Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A két Béla munkássága előtt tisztelegtek az Ecsedi utcában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. augusztus 16. 16:48
A két Béla munkássága előtt tisztelegtek az Ecsedi utcában
Néptáncosok és népzenészek adtak rövid műsort a gyulai emléktábláknál

Gyula város két emblematikus személyisége, id. és ifj. Halmos Béla emléktáblájánál hajtottak fejet és koszorúztak augusztus 16-án a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljának részvevői. A Széchenyi-díjas népzenekutatóra Patyi Zoltán, a Körös Táncegyüttes vezetője emlékezett. A tiszteletadás a háromnapos rendezvény esti megnyitóján, a tószínpadon folytatódik.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bogártelki lakodalmast húztak el elsőként annál az Ecsedi utcai háznál, amelyben id. Halmos Béla építészmérnök és fia, ifj. Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenekutató, népzenész lakott Gyulán. Az emléktáblák alatt Patyi Zoltán szólt az egybegyűltekhez.

A Körös Táncegyüttes vezetője felidézte: kisgyermekként a szemközti házból nézte, miként jön-megy a nagyon titokzatos, hosszú hajú férfi szalmakalapban, vállán egy hegedűvel és egy aktatáskával. Már kamasz volt, amikor megtudta, nem is akárki ez az ember, ezért alig várta, hogy bemutatkozhasson neki. A sors és a szerencse később úgy hozta, hogy munkatársa lett. Mivel a méhkeréki felvételek kapcsán is sokat találkoztak, közelebbről, emberként is megismerhette. Kiváló humorú, érdekes, „jó fej” személyiség volt, mondta ifj. Halmos Béláról méltatója, Patyi Zoltán.

 

Patyi Zoltán 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Amikor tavaly megnyílt a kiállítása az Almásy-kastélyban, akkor tudta meg, mennyire jól rajzolt. Pedig mindig mondta, hogy mérnökként sok mindenhez ért, többek között rajzolni is tud, ám ezt senki sem hitte el neki, mutatott rá Patyi Zoltán. Kiemelte: érdemes munkásságának erre a fejezetére is odafigyelni.

A Körös Táncegyüttes vezetője aláhúzta: ifj. Halmos Béláról mindezek mellett azt is tudni kell, hogy az első volt a hazai népzenészek közül, aki a nagydoktori címig vitte, hisz megfejtette az egyik széki hagyományőrző zenész technikáját, és erről tudományos dolgozatot is írt. Patyi Zoltán azt sem tudta elhallgatni, hogy amikor asztaliteniszeztek, mindig hagyni kellett, hogy nyerjen. Mert „a Béla” nem szeretett veszíteni.

A koszorúk elhelyezése után az eseményt Patyi Zoltán és zenekara zárta le méltóságteljesen azzal, hogy Gyula város két emblematikus alakjának tiszteletére eljátszott egy Kalamajkás forgatóst. Az örömzenélésbe a jelenlévők is bekapcsolódhattak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bár ifj. Halmos Béla Szombathelyem született, az utókor gyulainak tartja. Ismertségét azzal alapozta meg, hogy részt vett a hangszeres népzenei és táncházmozgalom elindításában, majd a Sebő-együttes megalapításában. 1990-ben a Kalamajkának lett a prímása. Tanított a zeneakadémián, tudományos főmunkatársa volt a Magyar Művelődési Intézetnek, megszervezte a hangszeresnépzene-kutató csoportot, létrehozta a táncházarchívumot. Édesapja a gyulai vár megmentésében és műemléki rekonstrukciójában töltött be fontos szerepet.

A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját, amely részben a gyulai népzenetudósnak köszönhető, este nyolckor nyitják meg a tószínpadon. A rendezvény három napjának programjain ingyenes a részvétel.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)