Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Erkel gimnázium elbontott fahídja is szóba került az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2017. december 14. 14:10
Az Erkel gimnázium elbontott fahídja is szóba került az interpellációs órában
A képviselő-testület december 14-i ülésén egy elhagyott ingatlan, egy járhatatlan dűlő és a szelektív hulladékgyűjtés is téma volt

A város képviselő-testülete december 14-én az év utolsó ülésére készült, amely a megszokott menetrend szerint az interpellációs órával kezdődött. Szabó Károly a dénesmajori út felújításáról, Durkó Károly pedig az Erkel gimnázium fahídjáról érdeklődött. Kiss Szabolcs a szelektíven gyűjtött szemét témáját hozta fel, Csengeri Lajos egy katasztrofális állapotban lévő ingatlan ügyét tárta a testület elé. Az ülésen elmaradhatatlan témaként a parkolás, valamint egy gazos dűlőút is szóba került.

a képviselő-testület december 14-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként Szabó Károly (Fidesz) kapta meg a szót: a képviselő első kérdése a dénesmajori út felújítására irányult, arra volt kíváncsi, hogy mikor kezdődhetnek el a több mint másfél kilométeres szakaszon a munkálatok. Görgényi Ernő polgármester (Fidesz) válaszából kiderült, hogy jelenleg is zajlik a közbeszerzés, a munka pedig tavasszal indulhat.

A második téma a gyulavári Széchenyi utcáról szólt, amelyet teljes hosszában egy szilvafasor díszit, de azt nemrégiben megtámadta egy gombás fertőzés, ezért ki kell vágni a fákat. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy mikor – és mivel – lehet helyettesíteni a szilvafákat.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn főkertész azt mondta, hogy az ő javaslatuk is a kivágás volt. Mint mondta, körülbelül 135 fa kellene, hogy pótolni tudják az eltávolított darabokat, ennek költsége bruttó 1,2 millió forint lenne körülbelül.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) egy 2014-es interpellációját „melegítette fel újra”. Akkor az Erkel Ferenc gimnázium fahídja miatt szólalt fel a testület előtt, amelyet a tervezési és kivitelezési hibái miatt kellett elbontani, és volt ugyan ígéret a pótlásra, de azóta sem történt előrelépés az ügyben. A grémium tagja egy levelet is felolvasott társainak, amelyet egy Németországban dolgozó, korábban az Erkel gimnázium padjait koptató mérnök írt neki: ebben az állt, hogy továbbra is szívén viseli a város és az intézmény sorsát, ezért, ha a város kéri a segítségét, akkor ő és a cég, amelyet képvisel, térítésmentesen vállalják a tervezést.

 

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A polgármester elmondása szerint körülbelül 30 millió forint lenne az új híd megépítése, amelynél vannak fontosabb ügyek a városban. Hozzátette, hogy a tervezés már megtörtént, több pályázatot is benyújtottak, amelyek segíthetnék a kivitelezést – jelenleg is zajlik az egyik elbírálása. Ha nem lenne a kedvező ezek kimenetele, akkor szívesen meghallgatják a fiatalember ajánlatát.

A Gyulai Városbarátok Körének képviselője egy buszpályaudvaron található, rossz állapotban lévő mozaikról is érdeklődött. Béres István főépítész elmondása szerint a mozaik 1970-ben készült, és a város tulajdonában van, a helyreállításhoz pedig teljes újjáépítés szükséges, addig is megpróbálják annyira rekonstruálni, hogy átvészelje a telet.

A Pomutz György téren található szelektív szemétgyűjtőkről interpellált Kiss Szabolcs (Fidesz), amelyek a rendszeres ürítések ellenére is állandóan tele vannak, így a környéken lakók a konténerek mellé rakják le a szemetet, amelyet széthord a szél. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy szükségesek-e még egyáltalán ezek a szigetek annak fényében, hogy már bárki számára elérhetők a sárga kukák.

A kérdést Daróczi László, a Gyulai Közüzemi NKft. vezetője válaszolta meg: mint mondta, a hulladékgazdálkodási törvény sem preferálja a kihelyezett gyűjtőket, de például az üveget csak ezeknél lehet lerakni egyelőre, a másik probléma a sárga kukák ügyében leledzik, ugyanis annak ellenére, hogy rendszeresen hangsúlyozzák, hogy ezeket mindenki ingyenesen veheti igénybe, az előre tervezett 8000 helyett, egyelőre csak 3000 darabot vittek el a lakosoknak.

Kiss Szabolcs második témája a Sittye utca végén található játszótérre vonatkozott, ahol a tiltótáblák ellenére is folyamatosan sétáltatnak kutyákat, akár póráz nélkül is, de az is előfordult már, hogy lovat futtattak ott. Görgényi Ernő azt mondta, hogy jövőre elkészítenek egy új rendelettervezetet, hogy pénzbírsággal büntethessék ezt a cselekedetet, de ebben az esetben is fontos lesz a tettenérés.

 

csengeri lajos

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Egy lakossági kérés miatt interpellált Csengeri Lajos (Jobbik). A Vértes utcában van egy ingatlan, amely annyira rossz állapotban van, hogy az már életveszélyes a szomszédok számára, ráadásul ellepték a környéket a rágcsálók is. A kérdésre, miszerint mit lehetne tenni az ügyben, a városvezető válaszolt, ebből pedig az derült ki, hogy a közterület-felügyelet előtt is ismert a probléma, rendszeresen egyeztetnek az ott lakókkal, de ez a járási hatóság és a népegészségügyi osztály hatásköre. A közüzemi nonprofit kft. mindenesetre vállalta, hogy megbízza a rágcsálóirtókat, hogy intézzék el a patkányirtást.

A legutóbbi ülés slágertémáját, a parkolást „dobta a közösbe” Kiss Tamásné (Fidesz). Akkor azt kérvényezte, hogy a paradicsomi lakótelepen alakítsanak ki parkolókat, azóta viszont a lakók azzal keresték meg, hogy akár garázsokat is lehetne építeni, ezzel kielégítve az igényeket.

Béres István azt válaszolta, hogy a garázsépítést egyénileg senki sem kezdeményezheti, mindenképpen csoportosan kell beadni a kérvényt, amely maga után vonja a rendezési terv módosítását is. Kiderült, hogy az Orgona sétányon van egy telek, amelynek a tulajdonosa szeretné hasznosítani a területet, így oda lehetne építkezni. A főépítész arra is felhívta a figyelmet, hogy a közúthoz való csatlakozásról, valamint a biztonságról is gondoskodni kell, így a költségeket is ezeknek a függvényében kell kiszámolni.

Utolsóként dr. Ökrös István (Fidesz) kért szót, aki két témában kérdezett. Elsőként a Vereskereszt dűlő állapotára hívta fel a figyelmet, amely Szentbenedeknél található. Az út járhatatlan, annyira be van nőve gazzal, így csak jelentős kerülővel lehet megközelíteni az ottani földeket. Második kérdésében a Szabadkai útnál található erdőről kérdezett a képviselő, amely nincs jó állapotban, sok ott a kivágandó fa, de látszólag senki sem törődik vele.

A dűlő ügyében Daróczi László válaszolt: mint mondta, az utat sokáig nem is használták, ezért fordulhatott elő, hogy ennyire rossz állapotba kerüljön, viszont azóta beszéltek a gazdák egyikével, aki felajánlotta, hogy amennyiben megkapják a szükséges engedélyeket, akkor elvégzik a munka egy részét.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn az erdő kérdését járta körbe: megtudta, hogy az nem önkormányzati tulajdonban van, hanem a Bács-Kiskun megyei erdőfelügyelet hatáskörébe tartozik, de nem kevesebb, mint 40 tulajdonosa van. Az egyetlen megoldás, ha beszélnek a tulajokkal – vagy legalább egy részükkel –, akik kijelölnek egy erdőgazdálkodót, aki hozzáfoghatna a munkához.

 

dr. ökrös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)