képünk illusztráció
Forrás: Celiac.org
Régen takarmányozás céljából termesztették, mára azonban az ember táplálkozásában is fontos szeret kapott a zabpehely.
Kevés kalóriát tartalmaz, viszont a rost- és a fehérjetartalma magas, ami hozzájárul ahhoz, hogy tartalmas és tápláló étel legyen. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, de számottevő a B2-, B3-, B6- és K-vitamin-tartalma is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a mangán-, a magnézium-, a réz- és a foszfortartalma.
A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van. Jelentős mennyiségű béta-glükán nevű pektint tartalmaz. Ez javítja az emésztést, és megköti a bélben a koleszterinvegyületeket, így csökkenti a vér koleszterinszintjét. Rosttartalmának köszönhető kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék. Ajánlott kimerültség és fokozott stressz esetén is, mert regenerálja az idegeket.
Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ezért nyugtatja a gyomrot és a beleket.
Fogyasztása minden korosztály számára kedvező.
A zabpehely fogyasztható zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, illetve főételek összetevője.
Rakott karfiol
Hozzávalók:
1 kg karfiol
30 dkg darált hús
15 dkg zabpehely
1 db tojás
kis fej vöröshagyma
olaj
só
paprika
bors
1 dl tejföl
5 dkg sajt
Elkészítés:
Az ételt a szokott módon készítjük, csak rizs helyett kevés olajon aranysárgára pirított zabpehellyel lazítjuk a húst.
Energia: 1882 kcal
Fehérje: 126,5 g
Zsír: 92,5 g
Szénhidrát: 153 g
Zabkeksz
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
15 dkg zabpehely (kis szemű)
5 dkg liszt
1 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
aszalt gyümölcs
dió
pici só
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk. A masszából sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal halmokat szaggatunk. (Hagyjunk helyet a tésztahalmok között, mert sütés alatt szétterjed a tészta.) 180 fokon kb. 5–10 percig (amíg kissé megpirul) sütjük.
Energia: 2741 kcal
Fehérje: 42,5 g
Zsír: 148 g
Szénhidrát: 297,5 g
Egészségükre!