A földieper nagyon értékes gyümölcsünk. Sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz. Az epernek igen magas a C-vitamin és a mangántartalma. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat, B2-, B5-, B6-, K-vitamint, káliumot, magnéziumot.
A szamóca fenolokban is gazdag. Antocianin tartalma szép piros színt ad az epernek és védi szívünket, ereinket, és segít megelőzni a rákos elváltozásokat. Hatékony antioxidáns, ami védi a sejteket. Méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Kiváló az emésztési panaszok kezelésére.
Nagyon jó gyulladáscsökkentő a benne lévő szalicilátoknak köszönhetően. Hasznos kötőszöveti, húgyhólyag-, vesegyulladás esetén. Rosttartalma miatt kiváló az emésztési panaszok kezelésére.
Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, balzsamecettel megpermetezve, de süteményekbe is tehetjük.
A földiepreter már az ókorban kedvelték, de nem csak ették, hanem előszeretettel használták szépségápolóként is. (A friss szamócapépet ma is alkalmazhatjuk a pattanásos bőr kezelésére.)
Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára.
Tejfölös keksztorta
Hozzávalók:
40 dkg háztartási keksz
7 dl tejföl
18 dkg cukor
1 teáskanál rum (vagy rumaroma, ízlés szerint)
1 dl tej
20 dkg eper
A tetejére
2 dl tejszín
Elkészítés:
A tejfölt elkeverjük a cukorral, nem kell felverni, csak épphogy a cukor elkeveredjen a tejfölben. A kekszet megmártjuk a langyos rumos tejben, és egy fóliával kibélelt magas falú tálba vagy tepsibe rakjuk. A tejfölös krémmel rétegezzük. (Addig rétegezzük, amíg van hozzávaló.) Ha kész, hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap kiborítjuk a tálból, felvert tejszínhabbal beborítjuk, és eperrel tálaljuk.
Energia: 4515 kcal
Fehérje: 72 g
Zsír: 233 g
Szénhidrát: 553 g
Eperleves
Hozzávalók (4 adag):
1 kg eper
4 dl tej
2 dl tejszín
4 teáskanál méz
2 csomag vaníliás cukor
menta
1 citrom
Elkészítés:
Az epret alaposan megmossuk, négyaet félreteszünk, a többit félbevágjuk. Tizenkét szemet megint félreteszünk, a többit betesszük a botmixer edényébe. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mentaleveleket, a tejet, a tejszínt, a mézet, a citromhéjat, és a botmixerrel pépesítjük.
Egy tálalóedénybe belerakjuk a félretett fél epreket, ráöntjük a levest. Mentalevéllel és az egész eperrel díszítjük. Néhány órára betesszük a hűtőbe. Hidegen fogyasztjuk.
Energia: 1350 kcal
Fehérje: 28 g
Zsír: 82 g
Szénhidrát: 128 g
Jó étvágyat!