Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Ahol az ízek a régiek”, ott sarokház is kapható

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. január 22. 09:00
„Ahol az ízek a régiek”, ott sarokház is kapható
Belelapoztunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy félmondattal). Az arany betűs, kemény fedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A sarokház egyetlen falatkába sűrített csoda, az ízek mennyországa, maga a Kánaán, a jó abszolútuma. Legalább annyira teszi szebbé és élhetőbbé mindnyájunk munkás mindennapjait, mint a Dobos-torta és az Eszterházy-szelet. Mondhatnók: mindenki imádta, mindenki odavolt érte, amíg az ország legtöbb cukrászdájának kínálatából ki nem kopott. Hiánya bűn, fájdalmas kitolás az emberiséggel.

Gyula városa azonban ilyen tekintetben is kivétel!

Amikor legutóbb belelapoztam a Százéves vendégkönyvébe, s elolvastam a nyíregyházi Béla 1961. január 15-i bejegyzését, majd összevetettem a többi vendég véleményével, azonnal világossá vált, hogy a sarokház valóban bearanyozta egykoron az édesszájúak nem éppen cukormázas életét.

Béla és párja a következőket írta be kimérten, mégis sokatmondón a sarokcukrászda nagykönyvébe:

Köszönjük a figyelmes kiszolgálást, finom volt a „Sarokház” és a „gesztenyepüré”, igen kellemesen éreztük magunkat.

Manapság, amikor sarokházat leginkább már csak az építőiparban készítenek, elhisszük Bélának, hogy ez így is volt. Mert a vastag tejszínréteggel beterített csokitortát illetően rossz tapasztalatokkal, fanyar ábrázattal nem is távozhatott innen senki sem.

Ám a jóból sosem elég! Úgy döntöttük, teszünk is érte, és megajándékozzuk Önöket a sarokház százéves receptjével.

 

Hozzávalók

A tésztához:

8 tojás,

8 evőkanál liszt,

6 evőkanál cukor,

3 evőkanál víz,

1 sütőpor.

 

A töltelékhez:

30 dkg margarin,

3 evőkanál kakaópor,

3-4 csepp víz,

25 dkg porcukor.

 

És 3-4 dl tejszínhab.

 

Elkészítés:

A tojásokat ketté vesszük, a sárgájában elkeverjük a fél adag cukrot, a tojásfehérjét pedig vízzel habbá verjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport, így öntjük bele a tojássárgájába, amit a felvert habbal óvatosan simára kavarunk. A margarint a cukorral, néhány csepp vízzel és a szitált kakaóval varázsoljuk isteni krémmé.

A kapott masszát egyszerre is kisüthetjük, de laponként is.

A krémmel megtöltött lapokat hideg helyre tesszük, és csak másnap szeleteljük fel vízbe mártott késsel.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd nyomózsák segítségével kidíszítjük vele a tortát.

Jó étvágyat kívánunk!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM