Fotó: Pixabay.com
A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus és gombaölő hatású allicin. Számottevő a C-vitamin-tartalma, B1-vitamint, valamint kisebb mennyiségben A- és D-vitamint és ásványi anyagokat – kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, szelént, cinket, mangánt, rezet, kobaltot – is tartalmaz. Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek adják.
A fokhagyma gátolja az erek falán a lerakódások képződését, továbbá tágítja az ereket. Véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, így az érelmeszesedés megelőzésének és gyógyításának az egyik leghatásosabb szere. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert. Javítja az emésztést. A tápcsatorna fertőzéseire (hasmenés, bélhurut) ugyancsak jó hatással lehet.
Fűszerként levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gombaételek, mártások ízesítésére használjuk. Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz kiválóan használható.
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók (4 adag):
2 fej fokhagyma
2 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
9 dl húsleves
150 ml főzőtejszín
15 dkg reszelt sajt
fehérbors
1 csipet szerecsendió
só
Elkészítés
A vajon és az olajon megfuttatjuk a feldarabolt fokhagymát. Meghintjük a liszttel, megkavarjuk, majd felöntjük a húslével. Fűszerezzük. 5 percig főzzük, majd simává turmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, és egyet forralunk rajta. Tálaláskor reszelt sajttal szórjuk meg.
Energia: 1425 kcal
Fehérje: 48g
Zsír: 110g
Szénhidrát: 51g
Fokhagymás burgonya
Hozzávalók:
1 kg kis méretű burgonya
5 evőkanál liszt
1 evőkanál pirospaprika
só
2 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyem
olaj
Elkészítés
A megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, egy szűrőben leszűrjük és hagyjuk hűlni. A nagyobb darabokat ketté vágjuk. A lisztet összekeverjük a paprikával, majd ebben megforgatjuk a burgonyát. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk, beleszórjuk a lisztes burgonyát, amit rázogatva megpirítunk. Az utolsó 2 percben reszelt fokhagymát és apróra vágott petrezselymet szórunk rá. Alaposan átforgatjuk, és szükség esetén még sózzuk.
Energia: 1800 kcal
Fehérje: 36 g
Zsír: 51 g
Szénhidrát: 290 g
Jó étvágyat!


























