A körte szezonális gyümölcs, és bár sokáig eltartható, jótékony hatásait akkor élvezhetjük legjobban, ha éretten szüretelve, azonnal fogyasztjuk.
A körte egyik legfontosabb összetevője a víz és a növényi rost, ezért javítja az emésztést. A rostok a legjobb természetes béltisztítók, a bélredőkben felgyülemlett salakanyagokat és mérgeket is eltávolítják.
A körte számos ásványi anyagban is bővelkedik, a legjelentősebbek a kálium, a kalcium, a bór, a szelén. Vitamintartalma is csodálatos: bővelkedik A-, B-, C-, E- és K-vitaminban. A körte számos antioxidánshatású összetevővel is rendelkezik: ilyenek a flavonoidok, valamint a karotinoidok, a lutein és a zeaxantin. Ennek köszönhető, hogy a körte fogyasztásával felvehetjük a harcot a rákot, a gyulladásokat, a szív- és érrendszeri betegségeket okozó, és a bőröregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben.
Mivel a körte héja csaknem háromszor annyi növényi tápanyagot tartalmaz, mint a gyümölcsbél, lehetőleg a héját is fogyasszuk el!
A körtét fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.
Sült körte
Hozzávalók:
4 db érett körte
6 dkg margarin
4 evőkanál cukor
2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál őrölt fahéj
vaníliafagyi
Elkészítés:
Hosszában félbevágjuk a meghámozott körtét, kiszúrjuk a magházat, és barnulás ellen citromlével bekenjük. Vágott felükkel lefelé teflontepsibe tesszük.
A margarint a cukorral és a fahéjjal kis lángon néhány percig hevítjük. (Ne legyen forró, hogy ne párologjon el túl sok víz a margarinból.) Ezzel a sziruppal meglocsoljuk a körtéket.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, közben időnként megöntözzük a cukros oldattal.
Vaníliafagyival tálaljuk.
Energia. 1160 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 47 g
Szénhidrát: 182 g
Egészségükre!