Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tofu

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. október 21. 10:00
A tofu
Energiaszegény, koleszterinmentes fehérjeforrás

képünk illusztráció

Forrás: Splendidtable.org

A tofu a kínai konyha alapvető élelmiszere, és hagyományosan része a japán, a koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának is.

Ez a szójából készült termék alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. A gyártása során alkalmazott hő hatására elbomlik a szójababban lévő emésztést gátló enzim és minden ízrontó alkotórész. Természetesen nemcsak nyers, hanem ízesített és füstölt formában is készítik. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet.

Dietetikai szempontból jelentős tulajdonsága, hogy energiaszegény, koleszterinmentes fehérjeforrás. A tofu ásványi anyagokban is gazdag. Vas-, foszfor-, kálium-, kalcium-, nátriumtartalma kiemelendő. B-vitaminokban igen gazdag. Mivel nem tartalmaz szacharózt, laktózt, glükózt, tejfehérjét, glutént, konyhasót, a legtöbb diétába kiválóan beilleszthető.

 

Tejszínes, tofus penne

Hozzávalók (4 adag):

50 dkg penne

1 db póréhagyma

1 db paradicsom

1 db piros kaliforniai paprika

1 db sárga kaliforniai paprika

1 evőkanál olaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

10 dkg krémsajt

2 dl főzőtejszín

30 dkg tofu

2 evőkanál szójaszósz

 

Elkészítés:

A tofut felkockázzuk, és szójamártással leöntjük, majd félretesszük. A tésztát sós vízben megfőzzük. A póréhagymát karikára vágjuk, az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, paradicsomot, a tofut, majd sózzuk, fűszerezzük és puhára pároljuk. Egy kis doboz tejszínnel felöntjük, beletesszük a krémsajtot, és addig keverjük, míg el nem olvad benne. Ezután levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a leszűrt tésztát.

 

Energia:   3270 kcal

Fehérje     125 g

Zsír:     118,5 g

Szénhidrát: 408 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)