Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Közösséget kovácsolt a Harruckern Táncegyüttes a Harruckern téren

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. augusztus 23. 11:00
Közösséget kovácsolt a Harruckern Táncegyüttes a Harruckern téren
Cigánytánccal alapoztak, héjszával zártak

Nincsen szerencsésebb annál, ha egy néptáncelőadást erdélyi táncokkal zárnak. Ezt tette a Harruckern Táncegyüttes augusztus 22-én este a Harruckern téren, ahol a Gyulai Nyár keretében lépett fel. A fiatalokat a Talléros Zenekar kísérte.

a harruckern táncegyüttes műsora

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Már jóval a kezdés előtt tömött sorokban vették körül az érdeklődők a Harruckern teret. Ez azért történt így, mert a néptáncelőadásoknak sikerük van Gyulán. A fellépők ezt meg is hálálták, hisz a cigánytánc, amit a fiúk az első ritmusokra elroptak, megalapozta az est hangulatát.

Aztán méhkerékit és nadabit jártak a lányokkal közösen és igen szaporán. Mindkettőt a szarvasi néptánctáborban tanulták. Ezt váltotta fel Manninger Miklós gyulai születésű táncoktató koreográfiája, a német keringő és mars, amit jó volt látni, hisz bár városunkban igen jelentős számban éltek és élnek svábok, ritkán mutatjuk be, idézzük fel néphagyományaikat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kis-magyarországi blokknak nevezett részben Tisza és Duna menti táncok szerepeltek. Láthattunk kartalit, szatmárit, dél-alföldit, somogyit és kalocsait, így összehasonlíthattuk, hogy vidékenként mennyire különbözőek vagyunk, miközben az alapokat nézve azonosak, egyformák.

A gyermekek és az ifik a műsor végén vettek igazán nagy lendületet, mintha csak a palatkaira és a felcsíkire tartogatták volna minden erejüket. Kellett is, hisz az erdélyi táncok dinamizmusa ezt megköveteli. Talán a nagy igénybevétel magyarázza, hogy a fináléra picit tényleg elfogyott a szusz, és a cepper nem úgy jött ki, ahogyan azt a hegyekben járják. Na de sebaj, mert a nézőkkel együtt előadott héjsza az összes napi bajt elfeledtette mindenkivel. Tapasztalatból tudjuk.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)