képünk illusztráció
Forrás: Splendidtable.org
Az alma már az ókorban is értékes gyümölcsnek tartották, sok helyen találkozunk vele a mitológiában is. A megtermékenyülés, a szerelem és az eredendő bűnnek a szimbóluma is volt. A gyümölcs egész évben hozzáférhető. A-, B-, C-vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
Pektintartalma segíti az anyagcserét, savtartalma pedig gyorsítja a bél mozgását, így serkentve az emésztést. Mind a hasmenésre, mind a székrekedésre jó hatással van. Véd a daganatok kialakulásával szemben, mert a pektin megköti a bélben a rákkeltő és a méreganyagokat. Az alma héjában található cellulóznak béltisztító hatása van. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, és magas káliumtartalma miatt jó a magas vérnyomás és a szívbetegségek megelőzésére. Magas foszfortartalma miatt jótékonyan hat az agyra és az idegekre.
Mint minden gyümölcsöt, az almát is lehetőleg nyersen, héjával együtt fogyasszuk!
Az alma számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek. A sor tetszés szerint folytatható. Szárított almahéjból készíthetünk teát, amit mézzel ízesíthetünk. Ez hatásos különböző hurutokra, bél- és gyomorbántalmakra is. Ha az almahéjat egy éjszakán át egy tál vízben áztatjuk, kellemes italt kapunk reggelre.
Amerikai saláta
Hozzávalók:
50 dkg káposzta
25 dkg alma
25 dkg sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 teáskanál cukor
200 g joghurt
150 g majonéz
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A káposztát vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát, az almát és a hagymát durvára reszeljük. A káposztát sós vízzel leforrázzuk, és fél perc elteltével leszűrjük. Amikor kihűlt, elkavarjuk az almával, a sárgarépával és a hagymával.
A joghurtot elkavarjuk a majonézzel, citromlével. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, majd a káposztához kavarjuk.
A salátát kb. 1 órát hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Energia: 1750 kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 126 g
Szénhidrát: 106 g
Almás pohárkrém
Hozzávalók kb. 6 pohárhoz:
6 db alma
5 dkg cukor
ízesítéshez: fahéj, 1 narancs leve, pár db szegfűszeg
A krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
15 dkg cukor
1 citrom leve
1 citrom lereszelt héja
A morzsához:
10 dkg mandula
15 dkg babapiskóta
10 dkg vaj
Elkészítés:
Az almát kis kockára daraboljuk, megcukrozzuk, hozzáadjuk a narancslevet, a fahéjat és a pár szem szegfűszeget, majd puhára főzzük. Ezután félrerakjuk hűlni.
A krémhez összekeverjük a hozzávalókat. Végül a mandulát és a babapiskótát összetörjük, és egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Amikor kezd jó illata lenni, akkor hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük vele.
Ezután pohárba szépen egymásra rétegezzük az összetevőket: először egy réteg krém, rá a morzsa, majd az alma, majd megint krém és a tetejére egy kis alma díszítésként.
Energia: 5445 kcal
Fehérje: 78 g
Zsír: 375 g
Szénhidrát: 415 g
Egészségükre!