Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő
A sarokház egyetlen falatkába sűrített csoda, az ízek mennyországa, maga a Kánaán, a jó abszolútuma. Legalább annyira teszi szebbé és élhetőbbé mindnyájunk munkás mindennapjait, mint a Dobos-torta és az Eszterházy-szelet. Mondhatnók: mindenki imádta, mindenki odavolt érte, amíg az ország legtöbb cukrászdájának kínálatából ki nem kopott. Hiánya bűn, fájdalmas kitolás az emberiséggel.
Gyula városa azonban ilyen tekintetben is kivétel!
Amikor legutóbb belelapoztam a Százéves vendégkönyvébe, s elolvastam a nyíregyházi Béla 1961. január 15-i bejegyzését, majd összevetettem a többi vendég véleményével, azonnal világossá vált, hogy a sarokház valóban bearanyozta egykoron az édesszájúak nem éppen cukormázas életét.
Béla és párja a következőket írta be kimérten, mégis sokatmondón a sarokcukrászda nagykönyvébe:
Köszönjük a figyelmes kiszolgálást, finom volt a „Sarokház” és a „gesztenyepüré”, igen kellemesen éreztük magunkat.
Manapság, amikor sarokházat leginkább már csak az építőiparban készítenek, elhisszük Bélának, hogy ez így is volt. Mert a vastag tejszínréteggel beterített csokitortát illetően rossz tapasztalatokkal, fanyar ábrázattal nem is távozhatott innen senki sem.
Ám a jóból sosem elég! Úgy döntöttük, teszünk is érte, és megajándékozzuk Önöket a sarokház százéves receptjével.
Hozzávalók
A tésztához:
8 tojás,
8 evőkanál liszt,
6 evőkanál cukor,
3 evőkanál víz,
1 sütőpor.
A töltelékhez:
30 dkg margarin,
3 evőkanál kakaópor,
3-4 csepp víz,
25 dkg porcukor.
És 3-4 dl tejszínhab.
Elkészítés:
A tojásokat ketté vesszük, a sárgájában elkeverjük a fél adag cukrot, a tojásfehérjét pedig vízzel habbá verjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport, így öntjük bele a tojássárgájába, amit a felvert habbal óvatosan simára kavarunk. A margarint a cukorral, néhány csepp vízzel és a szitált kakaóval varázsoljuk isteni krémmé.
A kapott masszát egyszerre is kisüthetjük, de laponként is.
A krémmel megtöltött lapokat hideg helyre tesszük, és csak másnap szeleteljük fel vízbe mártott késsel.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd nyomózsák segítségével kidíszítjük vele a tortát.
Jó étvágyat kívánunk!