Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fagylalt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2018. július 08. 10:00
Fagylalt
A fagyi készülhet tejjel, tejszínnel, joghurttal, vagy egyszerűen csak gyümölcsökből

képünk illusztráció

Forrás: Pixabay.com

A nyár egyik kedvelt édessége a fagylalt. Remekül beleillik a modern kor étkezési szokásaiba. A nemes és ízgazdag alapanyagok, a gyümölcsök sokfélesége kielégíti az egészséges életmódot követők igényeit, édes íz utáni vágyát is.

Fagylaltot először a kínaiak készítettek hóból, tejből és gyümölcsökből. Innen a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget.

Magyarországra a „hideg nyalat” osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált.

A fagylaltkészítés nagy forradalmakat élt meg mind technikáját, mind alapanyagait tekintve, míg ritka luxuscikkből tömegtermékké vált. Marco Polo idejéből származik az első nagy újítás, amikor rájöttek, hogy a fagylaltkészítő edényt kell lehűteni ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. A hűtőkészülékek feltalálása előtt a fagylaltkészítés drága mulatság volt. Az ipari forradalom és a gépesített fagyasztás nagyot lendített a fagylaltkészítés technológiáján is. Mára a fagylaltiparban a legnagyobb újítás a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás: ez a technológia krémesebb állagot eredményez, és lehetővé teszi alacsonyabb zsírtartalmú tej alkalmazását is.

Az otthoni fagylaltkészítéshez nem feltétlen kell fagylaltgép, elég egy jó fagyasztó is. A fagyi készülhet tejjel, tejszínnel, joghurttal, vagy egyszerűen csak gyümölcsökből – különféle ízesítőket felhasználva. Az alapanyagokba habverővel sok levegőt kell juttatni, és a massza mehet is a mélyhűtőbe. 2-3 óra alatt megfagy, közben kétszer-háromszor érdemes a mixerrel vagy habverővel áthabosítani.

Íme néhány ötlet kedvcsinálónak:

 

Meggy fagylalt

Hozzávalók (4 adag):

70 dkg magozott meggy

3.5 dl főzőtejszín (10 %-os)

5 evőkanál cukor vagy édesítő

1 késhegynyi fahéj

 

Elkészítés:

Két nagy marék meggy kivételével mindent egy magas falú edénybe teszünk, majd botmixer segítségével pépesre dolgozzuk a hozzávalókat.

Lapos edénybe öntjük a masszát, a megmaradt meggyszemeket félbe vágjuk, belekeverjük a fagylaltalapba, majd betesszük a mélyhűtőbe.

20 percenként 3-4 alkalommal átkeverjük, míg megfelelő állagú lesz, majd tálaljuk.

 

Őszibarack fagyi

Hozzávalók:

6 dl natúr joghurt

50 dkg őszibarack

2 db citrom leve

1 db citrom héja

Cukor vagy édesítő

 

Elkészítés:

A barackot feldaraboljuk. A citrom reszelt héját és kicsavart levét belekeverjük a joghurtba. Tetszés szerint édesítjük.

Botmixerrel pépesítjük, és jól felhabosítjuk, és mehet is a fagyasztóba.

Amikor elkezd kristályosodni, 20 percenként 3-4 alkalommal újra átmixeljük!

 

Ha édesítőszert alkalmazunk, akkor a kalóriatartalommal nem is kell számolnunk.

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)