Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A málna

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2018. június 17. 10:00
A málna
A népi gyógyászatban a málnalevélből készült teát alkalmazzák meghűléskor, lázcsillapításra, vese- és hólyagbántalmak esetén

képünk illusztráció

Forrás: Wildeisen.ch

Népies nevén boldogasszony csipkéje vagy himpér, a német himbeere szó alapján. A málnát olyan sokféleképpen fogyaszthatjuk, hogy szinte fel sem lehet sorolni. Nyersen csipegetve, süteménybe sütve, vagy lekvárként megfőzve épp úgy közismert és kedvelt, mint szörp, koktél vagy tea alapanyagaként. Nemcsak finom, hanem a szervezet számára különösen hasznos.

Magas C-, B1- és B2-vitamin, antioxidáns és flavonoid tartalma, támogatja az immunrendszerünket. Apró magvai miatt sok benne a rost, ami az egészséges bélműködést támogatja, segíti a salakanyagok kiürülését.

A málnát gyógynövényként is felhasználhatjuk. A népi gyógyászatban a málnalevélből készült teát alkalmazzák meghűléskor, lázcsillapításra, vese és hólyagbántalmak esetén. A málnalevélből készült tea kitűnő a menstruációs fájdalmak enyhítésére is. A kismamák egyik csodaszere, mert rugalmassá teszi a szülésnél fontos kismedencei izmokat, enyhíti a rosszulléteket.                                                                     

Antibakteriális hatása miatt a szájban lévő gyulladások kezelésére alkalmas, illetve gargalizálva remek torokgyulladás esetén.

 

Málnás csokoládépuding

Hozzávalók (4 adag)

150 g málna

125 g étcsokoládé (60% kakaótartalmú)

300 ml habtejszín

1 teáskanál vanília kivonat

4 db tojássárgája

3 evőkanál xilit vagy cukor

1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A szuflétálkákba szétosztjuk a málnát. 

Közepes lángon a tejszínt a csokoládéval összeolvasztjuk, majd hozzáöntjük a vanília kivonatot is, és hűlni hagyjuk. A tojás sárgákat összekeverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a csokoládés keverékünkhöz, és egyneműre keverjük. 

A masszánkat egyenlően elosztjuk a szuflétálkákba. A tálkákat egy magas falú tepsibe rakosgatjuk. A tepsit megtöltjük forró vízzel úgy, hogy a szuflétálkák feléig érjen.

20-25 perc alatt megsütjük, hagyjuk hűlni. (Ha ki tudjuk várni, lefedve egy éjszakát hűtőben hagyjuk pihenni.) 

Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral, és friss málnával díszítjük.


Energia:   2217 kcal

Fehérje:     26 g

Zsír:       165 g

Szénhidrát: 140 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)