Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „A titok, hogy jó helyre kell születni”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2018. augusztus 18. 11:35
„A titok, hogy jó helyre kell születni”
Halmos Béla ifjúkori grafikáiból nyílt kiállítás az Almásy-kastélyban

János Hajnalka népdalénekes és a Minden Magyarok XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztiválja fesztiválzenekarának előadásával indult a Halmos Béla ifjúkori grafikái című kiállítás megnyitója augusztus 17-én, szombaton az Almásy-kastély Látogatóközpont kávézójában. Halmos Bélára Mányi István, a Halmos Béla Baráti Kör vezetője és dr. Merksz Istvánné Juhász Emőke, a Gyula Városáért Baráti Kör budapesti elnöke emlékeztek, a tárlatot pedig Görgényi Ernő polgármester nyitotta meg.

görgényi ernőmányi istván és dr. merksz istvánné juhász emőke

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Halmos Béla csinált családot a népzene és néptánckedvelők sokaságából – emelte ki Mányi István. Mint mondta, ő volt a lelke, a családfője ennek a társaságnak, de többirányú tehetséggel indult fiatalkorában: tizenévesként komolyzenét tanult, festett, rajzolt, még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a fő irány. Édesapja nyomdokain haladva elindult az építészet felé, de elhagyva eredeti pályáját a népzene és táncházmozgalom mindenese lett.

A baráti kör vezetője felidézte a Széchenyi-díjas népzenekutató életét, majd elmesélte, hogy milyen úton kerültek hozzá a grafikák: Halmos Béla halál után egy évvel emléktáblát avattak a zenész budapesti lakásának falán, amikor az egyik ott lakó megkereste, hogy nála van egy album, amelyben a fiatalkori rajzok vannak. 2015-ben a FUGA Budapesti Építészeti Központban láthatta először a nagyközönség az alkotásokat, most pedig a Gyulára érkezett a kiállítás.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Dr. Merksz Istvánné Juhász Emőkének a köszönet szó jutott eszébe először, amikor azon gondolkozott, hogy mit fog mondani a tárlat megnyitóján. Először Halmos Bélának köszönte meg, hogy élt és olyan csodákat hozott létre a zenében és a grafikáiban egyaránt. Megköszönte a Halmos családnak, hogy megőrizték ezeket az anyagokat, valamint Mányi Istvánnak, hogy elsőként kiállították a képeket és megkérdezte, hogy a fürdővárosban nem volnának-e kíváncsiak a rajzokra. Köszönetet mondott Gyula városának, hogy azonnal nyitottak voltak az ötletre, valamint minden szervezőnek, aki hozzájárult a tárlathoz.

A Gyula Városért Baráti Kör budapesti elnöke a társaság idén elhunyt tagjának, Sarkadi Nagy Emíliának ajánlotta a kiállítást, aki Halmos Béla osztálytársa volt a középiskolában.

– A tehetség nem műfajhoz kötött dolog, mondhatnánk úgy is, hogy nincs korlátja, bármiben megnyilvánulhat – kezdte megnyitóbeszédét Görgényi Ernő. – Ezért is lehet, hogy vannak olyan művészek, akik nem csak egyetlen művészeti ágban tudnak maradandót alkotni. Tudunk több ilyen művészről, és most már Halmos Bélát is közéjük sorolhatjuk.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A polgármester kiemelte, hogy általában prímásként és zenekutatóként utalnak rá, a táncházmozgalom alapítójaként, miközben végzettségét tekintve építész volt. Zenészként sem a hegedű volt az első kiemelkedő hangszere, hiszen brácsásként kezdte. Az ifjúkori grafikái láttán pedig egy újabb oldalról ismerhetjük meg sokrétű tehetségét.

– Mi lehet a sokszínű tehetség mögött? A választ ő maga is sokszor elárulta: a tehetség mellett egyértelműen a családi háttér és a neveltetés volt az, amely lehetővé tette, hogy kibontakozzon.

„A titok, hogy jó helyre kell születni. Kellenek a jó tanárok, és utána csak jó dolgokat szabad csinálni” – fogalmazta meg egyszer Halmos Béla. Így is lett, tette hozzá a városvezető, hiszen bármihez fogott, átütött rajta a tehetség.

A Halmos Béla ifjúkori grafikái című tárlatot szeptember 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Almásy-kastélyban.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)