Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zabpehely

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. október 07. 10:00
A zabpehely
Fogyasztása ajánlott kimerültség és fokozott stressz esetén

képünk illusztráció

Forrás: Celiac.org

Régen takarmányozás céljából termesztették, mára azonban az ember táplálkozásában is fontos szeret kapott a zabpehely.

Kevés kalóriát tartalmaz, viszont a rost- és a fehérjetartalma magas, ami hozzájárul ahhoz, hogy tartalmas és tápláló étel legyen. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, de számottevő a B2-, B3-, B6- és K-vitamin-tartalma is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a mangán-, a magnézium-, a réz- és a foszfortartalma.

A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van. Jelentős mennyiségű béta-glükán nevű pektint tartalmaz. Ez javítja az emésztést, és megköti a bélben a koleszterinvegyületeket, így csökkenti a vér koleszterinszintjét. Rosttartalmának köszönhető kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék. Ajánlott kimerültség és fokozott stressz esetén is, mert regenerálja az idegeket.

Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ezért nyugtatja a gyomrot és a beleket.

Fogyasztása minden korosztály számára kedvező.

A zabpehely fogyasztható zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, illetve főételek összetevője.

 

Rakott karfiol

Hozzávalók:

1 kg karfiol

30 dkg darált hús

15 dkg zabpehely

1 db tojás

kis fej vöröshagyma

olaj

paprika

bors

1 dl tejföl

5 dkg sajt

 

Elkészítés:

Az ételt a szokott módon készítjük, csak rizs helyett kevés olajon aranysárgára pirított zabpehellyel lazítjuk a húst.

 

Energia:   1882 kcal

Fehérje:    126,5 g

Zsír:      92,5 g

Szénhidrát: 153 g

 

Zabkeksz

Hozzávalók:

12,5 dkg vaj

12,5 dkg cukor

15 dkg zabpehely (kis szemű)

5 dkg liszt

1 db tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

aszalt gyümölcs

dió

pici só

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk. A masszából sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal halmokat szaggatunk. (Hagyjunk helyet a tésztahalmok között, mert sütés alatt szétterjed a tészta.) 180 fokon kb. 5–10 percig (amíg kissé megpirul) sütjük.

 

Energia:     2741 kcal

Fehérje:     42,5 g

Zsír:         148 g

Szénhidrát: 297,5 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)