képünk illusztráció
Forrás: Splendidtable.org
A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere, és hagyományosan része a japán, a koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának is.
Ez a szójából készült termék alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. A gyártása során alkalmazott hő hatására elbomlik a szójababban lévő emésztést gátló enzim és minden ízrontó alkotórész. Természetesen nemcsak nyers, hanem ízesített és füstölt formában is készítik. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet.
Dietetikai szempontból jelentős tulajdonsága, hogy energiaszegény, koleszterinmentes fehérjeforrás. A tofu ásványi anyagokban is gazdag. Vas-, foszfor-, kálium-, kalcium-, nátriumtartalma kiemelendő. B-vitaminokban igen gazdag. Mivel nem tartalmaz szacharózt, laktózt, glükózt, tejfehérjét, glutént, konyhasót, a legtöbb diétába kiválóan beilleszthető.
Tejszínes, tofus penne
Hozzávalók (4 adag):
50 dkg penne
1 db póréhagyma
1 db paradicsom
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
1 evőkanál olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
10 dkg krémsajt
2 dl főzőtejszín
30 dkg tofu
2 evőkanál szójaszósz
Elkészítés:
A tofut felkockázzuk, és szójamártással leöntjük, majd félretesszük. A tésztát sós vízben megfőzzük. A póréhagymát karikára vágjuk, az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, paradicsomot, a tofut, majd sózzuk, fűszerezzük és puhára pároljuk. Egy kis doboz tejszínnel felöntjük, beletesszük a krémsajtot, és addig keverjük, míg el nem olvad benne. Ezután levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a leszűrt tésztát.
Energia: 3270 kcal
Fehérje 125 g
Zsír: 118,5 g
Szénhidrát: 408 g
Egészségükre!


























