Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Halmos Béla gyűjtéseiből mutattak be egy csokorra valót az idei első gálaesten

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. december 09. 19:17
Halmos Béla gyűjtéseiből mutattak be egy csokorra valót az idei első gálaesten
Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a népzene- és néptáncfesztivált Gyulán

Erdélyi és méhkeréki táncokkal, dalokkal emlékeztek december 8-án, péntek este a magyarországi táncházmozgalom megteremtőjére, ifj. Halmos Bélára, aki Gyula városához ezer szállal kötődött. A művelődési házban szakmai beszélgetés és táncház is zajlott.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Volt hely a kitörő örömre a gyulai művelődési ház színháztermében pénteken, a Halmos Béla Fesztivál első estéjén. Ezt Patyi Zoltán főszervező is megjegyezte köszöntőjében, fájlalva, hogy elmaradt a várt és remélt érdeklődés. Elmondta, a találkozót azzal a szándékkal rendezték meg, hogy a népzene- és néptánc művelői együtt legyenek, együtt muzsikáljanak, és persze azzal a távlati céllal is, hogy az összejövetelt hagyományossá tegyék Gyulán, ahonnan az adatközlők felkeresése annak idején ifj. Halmos Béla irányításával elindult.

A fellépők egy méhkeréki Doinával melegítettek be, így idézték fel azt a közeget, ahol ifj. Halmos Béla és munkatársai először szembesültek a hiteles, romlatlan népi kultúrával. Előadásuk hangszeres kalotaszegi gyűjteménnyel folytatódott.

A Körös Táncegyüttes a Mezőségről, Feketelakról és Buzáról hozott anyagot. Méhkerék mellett ugyanis ez volt az a terület, ahová Halmos Béla és csapata rendszeresen eljárt gyűjteni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szintén Erdély szívébe, a Mezőségre kalauzolta el hallgatóságát Halmos Attila is, aki széki menetet adott elő Ádám István „Icsán” zenéjéből. A nótákat ifj. Halmos Béla kottázta le a helyszínen, a későbbiekben pedig egy doktori disszertáció témáját képezték. A páratlan széki kultúrkincsből a Körös együttes táncos lányai is összeválogattak egy csokorra valót. Az ifjú hölgyek ezúttal az énektudásukat csillogtatták meg.

A gálaest méhkeréki Joc-kal zárult, amit román hagyományőrzők jártak el, majd táncház következett.

A zenei kíséretről Szabó Csobán Gergő (nagybőgő), Fekete Antal „Puma” (brácsa), Fekete Márton (brácsa), Koncz Gergely (hegedű) és Halmos Attila (hegedű) gondoskodott. A méhkeréki banda színeiben Kovács János, Rácz Zoltán és Papp László (ének, nagybőgő) lépett publikum elé.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)