Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Zöldkereszt felújításáról és a Békes sugárúti körforgalomról is tárgyaltak a képviselő-testület rendkívüli ülésén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2018. március 08. 14:30
A Zöldkereszt felújításáról és a Békes sugárúti körforgalomról is tárgyaltak a képviselő-testület rendkívüli ülésén
A tanácskozáson a hónap elején kialakult hóhelyzet is szóba került

Rendkívüli ülést tartott a város képviselő-testülete március 8-án, csütörtökön. A grémium olyan kérdésekben döntött az ülésen, amelyek nem várhattak a hónap végén tartandó rendes ülésig, többek között a Zöldkereszt felújításáról és a helyi építési szabályzat módosításairól. A fő napirendi pontokon kívül a március első napjaiban kialakult hóhelyzet is szóba került.

a képviselő-testület március 8-i rendkívüli ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A rendhagyó ülés rendhagyó módon kezdődött: Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester virággal és csokoládéval köszöntötte a képviselő-testületben helyet foglaló hölgyeket, valamint az önkormányzat jelen lévő hölgydolgozóit.

Az első előterjesztés a szavazatszámláló bizottságok tagjainak és póttagjainak megválasztásáról szólt. A humán bizottság tárgyalta a kérdéskört, azt törvényesnek és tárgyalásra alkalmasnak találták, ezért elfogadásra javasolták a névsort, amelyet a képviselő-testület 13 igennel és egy tartózkodással elfogadott.

A második napirendi pont a Zöldkereszt felújításáról szólt: Görgényi Ernő elmondta, hogy az önkormányzat 60 millió forintot nyert el egy pályázaton, amelyből felújíthatják az épületet, időközben viszont a Béke sugárútra tervezett körforgalomra is lehetőségük nyílt pályázni, amelyet eddig minden olyan grémium támogatott, amelynek szerepe van a döntéshozatali folyamatban.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Bizonyos projektelemeket elhagytak a Zöldkereszt pályázatból: a kerítés nyomvonalát módosítani kell, ezért ésszerűtlen lenne a mostani munkálatok során megépíteni egy új kerítést, majd fél év múlva elbontani. Hasonló a helyzet a parkolók és az akadálymentes rámpa esetében is, de a pályázati támogatás ezekre már nem nyújt fedezetet, ezért több mint 15 millió forint önerőt kell biztosítania az önkormányzatnak. A javaslatot 14 igennel egyhangúlag elfogadta a testület.

A HÉSZ – azaz a helyi építési szabályzat – módosítása volt a harmadik napirendi pont. Ennek kapcsán az Almássy Kálmánné tér, valamint a Kossuth tér tömbjei esetében beérkezett véleményeket ismertették. A témáról bővebben beszámoltunk abban a cikkünkben, amelyben az erről szóló lakossági fórumról írtunk.

Az utolsó előterjesztés a Béke sugárúti körforgalom kialakításáról szóló vélemények elfogadásáról szólt: a polgármester elmondta, hogy megállapodtak a Laufer-ház tulajdonosaival, de a hivatalos eljárások még mindig folynak. Görgényi Ernő hozzátette, hogy érkeztek vélemények is a tervezett módosításokkal kapcsolatban, amelyeket a képviselő-testület a tudomásul vett és elfogadott, azonban megállapították, hogy a Béke sugárút tömbjeire vonatkozó szabályozási terv és a helyi építési szabályzat módosításának tárgyalásos eljárásában azok nem tekinthetők javaslatnak, véleménynek. A testület 14 igennel fogadta el az előterjesztést.

 

bod tamás

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A fő napirendi pontok után Bod Tamás (Együtt, MSZP) kért szót: a képviselő a március első napjaiban kialakult hóhelyzetről szeretett volna többet megtudni. Mint mondta, a szokatlan hidegben több napon át esett a hó – amely nem mondható jelentősnek, de jelentéktelennek sem –, a leesett csapadék eltakarítása pedig számos kritikát vont maga után. Sokan bírálták a későn elkezdett munkálatokat, valamint többen szóvá tették, hogy a főutcákat sem takarították rendesen.

A felvetett kérdésekre Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. igazgatója válaszolt, aki elmondta, hogy jogszabály határozza meg, hogy milyen időpontban és hogyan kell elkezdeni a takarítást havazás esetén: az első- és másodrendű utak esetében ez hat óra, a harmad- és negyedrendű utaknál huszonnégy óra. Megtudtuk, hogy az utak sózásának – amelynek a havazás kezdetén van csak értelme – mínusz hat fokig van értelme, ezalatt a sóoldat nem alakul ki, és nem fejti ki a hatását, a hókotrásnak pedig a kevés csapadék miatt lett volna felesleges, valamint a leszórt sót is letolta volna az útról.

 

a hóhelyzet miatti kérdésre daróczi lászló válaszolt

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)