képünk illusztráció
Forrás: Splendidtable.org
Paracelsus azt mondta róla: a hagyma olyan értékes, mint egy egész patika. Sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, a foszfor, a kálium, a szelén, a nátrium, a magnézium, a vas, a réz, a cink mellett megtalálható benne a B1-, B2-, C-vitamin, valamint a folsav, a biotin és a nikotinsav.
Jellegzetes illatát és csípős ízét az allilszulfid nevű magas kéntartalmú vegyület adja, aminek fertőtlenítő és baktériumölő hatása van. A növényben található kvercetin nevű antioxidánsvegyület gátolja a ráksejtek szaporodását, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A hagyma, főleg nyersen fogyasztva, erősíti az immunrendszert, segíti a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok lebontását, csökkenti a vérnyomást. Vizelethajtó és vérképző hatása is van, csillapítja a köhögést, és enyhíti a meghűlés panaszait. Segíti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésében, ennek köszönhetően növeli a szervezeted fizikai erőnlétét, és széppé teszi a bőrt, hiszen megakadályozza a pattanások kialakulását.
Hagymasaláta
Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma
1 dl tejföl vagy joghurt
kevés balzsamecet (opcionális)
só
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd a feleket vékonyan felszeleteljük. Megsózzuk, és ujjainkkal átkeverjük. Egy félórát állni hagyjuk, majd elkeverjük a tejföllel. Balzsamecettel ízesíthetjük, de el is maradhat.
Energia: 415 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 20 g
Szénhidrát: 44 g
Hagymás pirog
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
15 dkg margarin
1 tojás
só
tej
A töltelékhez:
2 fej vöröshagyma
olaj
1/2 dl tej
2 tojás
só
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tésztához az alapanyagokat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy rugalmas és jól nyújtható legyen. 1 órát hideg helyen pihentetjük. A töltelékhez a felaprított hagymát megpirítjuk kevés olajon, sózzuk, belekeverjük a tejet, a felvert tojásokat és a sajtot. A tésztát kinyújtjuk, téglalapokra vágjuk. 1-1 evőkanál hagymás tölteléket teszünk rá, háromszögekre hajtogatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Energia: 2428 kcal
Fehérje: 106 g
Zsír: 128 g
Szénhidrát: 200 g
Jó étvágyat!