Júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan vásárolhatjuk a különbözőféle őszibarackokat.
Igen gazdag A-, és C-vitaminban és béta-karotinban. Ásványi anyagai közül a magnézium-, kalcium-, kálium- és szeléntartalma kiemelkedő. Antioxidáns hatásának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de bőrünket is hidratálja, és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben.
Sok rostjával segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. Jó vizelethajtó, így csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek
Az őszibarackot leginkább nyersen fogyasztjuk, vagy édességeket készítünk belőle, pedig sült húsokhoz, sajtok mellé is kínálhatjuk.
Tejfölös barackos csirke
Hozzávalók (2 adag):
50 dkg csirkemell filé
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál napraforgó olaj
50 dkg őszibarack
3 evőkanál tejföl
15 dkg sajt
Elkészítés:
A vékonyra szeletelt csirkemellet sózzuk, fehérborssal megszórjuk, és két gerezd összezúzott fokhagymával megkenjük.
Serpenyőben pici olajon megpirítjuk a csirkemell szeletek mindkét felét, majd egy kisebb tepsibe áttesszük.
A tejfölben elkeverjük a harmadik fokhagymát összezúzva, ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk.
A tejfölt egyenletesen a hússzeletekre halmozzuk. A felezett őszibarackokat legyező formában bevagdossuk. Nem kell túl sűrűn, csak hogy könnyen lehessen a szeleteken elhelyezni. Majd reszelt sajttal megszórjuk. Végül 180°-os sütőben addig sütjük, míg a teteje a sajtnak picit megpirul.
Energia: 1851 kcal
Fehérje: 164 g
Zsír: 104 g
Szénhidrát: 54 g
Őszibarackos pite
Hozzávalók:
1 pohár (140 g) kefir
1 kefires pohár napraforgó olaj
2 kefires pohár cukor
3 kefires pohár finomliszt
4 db tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
4 közepes db őszibarack
Elkészítés:
A lisztet a cukorral, sütőporral, vaníliás cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a kefirt, a tojást, majd az olajt, és csomómentesre keverjük.
Ízlés szerint összedarabolunk gyümölcsöt.
Egy közepes méretű tepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával. A kevert tésztát beleöntjük a tepsibe. A feldarabolt gyümölcsöt beleszórjuk a tésztába úgy, hogy a darabok kicsit elmerüljenek benne.
A sütőt előmelegítjük, majd betesszük sülni a tésztát kb. 35 percre, és aranybarnára sütjük.
Ha letelt a sütési idő, szurkáljuk meg a sütit egy hústűvel vagy villával, ha a tészta ráragad, hagyhatjuk még kicsit sülni.
Ha kész, a tetejét megszórjuk porcukorral, és feldaraboljuk.
Energia: 4638 kcal
Fehérje: 84 g
Zsír: 180 g
Szénhidrát: 645 g
Jó étvágyat!