Görgényi Ernővel dolgozott együtt jó ideig. Milyen érzésekkel fogadta, amikor kiderült, hogy ő lesz a polgármester?

– Amikor megválasztották, természetesen nagyon örültem. Ugyanakkor tartottam attól, hogy ebből hátrányunk adódhat, hogy az emberek rosszindulata ellehetetlenítheti a munkánkat. Éppen ezért kínosan ügyeltem arra, hogy a rokoni kapcsolat ne jelentsen kivételezettséget. Biztos vagyok benne, hogy ha valakinek nem volt tudomása arról, hogy rokoni szálak kötnek minket egymáshoz, nem vette észre sem a megbeszéléseken, sem az intézkedésekben.

Ötven év után nyugdíjba vonult, július 1-jétől Csige Gábor váltotta a poszton. Milyen útravalóval látná el az utódját?

– Fontosnak tartom, hogy az önkormányzat feladatainak mindegyike megfelelő hangsúlyt kapjon, legyen az oktatás, kultúra, szociális ágazat vagy városfejlesztés. Mint már említettem, szem előtt kell tartani a jogszabályok betartását, és az is fontos, hogy a lakosság elégedett legyen a hivatallal. Azt gondolom, szakmailag felkészült csapat dolgozik most a hivatalban, Gábor pedig jó képességű, nagy teherbírású ember. Azt kívánom neki, hogy szívvel-lélekkel vigye a város ügyeit.

Nehezen fogadta el, hogy nyugdíjas lett? Mivel telnek a napjai?

– Igazából el sem akarom hinni, hogy ennyi idős vagyok. Én inkább a pozitív oldalát élem meg az évek múlásának, úgy érzem, hogy az ember szellemileg nemhogy hanyatlana, hanem inkább határozottabbá válik, jobban fel mer vállalni döntéseket a tapasztalata és a tudása alapján. Már hamarabb, 2014-ben eljöttem volna nyugdíjba, ha a férjemet nem vesztem el. Ennek feldolgozásában sokat segített, hogy tovább dolgoztam. Szégyellem bevallani, de a férjem halála után hosszú ideig nem zongoráztam, és könyvet sem olvastam, valahogy nem éreztem magam lelkileg elég kiegyensúlyozottnak ezekhez, pedig régen rendszeresen műveltem mindkettőt. A gyerekeknek, amit tudtam, segítettem, most még több időt tudok tölteni az unokáimmal. Szeretek sportolni, kerékpározom, asztaliteniszezem, különböző tornákra járok. A város továbbra is érdekel, minden rendezvényre elmegyek, ahová meghívnak, és drukkolok, hogy minél több pályázatot sikerüljön elnyernie az önkormányzatnak. Jövőre helyhatósági választások lesznek, bőven lesz mire odafigyelni.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)