Régi magyar neve sási hagyma vagy poszhagyma. Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény.
A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját gyógyászati célokra is használják. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlóan tárolhatjuk.
A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Rendkívül egészséges: méregtelenít, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő hatású, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Tudományos megfigyelések szerint lassítja a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Enyhe véralvadásgátló aktivitással is rendelkezik, ezért véralvadásgátló kezelés mellett nem javasolt a fogyasztása, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.
Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Leveleiből salátát, főzeléket is készíthetünk. Egészen apróra vágva fűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket.
Medvehagymás körözött
Hozzávalók (4 adag):
25 dkg túró
8 dkg puha vaj
10 szál medvehagyma
1 kávéskanál só
1 kávéskanál pirospaprika
ízlés szerint késhegynyi kömény
Elkészítés:
A medvehagymaleveleket apróra vágjuk. A vajban elkeverjük a fűszereket, a medvehagymát, végül a túrót. Legalább fél órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.
Energia: 958 kcal
Fehérje: 40 g
Zsír: 81 g
Szénhidrát: 10 g
Jó étvágyat!