képünk illusztráció
Forrás: Mindmegette.hu
A sárgaborsó, vagy más néven a száraz borsó, valójában a zöldborsó héjától megszabadított változata. A sárgaborsóhoz könnyen és olcsón hozzájuthatunk. A sárgaborsót nemcsak az íze, de egészségőrző hatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztanunk!
Sárga és zöld színű változata létezik. Nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2- és E-vitamint, folsavat, fehérjét és rostokat. Ezeken kívül kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, mangán és cink is van benne.
B-vitamin- és magnéziumtartalmának köszönhető, hogy fogyasztása jót tesz az idegeinknek. Egyfajta természetes nyugtatóként funkcionál, így ha fokozott fizikai és szellemi terhelés előtt állunk, válasszuk a sárgaborsót.
Mivel a sárgaborsó káliumban is gazdag, hatékony természetes vérnyomáscsökkentő, ráadásul a benne található triptofán (fehérjeépítő aminosav) hozzájárul a nyugodt alváshoz, így alvászavarokra is jó megoldás lehet.
A sárgaborsó javítja az emésztést, és hozzájárul az egészséges anyagcsere-folyamatok fenntartásához, ezáltal segít méregteleníteni a szervezetet.
A magyar konyhában leves és főzelék formájában van jelen, de más ételek is készíthetők belőle. A gluténérzékenyek körében nem ismeretlen a sárgaborsóliszt alkalmazása sem. A sárgaborsó főleg késő ősszel és a téli időszakban tesz jó szolgálatot, de egész évben fogyaszthatjuk.
Sárgaborsófasírt
Hozzávalók:
20 dkg sárgaborsó
1 közepes fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 kisebb burgonya
só, bors, csemege paprika, kurkuma
1 tojás
1-2 evőkanál liszt
kevés zsemlemorzsa
olaj vagy kókuszzsír
Elkészítés:
A sárgaborsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és botmixerrel lepürésítjük. A burgonyát lereszeljük, a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, és a sárgaborsóhoz keverjük. A tojást és a fűszereket is a masszához keverjük, majd a liszt és a zsemlemorzsa segítségével a megfelelő állagot alakítjuk ki. (Ne legyen ragacsos, de ne is essen szét!) Kézzel pogácsákat formálunk a masszából, és forró olajban mindkét oldalukon kisütjük. Tálalható főzelékek feltétjeként vagy bármilyen köret mellé.
Energia: 1545 kcal
Fehérje: 59 g
Zsír: 57 g
Szénhidrát: 182 g
Sárgaborsókrém
Hozzávalók:
1 teásbögre sárgaborsó
1 kisebb fej vöröshagyma
só
őrölt bors
olaj
Elkészítés:
A sárgaborsót megmossuk, majd a két-, két és félszeres mennyiségű vízzel (kevés vízzel főzzük, mert szét fog főni a borsó, így később már nem lesz lehetőségünk leönteni róla a fölösleges folyadékot), sóval, az apróra kockázott vöröshagymával, kevés frissen őrölt borssal és 3 evőkanálnyi olajjal feltesszük főni. Addig főzzük, amíg pépessé válik. Botmixerrel szép simára keverjük. Tálalható melegen is, hidegen is. Pirítóssal, pitakenyérrel kínálhatjuk, de finom húsételekhez, halakhoz is.
Energia: 1145 kcal
Fehérje: 45 g
Zsír: 52 g
Szénhidrát: 114 g
Jó étvágyat!