Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A körte

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. augusztus 05. 10:00
A körte
Fogyasztásával felvehetjük a harcot a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben

képünk illusztráció

Forrás: Schneiders-obsthof.de

A körte szezonális gyümölcs, és bár sokáig eltartható, jótékony hatásait akkor élvezhetjük legjobban, ha éretten szüretelve, azonnal fogyasztjuk.

A körte egyik legfontosabb összetevője a víz és a növényi rost, ezért javítja az emésztést. A rostok a legjobb természetes béltisztítók, a bélredőkben felgyülemlett salakanyagokat és mérgeket is eltávolítják.

A körte számos ásványi anyagban is bővelkedik, a legjelentősebbek a kálium, a kalcium, a bór, a szelén. Vitamintartalma is csodálatos: bővelkedik A-, B-, C-, E- és K-vitaminban. A körte számos antioxidánshatású összetevővel is rendelkezik: ilyenek a flavonoidok, valamint a karotinoidok, a lutein és a zeaxantin. Ennek köszönhető, hogy a körte fogyasztásával felvehetjük a harcot a rákot, a gyulladásokat, a szív- és érrendszeri betegségeket okozó, és a bőröregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben.

Mivel a körte héja csaknem háromszor annyi növényi tápanyagot tartalmaz, mint a gyümölcsbél, lehetőleg a héját is fogyasszuk el!

A körtét fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.

 

Sült körte

Hozzávalók:

4 db érett körte

6 dkg margarin

4 evőkanál cukor

2 evőkanál citromlé

1 kávéskanál őrölt fahéj

vaníliafagyi

 

Elkészítés:

Hosszában félbevágjuk a meghámozott körtét, kiszúrjuk a magházat, és barnulás ellen citromlével bekenjük. Vágott felükkel lefelé teflontepsibe tesszük.

A margarint a cukorral és a fahéjjal kis lángon néhány percig hevítjük. (Ne legyen forró, hogy ne párologjon el túl sok víz a margarinból.) Ezzel a sziruppal meglocsoljuk a körtéket.

Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, közben időnként megöntözzük a cukros oldattal.

Vaníliafagyival tálaljuk.

 

Energia.   1160 kcal

Fehérje:      3 g

Zsír:        47 g

Szénhidrát: 182 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)