Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fűszerek királynője

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. december 30. 16:48
A fűszerek királynője
Fokhagyma

Az újévi asztalon is helyet kap a fokhagyma. Gyógyhatása mellett erős szaga miatt a démonok, a szellemek és a vámpírok elűzésére használták a fokhagymát, ezért akasztottak belőle a ház eresze alá, illetve a kisgyermekek nyakába is. A fűszerek királynője a kirgiz sztyeppékről származik., ízjavító és számos jótékony hatása miatt azonban az egész világon kedvelik.

 

Fotó: Pixabay.com

A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus és gombaölő hatású allicin. Számottevő a C-vitamin-tartalma, B1-vitamint, valamint kisebb mennyiségben A- és D-vitamint és ásványi anyagokat – kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, szelént, cinket, mangánt, rezet, kobaltot – is tartalmaz. Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek adják.

A fokhagyma gátolja az erek falán a lerakódások képződését, továbbá tágítja az ereket. Véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, így az érelmeszesedés megelőzésének és gyógyításának az egyik leghatásosabb szere. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert. Javítja az emésztést. A tápcsatorna fertőzéseire (hasmenés, bélhurut) ugyancsak jó hatással lehet.

Fűszerként levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gombaételek, mártások ízesítésére használjuk. Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz kiválóan használható.

 

Fokhagymakrémleves

Hozzávalók (4 adag):

2 fej fokhagyma

2 evőkanál liszt

1 evőkanál vaj

1 evőkanál olívaolaj

9 dl húsleves

150 ml főzőtejszín

15 dkg reszelt sajt

fehérbors

1 csipet szerecsendió

 

Elkészítés

A vajon és az olajon megfuttatjuk a feldarabolt fokhagymát. Meghintjük a liszttel, megkavarjuk, majd felöntjük a húslével. Fűszerezzük. 5 percig főzzük, majd simává turmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és egyet forralunk rajta. Tálaláskor reszelt sajttal szórjuk meg.

Energia: 1425 kcal

Fehérje: 48g

Zsír: 110g

Szénhidrát: 51g

 

Fokhagymás burgonya

Hozzávalók:

1 kg kis méretű burgonya

5 evőkanál liszt

1 evőkanál pirospaprika

2 fej fokhagyma 

1 csokor petrezselyem

olaj

 

Elkészítés

A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, egy szűrőben leszűrjük és hagyjuk hűlni. A nagyobb darabokat ketté vágjuk. A lisztet összekeverjük a paprikával, majd ebben megforgatjuk a burgonyát. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk, beleszórjuk a lisztes burgonyát, amit rázogatva megpirítunk. Az utolsó 2 percben reszelt fokhagymát és apróra vágott petrezselymet szórunk rá. Alaposan átforgatjuk, és szükség esetén még sózzuk.

Energia: 1800 kcal

Fehérje: 36 g

Zsír: 51 g

Szénhidrát: 290 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)