Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgaborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. október 15. 10:00
A sárgaborsó
Természetes vérnyomáscsökkentő, emésztésjavító és nyugtató hatású
____Eredeti-sargaborso.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Mindmegette.hu

A sárgaborsó, vagy más néven a száraz borsó, valójában a zöldborsó héjától megszabadított változata. A sárgaborsóhoz könnyen és olcsón hozzájuthatunk. A sárgaborsót nemcsak az íze, de egészségőrző hatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztanunk!

Sárga és zöld színű változata létezik. Nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2- és E-vitamint, folsavat, fehérjét és rostokat. Ezeken kívül kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, mangán és cink is van benne.

B-vitamin- és magnéziumtartalmának köszönhető, hogy fogyasztása jót tesz az idegeinknek. Egyfajta természetes nyugtatóként funkcionál, így ha fokozott fizikai és szellemi terhelés előtt állunk, válasszuk a sárgaborsót.

Mivel a sárgaborsó káliumban is gazdag, hatékony természetes vérnyomáscsökkentő, ráadásul a benne található triptofán (fehérjeépítő aminosav) hozzájárul a nyugodt alváshoz, így alvászavarokra is jó megoldás lehet.

A sárgaborsó javítja az emésztést, és hozzájárul az egészséges anyagcsere-folyamatok fenntartásához, ezáltal segít méregteleníteni a szervezetet.

A magyar konyhában leves és főzelék formájában van jelen, de más ételek is készíthetők belőle. A gluténérzékenyek körében nem ismeretlen a sárgaborsóliszt alkalmazása sem. A sárgaborsó főleg késő ősszel és a téli időszakban tesz jó szolgálatot, de egész évben fogyaszthatjuk.

 

Sárgaborsófasírt

Hozzávalók:

20 dkg sárgaborsó

1 közepes fej hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

2 kisebb burgonya

só, bors, csemege paprika, kurkuma

1 tojás

1­-2 evőkanál liszt

kevés zsemlemorzsa

olaj vagy kókuszzsír

 

Elkészítés:

A sárgaborsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és botmixerrel lepürésítjük. A burgonyát lereszeljük, a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, és a sárgaborsóhoz keverjük. A tojást és a fűszereket is a masszához keverjük, majd a liszt és a zsemlemorzsa segítségével a megfelelő állagot alakítjuk ki. (Ne legyen ragacsos, de ne is essen szét!) Kézzel pogácsákat formálunk a masszából, és forró olajban mindkét oldalukon kisütjük. Tálalható főzelékek feltétjeként vagy bármilyen köret mellé.

 

Energia:   1545 kcal

Fehérje:     59 g

Zsír:        57 g

Szénhidrát: 182 g

 

Sárgaborsókrém

Hozzávalók:

1 teásbögre sárgaborsó

1 kisebb fej vöröshagyma

őrölt bors

olaj

 

Elkészítés:

A sárgaborsót megmossuk, majd a két-, két és félszeres mennyiségű vízzel (kevés vízzel főzzük, mert szét fog főni a borsó, így később már nem lesz lehetőségünk leönteni róla a fölösleges folyadékot), sóval, az apróra kockázott vöröshagymával, kevés frissen őrölt borssal és 3 evőkanálnyi olajjal feltesszük főni. Addig főzzük, amíg pépessé válik. Botmixerrel szép simára keverjük. Tálalható melegen is, hidegen is. Pirítóssal, pitakenyérrel kínálhatjuk, de finom húsételekhez, halakhoz is.

 

Energia:   1145 kcal

Fehérje:     45 g

Zsír:        52 g

Szénhidrát: 114 g

 

Jó étvágyat! 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)