Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulavári patikáról és kecskék okozta gondokról is szó esett az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2018. május 24. 16:25
A gyulavári patikáról és kecskék okozta gondokról is szó esett az interpellációs órában
A képviselő-testület május 24-i ülésén egy fitneszpark létesítéséről és a Termál FC pénzügyeiről is tárgyaltak

Ahogy azt már mindenki megszokhatta, ismét az interpellációs órával kezdődött május 24-én a város képviselő-testületének ülése. A grémium tanácskozásáról nem hiányozhatott a rossz állapotú utak és kátyúk témája, de utánajártunk a gyulavári gyógyszertár ügyének is, és az állattartási törvényekbe is mélyebb betekintést kaptunk.

a képviselő-testület május 24-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kátyúk, focipálya és fitneszpark

Az ülésen elsőként Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) kapott szót. A képviselő a rossz utakról beszélt, és interpellációjában külön kiemelt három olyan szakaszt, ahol különösen nagy problémák vannak. Elmondása szerint, a Göndöcs-kert szélénél található gyalogátkelőhely egyre rosszabb állapotban van, a helyszínen sürgős burkolásra, aszfaltozásra és festésre lenne szükség. A Szőlős és Bárány utca közötti szakaszon mély kátyúk vannak, a Bárdos híd melletti járdán pedig továbbra sem lehet nyugodtan sétálni és kerékpározni.

Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője azt válaszolta, hogy a sportcsarnok melletti zebra romlásáért a nem megfelelő útburkolat okolható. Megígérte, hogy felveszik a kapcsolatot a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel, ha pedig nem érnek el eredményt, akkor saját forrásból végzik el a felújítást. Az osztályvezető hozzátette, hogy a Szőlős és Bárány utca említett részén hamarosan kátyúzni fog a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft., valamint a Bárdos hídnál is felújításokat fognak végezni, de a legjobb megoldás a járda elbontása és újraépítése lenne.

A törökzugi futballpályáról kérdezett Torma Béla (Fidesz). Mint mondta, a pályát gyakran használják nem rendeltetésszerűen, ezért szeretné, ha térfigyelő kamerát szerelnének fel a környékre. Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester azt mondta, hogy felvették a kapcsolatot a városi kamerarendszert üzemeltető céggel, melynek munkatársai helyszíni bejárást fognak tartani az érintett környéken, hogy felmérjék a lehetőségeket. Ha a képviselő úgy ítéli, hogy sürgős kihelyezni a kamerát, akkor a körzeti karbantartási keret terhére is felszerelhető az eszköz, ha nem, akkor beillesztik a helyszínt a kamerafejlesztési koncepcióba.

 

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiss Tamásné (Fidesz) a paradicsomi ABC és a Gyulaváriba vezető híd között tervezett kerékpárút rekonstrukcióról érdeklődött elsőként: arra volt kíváncsi, hogy mikor lesz kész a tervezett szakasz felújítása. A polgármester válaszából kiderült, hogy a tervek készen vannak, jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik, a munkálatok előreláthatólag augusztus végén kezdődhetnek el, és körülbelül októberben zárulhatnak le.

A képviselő a körzetébe tervezett fitneszparkról is kérdezett: Molnár Csaba kifejtette, hogy a kivitelező a Nemzeti Sportközpontok lesz, május 15-én aláírtak egy együttműködési megállapodást, amely a fitneszpark létesítését szolgálja. Jelenleg folyik a beszerzési eljárás, amelynek eredményéről írásban fognak tájékoztatást küldeni. A mérnöki osztály vezetője azt is elmondta, hogy egy D típusú, 150 négyzetméteres, 15 eszközzel ellátott parkot fognak létesíteni Kiss Tamásné körzetében.

 

Patikagondok és dűlőutak

Lakossági megkeresés után interpellált Csengeri Lajos (Jobbik) egy régóta húzódó problémáról: a Vári Élet-Patika rendszertelen nyitvatartásáról és hiányos készletéről. Mint mondta, a környéken lakók és a patikát ügyeleti időben felkeresők gyakran panaszkodnak arra, hogy a gyógyszertárat zárva találják akkor, amikor nyitva kellene lennie, de az is többször előfordult már, hogy nem tudtak olyan gyógykészítménnyel szolgálni, amelyet az orvos írt fel a betegek számára.

Görgényi Ernő megerősítette, hogy valóban sok panasz érkezik a patikáról, Sós Judit, a szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztály vezetője pedig kifejtette, hogy a legtöbb negatív vélemény 2015-ben és 2016-ban érkezett a gyulavári gyógyszertárról. Hozzátette, hogy mindegyik eset után jelezték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, de érdemi választ nem kaptak. Ezek után felkeresték a régió tiszti főgyógyszerészét, tőle már kaptak választ. A patikával szemben etikai vizsgálat indult, és az önkormányzat ígéretet kapott arra, hogy kiemelten fogják figyelni az üzlet működését.

 

csengeri lajos

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Azt nem lehet teljes mértékben szabályozni, hogy a patika milyen gyógyszereket tartson készleten, az ügyeletet pedig állami határozat szabályozza. Megoldás lehetne, ha a Vári Élet-Patikát kivennék az ügyeletei rendszerből, de ezzel a többi gyógyszertárnak adnának plusz terhet. A polgármester kiegészítette az osztályvezető beszámolóját azzal, hogy újra megkeresik a megfelelő szerveket, hogy jelezzék a problémát.

Három interpellációval is készült Ökrös István (Fidesz) a májusi ülésre: a Grosics Labdarúgó Akadémia felé vezető út gyakran szemetes, az ott közlekedők is eldobálják a hulladékot, ezért a képviselő szeretné, ha pluszszeméttárolókat helyeznének ki. A második téma az Ottlakai-dűlőhöz kapcsolódott, ahol a tavalyi évben sikerült felújítani a makadámjellegű utat, de egy év alatt újra tönkrement. A harmadik kérdés szintén a tanyavilághoz kötődött: a képviselő a gazdák kérdését továbbította a testület felé, amely arra vonatkozott, hogy terveznek-e nagyobb volumenű felújítást a dűlőutakon.

Görgényi Ernő azt válaszolta az első kérdésre, hogy a június közepéig három szemetest helyez ki a közüzem a kért szakaszra. Molnár Csaba elmondta, hogy az Ottlakai-dűlő kapcsán felveszik a kapcsolatot a Gyulai Közüzemi NKft.-vel, és a körzeti karbantartási keret terhére keresnek megoldást a problémára, a dűlőutak kapcsán pedig a Gyulai Külterületi Út- és Infrastruktúra Egyesülettel egyeztetnek majd, nekik van egy keretük a külterületi utak javítására.

 

Kecskebaj

Lakossági megkeresés után fordult a testülethez kérdésével Bod Tamás (Együtt, MSZP). A Határ és a Láncház utca lakosai keresték meg egy régóta húzódó problémával, miszerint egy másik Határ utcai lakó a portáján kecskéket tart, amelyek miatt elviselhetetlen bűz terjeng az említett utcákban, nem beszélve az elszaporodott legyekről és patkányokról. A lakók a címzetes főjegyzővel is felvették már a kapcsolatot, de több helyszíni vizsgálat sem bizonyította, hogy fennállna a probléma, egy alkalmat kivéve, amikor a trágyatároló nem megfelelő használata miatt szóltak az érintett ház tulajdonosának.

A rendkívül bonyolult helyzetet Lipták Anna osztályvezető foglalta össze: mint mondta, a legnagyobb probléma az, hogy 2012 óta önkormányzati rendeletben nem korlátozhatják a mezőgazdasági haszonállattartást. Ettől az időszaktól kezdve tehát, amennyiben más jogszabályokat betartanak, a város bármely pontján tarthatnak állatot a gazdák, az önkormányzatnak nem lehet semmilyen beleszólása ebbe. Görgényi Ernő hozzátette, hogy a törvényi változás előtt sokkal könnyebb volt kezelni ezt a kérdést, ugyanis a testületnek volt egy rendelete, amely szerint bizonyos területeken megtiltotta, máshol korlátozta az állattartást.

 

bod tamás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Futballpénzek

Utolsóként Galbács Mihály (Fidesz) szólalt fel az interpellációs órában: a képviselő a Gyulai Termál FC ügyéről, azon belül a 2018-as költségvetésről kérdezett. Mint mondta, a költségvetésben 8,7 millió forint utánpótlás-nevelésre szánt összeg szerepel, de egyelőre nem volt szerződéskötési lehetőségük. A sportkeretre – amelyből a felnőttlabdarúgás finanszírozása történik – 6 millió forintot kapott az egyesület. Galbács Mihály azt mondta, hogy úgy tudja, a szerződés elkészült, de még nem kapták meg, hogy aláírhassák.

A felvetésekre a polgármester válaszolt: kifejtette, hogy a 6 millió forintos támogatásról a bizottság áprilisban megváltoztatta a döntését, a támogatást visszavonta az egyesülettől, tekintettel arra, hogy a futball klub egyesülete semmilyen együttműködést nem mutatott a legnagyobb pénzügyi támogatója felé, ráadásul a képviselő – egyben az egyesület elnöke – nem reagált arra a februárban megküldött szerződési javaslatra, amely a testület utánpótlás-nevelésben meghozott döntésének a végrehajtását könnyítette volna meg.

Görgényi Ernő azt is elmondta a 8,7 millió forintos tétel kapcsán, hogy a Termál FC-nek először is beszámolót kell benyújtania a 2017-es évi tevékenységéről, valamint egy elszámolást a tavalyi támogatás felhasználásáról. Ez már megtörtént, így a szerződés alapján június 30-ig kell az idei évre vonatkozó finanszírozási szerződést megkötni, amennyiben a testület elfogadja a beszámolót és elszámolást, ennek a tárgyalására a júniusi testületi ülésen kerül sor.

Galbács Mihály nem fogadta el a kérdésére adott választ, így a városvezető szavazásra kérte fel a grémiumot. A képviselők hét igen, egy nem és két tartózkodás mellett elfogadták a választ.

 

Galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)