Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - MEGÚJULÓ ZÖLDKERESZT – HÁZI GYERMEKORVOSI RENDELŐK ÉS A HÁZIORVOSI ÜGYELET ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSA, KORSZERŰSÍTÉSE, AKADÁLYMENTESÍTÉSE GYULÁN

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2017. július 01. 20:00
MEGÚJULÓ ZÖLDKERESZT – HÁZI GYERMEKORVOSI RENDELŐK ÉS A HÁZIORVOSI ÜGYELET ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSA, KORSZERŰSÍTÉSE, AKADÁLYMENTESÍTÉSE GYULÁN

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00004 azonosítószámú, Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése Gyulán című projekt. A beruházás keretében az előírásoknak megfelelően korszerűsítik az épület belső helyiségeit. A meglévő nyílászárók hőszigetelése, a homlokzatok felújítása, a fűtéskorszerűsítés a felújítás legfontosabb elemei. 

Kedvezményezett neve: Gyula Város Önkormányzata

Projekt címe:  Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése Gyulán

Szerződött támogatás összege: 60 000 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 09. 30.

Projektazonosító száma: TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00004

Pályázat benyújtásának ideje: 2016.05.10.

Támogatási szerződés aláírása: 2017.05.24.

 

Három darab gyermekháziorvosi rendelő és a felnőttháziorvosi ügyelet található Gyulán, a belvárosban, a Béke sgt. 39. sz. alatti önkormányzati tulajdonú épületben, mely a helyi védettségű épített értékek közé tartozik. Az épület belső helyiségei az előírásoknak megfelelően átalakulnak, korszerűsödnek, az egész épületbelső minőségi felújításon megy keresztül. A meglévő nyílászárók hőszigetelése, a homlokzatok felújítása, a fűtéskorszerűsítés a felújítás legfontosabb elemei. Kialakítanak egy akadálymentes vizsgálóhelyiséget és WC-t. Az akadálymentes parkolót a telken belül alakítják ki az Eötvös utca felől. A parkolók építése miatt ugyanitt új kerítést is kell építeni. A parkoló és az épület összeköttetése miatt elengedhetetlen a járda és rámpa építése.

A járműbeszerzést a felnőttháziorvosi ügyelet számára tervezzük. A felnőttháziorvosi ügyelet két település, Gyula és Doboz felnőtt lakosságát látja el a rendelési időn kívül. A gépkocsi számára az udvarban egy esőbeállót alakítanak ki.

 


 

2017. 05. 02.,SAJTÓANYAG

60 MILLIÓ FORINTBÓL ÚJÍTJÁK FEL A ZÖLDKERESZT ÉPÜLETÉT

60 millió forintból újul meg a Zöldkereszt Béke sugárúti épületét – tudtuk meg Görgényi Ernő polgármestertől. A városvezető először a közösségi oldalán számolt be arról, hogy egy nyertes pályázatnak köszönhetően szépül meg az intézmény.

Görgényi Ernő azt mondta, hogy folyamatosan jönnek a beadott TOP-os pályázatok eredményei, elsőként pedig a Zöldkereszt épületére beadott projekt elbírálása érkezett meg, amelyet nem mellesleg a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. készített el.

A végleges tervek elkészítése még jelenleg is zajlik, a közbeszerzési eljárások nyáron zárulhatnak, így a nyári hónapok végén indulhat el a tényleges munka, amely körülbelül 2-3 hónapig fog tartani. Elsősorban az akadálymentesítésen és a belső felújításokon lesz a hangsúly, de parkolókat is kialakítanak az udvaron.

A polgármester hozzátette, hogy az átépítések idejére új helyszínt kell keresni, amely a gyermekorvosi ellátás helyszínéül szolgálhat.

 


 

2017. 06. 16., SAJTÓANYAG

TÖBB MINT 2 MILLIÁRD JUT A GYULAI FEJLESZTÉSEKRE

A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban 2 milliárd 77 millió forint uniós forrás érkezik Gyulára – közölte Görgényi Ernő polgármester június 15-én a városházán tartott közmeghallgatáson. Az eddig elnyert pályázati támogatásokat többek között bölcsődefelújításra, kerékpárút-építésre, valamint a Zöldkereszt, a Szivárvány Nappali Otthon és a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. épületeinek korszerűsítésére fordítja a fürdővárosi önkormányzat.

Közmeghallgatás a gyulai városháza ovális termében

 

A helyszínen a városvezető ismertette a nyertes projektek összegét, majd Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője és Matei Katalin osztályvezető-helyettes számolt be a pályázatok műszaki tartalmáról.

Görgényi Ernő a részletekről szólva elmondta: a 2014–2020 közötti uniós programozási időszakban felújítják a törökzugi bölcsődét, és új játszóudvart alakítanak a gyulavári bölcsődében. A fejlesztésre összesen 253 millió forintot nyert el az önkormányzat.

Zöldkereszt Béke sugárúti épületének korszerűsítésére 60 millió forintot költ a fürdőváros. A polgármester kiemelte: a munkálatok már szeptemberben megkezdődnek, így ez a beruházás készülhet el a leghamarabb.

A Károly Róbert utcában található Szivárvány Napközi Otthon átépítésére 125 millió forintot fordíthat az önkormányzat. Elhangzott: a támogatásból összekötnék az intézmény két különálló épületét. 

A városi csapadékvíz-elvezető rendszer bővítésére 400 millió forint jut. A beruházás Városerdőt, Dénesmajort, Románvárost, a paradicsomi lakótelepet, a Nagyváradi és a Csabai utat, valamint a Hunyadi, a Scherer Ferenc, a Gábor Áron és a Szentháromság utcákat érinti – ismertette a városvezető.

A kerékpárutakra szintén 400 millió forintot költhet a város. Az összegből új, 4500 méteres szakaszt építenek Gyula és Városerdő között, továbbá újraépítik a Temesvári úti bicikliutat a paradicsomi ABC és a gyulavári híd között.

A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. irodaházát 161 millió forintból újítják fel. A Településfejlesztési Operatív Program forrásából megvalósuló beruházás keretében egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat, és leszigetelik az épületet.

Foglalkoztatási együttműködések támogatására 300 millió forintot nyert el az önkormányzat. A projekt keretében – helyi vállalkozásokkal és a Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályával együttműködve – olyan képzési programokat indítanak, amelyek piacképes szakmához segíti az álláskeresőket, és enyhítik a térség munkarőhiányát.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a Szeged-Csanádi egyházmegye 166 millió forintot nyert el a Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda fejlesztésére, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pedig 212 millió forint támogatást kapott a Gyulavári és Dénesmajor közötti út legrosszabb állapotú, 1,6 kilométeres szakaszának felújítására.

Görgényi Ernő rámutatott: a nagyszámú beruházás kapacitásproblémákat okozhat az építőiparban. Mint fogalmazott, nem tartják kizártnak, hogy az alapanyagok és munkadíjak emelkedése miatt a korábbi költségbecslések már nem állják meg a helyüket. A városvezető elképzelhetőnek tartja, hogy azoknál a projekteknél, ahol nem lehet a műszaki tartalmat módosítani, az önkormányzatnak saját forrásból kell finanszíroznia az értékkülönbözetet.

 


 

2017. 07. 28., SAJTÓANYAG

BÖLCSŐDÉT, NAPKÖZI OTTHONT KORSZERŰSÍTENEK, MUNKANÉLKÜLIEKET KÉPEZNEK ÁT GYULÁN

Kiváló lobbinak és hibamentes munkának köszönhetően 2 milliárd 77 millió forintot nyert Gyula városa a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében kiírt pályázatokon. Az összeg felhasználásáról és a további fejlesztési elképzelésekről, lehetőségekről július 28-án, pénteken számolt be a sajtó képviselőinek Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Kovács József országgyűlési képviselő és Kónya István alpolgármester, a Békés megyei közgyűlés tagja.

 Kónya István, Görgényi Ernő és Kovács József

Az összeg több közoktatási, egészségügyi és szociális intézményt is érint. A Csemeteház és a Tipegő topogók bölcsőde korszerűsítésére Gyula városa 253 millió forintot nyert. A tételből a törökzugi bölcsőde komplett felújítása fog megtörténni, a gyulavári esetében pedig a játszóudvar rendbetétele.

A Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők modernizálására és akadálymentesítésére 60 millió forintot fordíthatnak a keretből, a Károly Róbert utcai Szivárvány napközi otthon átalakítására és bővítésére 125 milliót.

A gyulai belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszer rehabilitálására, bővítésére 400 millió forintot költhetnek, ugyanannyit, mint a Gyulát Városerdővel összekötő kerékpárút megépítésére, valamint a Paradicsomi ABC és a gyulavári híd közti bicikliút korszerűsítésére.

A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. Szent László utcai irodaházának energetikai fejlesztését és teljes felújítását 161 millió forintból valósíthatják meg.

A munkanélküliség csökkentésére 300 millió forintot nyertek, konzorciumban a Békés Megyei Kormányhivatallal. A pályázat kidolgozásába azokat a helyi munkáltatókat is bevonták, akik tudják, milyen szakmák hiányoznak, milyen dolgozókra lenne szükségük. Az ő instrukcióik alapján és az ő részvételükkel, a kormányhivatal szakmai iránymutatásával olyan képzéseket indítanak majd munkanélküliek számára, amelyek segíteni fogják elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon.

A Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában Gyulán működő Boldog Apor Vilmos Óvoda fejlesztésére több mint 166 millió forint fog érkezni, közlekedésfejlesztésre, a Gyulavári és Dénesmajor közötti út legrosszabb, 1600 méteres szakaszának felújítására 212 millió forint jut.

A munkálatok még az ősszel megkezdődnek, mutatott rá Görgényi Ernő.

A siker kapcsán a polgármester aláhúzta, a pályázatok elnyerése érdekében folytatott küzdelem mindig csapatmunkát követel, közös erőfeszítést. A munkában, amelynek eredményeként Gyula városa is részt vehetett és nyerhetett a kiírásokon Kovács József országgyűlési képviselő és Kónya István megyei közgyűlési tag közreműködése rendkívül fontos és értékes volt.

– Elévülhetetlen érdemeik vannak abban, hogy Gyula városa eddig 2 milliárd 77 millió forint összegben részesült a TOP forrásaiból – fogalmazott a polgármester.

A TOP keretében két körben írtak ki pályázatokat. Az első 2015 végén, 2016 elején jelent meg, erre Gyula városa 2016 tavaszán nyújtott be dokumentációit. Ennek eredményeit ismertették a kiírók az elmúlt hetekben. Az újabb pályázatok idén februárban és márciusban jelentek meg. Gyula ezeken is részt vesz, de a napokban és augusztusban is benyújt tervekkel alátámasztott igénylést.

A polgármester elmondta, a pályázatok megfelelnek a város gazdasági célkitűzéseinek, hisz egyfelől intézmények, épületek modernizálását, energetikai korszerűsítését, ezáltal a város kiadásainak csökkentését eredményezik, másfelől gazdasági fejlesztési hatásuk is van. Összességükben a gyulai polgárok életminőségén javítanak majd.

Kovács József országgyűlés képviselő a TOP-pályázatok kezdeteit idézte fel. Kifejtette, Békés megye 60 milliárd forintot kapott arra, hogy az elmaradottabb térségeket felzárkóztassa. Két elhatárolás rögtön történt, mégpedig a két leghátrányosabb járás, a mezőkovácsházi és a sarkadi javára. Ezen túlmenően további két település részére is határoltak el összeget a keretből. Először egy pontozásos rendszert vezettek volna be, amely egyáltalán nem kedvezett a gyulaiaknak, hisz a szándék az volt, hogy kizárólag a hátrányos településeket fejlesszék. A képviselő ekkor a gyulai városvezetéssel együtt olyan érdekérvényesítést alkalmazott, amellyel bebizonyította, nem lehet jó az a megoldás, amelyik az ország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontját kizárja a területfejlesztési operatív programból. A pontozásos rendszert végül sikerült megfordítaniuk.

– Jó úton járunk, a 60 milliárd forintnak látszatja lesz a gyulai fejlesztések vonatkozásában is. Számunkra persze az is fontos, hogy a környező településeken is valósuljanak meg olyan beruházások, amelyek Gyula idegenforgalmi vonzerejét is növeli. Mert aki idejön, nemcsak Gyulára kíváncsi, hanem Szabadkígyósra, Gesztre, Vésztőre, a Körösök vidékére is – hangsúlyozta Kovács József. Hozzáfűzte: a közel 3 milliárd forint elnyerése komoly előrelépés, nagy öröm és nagy siker, hisz induláskor Gyulának nulla forint jutott volna. Úgy vélte, a gyulai pályázatok rendkívül jók, korrektek, hibamentesek, nagyrészt ennek tulajdonítható a mostani eredmény.

Kónya István megyei képviselőként jelezte, a második körben is igen komoly esélyekkel szállnak ringbe. Az első körben meghirdetett keretösszegből 1 milliárd 828 millió forint maradvány keletkezett, ezt a TOP második körének pályázataira fogják fordítani. Arra törekednek, hogy az összes forrást Békés megyében használják fel, egyetlen egy se kerüljön vissza a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Program Hatóságához.

A második körben 21 milliárd 794 millió forintot hirdetettek meg a TOP keretében. A „gyulai ötök”, azaz Gyula, Békés, Gyomaendrőd, Szeghalom és Békéscsaba számára 7 milliárd 304 millió forint jelenti azt a rendelkezésre álló összeget, amelyet a második körben megpályáznak. A lehatárolt keret mellett a visszamaradt 1,8 milliárd forintból álló szabad keretre is igényt fognak tartani. Kónya István úgy vélte, ebből a tételből nagy eséllyel nyerhetnek meg 674 millió forintot önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére.

 


 

2017. 10. 05., SAJTÓANYAG

MEGKEZDŐDÖTT A ZÖLDKERESZT FELÚJÍTÁSA

A gyulai Zöldkereszt kívül és belül is felújításon esik át – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet október 5-én tartott Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester és Kónya István alpolgármester az Egészségügyi Alapellátási Intézmény Béke sugárúti épületében. 

 Kónya István, Görgényi Ernő és Alt Norbert

Mint kiderült, a meglévő alaprajzi rendszer a megváltozott igényeket nem elégíti ki, emiatt az épület teljes belső átalakításra szorul. A belső strukturális átalakítás célja az egészségügyi dolgozók és a betegforgalom szétválasztása. Ennek megfelelően a dolgozói bejáratot elkülönítve az északi oldalon alakítják ki, innen nyílik majd a háziorvosi ügyeleti részleg is. A három meglévő házi gyermekorvosi rendelő elhelyezkedése kisebb átalakításokkal megmarad. Az udvar felől az előírásoknak megfelelően elkülönített fertőző várót és vizsgálót alakítanak ki.

Görgényi Ernő kifejtette, hogy a felújítás során megtartják az eredeti polgári lakóház homlokzatát, a Béke sugárúti ablakok is megmaradnak, viszont a külső szárnyakat hőszigetelő üvegezésű szárnyakra cserélik, a belső szárnyakat, spalettákat és az ablakkereteket pedig felújítják. Az épület egyéb részein fa kültéri nyílászárókat építenek be a meglévők helyére, hőszigetelt üvegezéssel. 

Hozzátette: az épület eredeti natúr téglahomlokzata megmarad, csak a szükséges javításokat végzik el rajta. A lapos tetős épület homlokzati hőszigetelést kap, falfelületeire törtfehér nemes vakolat kerül. A meglévő belső villamoshálózatot teljes egészében elbontják, és új installációs rendszert alakítanak ki. 

– A beruházás a pályázat mellé 20 millió forint önkormányzati kiegészítést is igényel. A munka már elkezdődött, a munkaterület átadása megtörtént a helyszínen. A kivitelezést, a közbeszerzési eljárás alapján, a gyulai Fallkell Kft.-t végzi el – ismertette a polgármester. 

 

 

Alt Norbert kiemelte: a felújítás miatt az Egészségügyi Alapellátási Intézmény épületének Béke sugárúti épületrészét (az A épület) teljes egészében lezárják. Emiatt bizonyos szolgáltatások helyszíne és időpontja is módosul.

Kónya István a választókerület képviselőjeként arra tért ki, hogy a fejlesztés a város és a településrészen lakók számára egyaránt fontos. 

– Ezzel szinte párhuzamosan megújul az Eötvös utcai járdának egy jelentős szakasza, ami azért lényeges az itt lakók számára, mert a Zöldkereszt épületéhez a legegyszerűbben a járdán lehet eljutni, amely a helyszínt a törökzugi lakóteleppel is összeköti. Ezúttal 150 méter hosszúságban, két és fél méter szélességben és kiemelt szegélyburkolattal újul meg a járda 8 és fél millió forintból – részletezte a városvezető.

A felújítás teljes költsége 79 millió 911 ezer forint, melyből a pályázati támogatás összege 60 millió forint. A projekt befejezési határideje: 2018. július 2-a.

 


 

2017. 11. 03., SAJTÓANYAG

MEGKEZDŐDÖTT A ZÖLDKERESZT FELÚJÍTÁSA

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00004 azonosítószámú, Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése Gyulán című projekt. Az épület belső helyiségei az előírásoknak megfelelően átalakulnak, korszerűsödnek, az egész épületbelső minőségi felújításon megy keresztül. A szerződtetett vállalkozók megkezdték a munkálatokat.


 

2018. 02. 09., SAJTÓKÖZLEMÉNY

NEGYVEN SZÁZALÉKOS A KÉSZÜLTSÉGI FOK

A TOP–4.1.1-15-BS1-2016-00004 – Megújuló „Zöldkereszt” – házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése Gyulán című pályázatunk célja a Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése.A Béke sgt. 39. szám alatti épület homlokzat-felújítása és belső átalakítása 2017 októberének elején kezdődött el.

A jelenleg zajló munkálatok miatt február 12-től, azaz jövő hétfőtől egy ideig a házi gyermekorvosi szolgálathoz, a várandós és csecsemő-tanácsadásra, valamint a felnőtt ügyeleti ellátásra is a Béke sugárút felől lehet bejutni. Az épület megközelíthetőségét érintő munkálatok előreláthatólag két hétig tartanak, március elejétől visszaáll a jelenlegi rend, és ismét az Eötvös utca felől lehet majd megközelíteni a rendelőket.

A felújítás készültségi foka jelenleg 40%-os. Befejeződtek a bontási munkálatok, a nyíláskiváltások, befalazások, elkészült a villamos és a gépészeti rendszerek alapcsövezése, vezetékelése. A belső aljzatok betonozása és a válaszfalak simítóvakolása is megtörtént. A lapostetős épületre homlokzati hőszigetelés és új esőcsatornák kerültek. A mozgáskorlátozottak részére kialakított rámpa részben elkészült. A következőkben az álmennyezet rögzítőtartóinak szerelése, a födém hőszigetelése és az álmennyezet szerelése, a külső térburkolat készítése, a belső ajtók elhelyezése és beállítása következik.

 

A teljes beruházás leírása:

A meglévő alaprajzi rendszer a megváltozott igényeket már nem elégítette ki, ennek megfelelően teljes belső átalakításra szorult. Az épület belső strukturális átalakításának alapja az egészségügyi dolgozók, és a betegforgalom szétválasztása. Ennek megfelelően a dolgozói bejárat elkülönítve az északi oldalon kerül kialakításra. Innen nyílik a háziorvosi ügyeleti részleg is. A három meglévő házi gyermekorvosi rendelő elhelyezkedése kisebb átalakításokkal megmarad. Az udvar felől az előírásoknak megfelelően szeparált fertőző váró és vizsgáló kerül kialakításra.

A felújítás során megtartják az eredeti polgári lakóház homlokzatát, a Béke sugárúti ablakok megmaradnak, viszont a külső szárnyakat hőszigetelő üvegezésű szárnyakra cserélik, a belső szárnyakat, spalettákat és az ablakkereteket felújítják. Az épület egyéb helyein fa kültéri nyílászárók kerülnek beépítésre a meglévők helyére, hőszigetelt üvegezéssel. Az épület eredeti natúr tégla homlokzata megmarad, csak a szükséges javításokat végzik el rajta.

A lapos tetős épület homlokzati hőszigetelést kap, falfelületeire törtfehér nemes vakolat kerül. A régi épület tetőszerkezetének állapota megfelelő, csak az esetleges lokális javítások kerülnek elvégzésre, a lapos tetős épületrész födémehőszigetelve lesz. Az épületegyüttes új esővízcsatorna-rendszert kap. A belső részeken a helyiségek újrafelosztását tégla válaszfalakkal oldják meg, a belső terek új padozatot és laminált parketta, kerámia burkolatot kapnak. Az épület délnyugati oldalán a bejáratnál akadálymentes rámpa létesül.

A beruházással érintett épületrész hővesztesége a felújítás után csökkenni fog. Az épületegység kazánházában meglévő-megmaradó Viessmann Vitodens-200W-100 zárt égésterű kondenzációs kazán biztosítja a szükséges fűtési energiát, a helyiségekbe új fűtési vezeték és lapradiátorok kerülnek. Az épület új ivóvízhálózatot és szanitereket kap a felújítás során. A mosdóhelyiségek új csempe- és padlóburkolatot kapnak. A helyiségek mesterséges szellőzését az álmennyezet feletti légcsatorna és az elszívó ventillátorok biztosítják majd.

Az épület jelenlegi villamos rendszere teljesen elavult, nem alkalmas a beszerezni tervezett új eszközök villamosenergia-igényeinek ellátására. Ennek megfelelően a meglévő belső villamos hálózatot teljes egészében elbontják, és a tervezési programnak megfelelően, új installációs rendszert alakítanak ki.

A megvalósításhoz szükséges engedélyezési és kiviteli terveket Gyimesi Márton okleveles építészmérnök gyulai tervező készítette.

A kivitelező gyulai Fallkell Kft.-t közbeszerzési eljáráson választották ki.

A felújítás teljes költsége: 79.911.124,-Ft

A pályázati támogatás összege: 60.000.000,- Ft

A felújítás kezdése: 2017. október 2.

Befejezési határidő: 2018. július 2.

 


 

2018. 02. 09., SAJTÓANYAG

KÉT HÉTIG A BÉKE SUGÁRÚT FELŐL LEHET BEJUTNI A ZÖLDKERESZTBE

Negyven százalékban elkészült a Zöldkereszt 80 milliós beruházása – közölte Görgényi Ernő polgármester február 9-i sajtótájékoztatóján. A városvezető elmondta, a munkálatok miatt február 12-től két hétig a Béke sugárút felől lehet bejutni az épületbe.

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Görgényi Ernő emlékeztetett rá, hogy a gyermek-háziorvosi rendelők, valamint a háziorvosi ügyelet épületének korszerűsítésére és akadálymentesítésére 60 millió forintnyi TOP-forrást nyert el a gyulai önkormányzat, a felújítás teljes költsége pedig csaknem 80 millió forint. A munkálatok tavaly októberben kezdődtek, és július 2-án fejeződnek be – tette hozzá.   

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermek-háziorvosi szolgálathoz, a várandós- és csecsemő-tanácsadásra, valamint a felnőttügyeleti ellátásra február 12-től ideiglenesen a Béke sugárút felől lehet bejutni. Jelezte: az épület megközelíthetőségét érintő munkálatok előreláthatólag két hétig tartanak, az Eötvös utcai bejárat a tervek szerint március elejétől lesz ismét használható.

A polgármester kiemelte: a beruházás keretében a belső tereket és a homlokzatot is felújítják, és akadálymentesítik az épületet. Hangsúlyozta: a terveket az intézményben dolgozókkal és a szülőket képviselő Gyulai Nagycsaládosok Egyesületével is egyeztették.

Kiss Tamásné önkormányzati képviselő, a gyulai polgármesteri hivatal humán és társadalompolitikai bizottságának elnöke aláhúzta: a korszerűsítést a szakbizottság is támogatta, hiszen a beruházás a lakosság érdekeit szolgálja.  

Elmondta, a megváltozott igények miatt átalakítják az épület belső elrendezését: felújítás után külön bejárata lesz az egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek. Emellett a létesítményben szeparált fertőzővárót és -vizsgálót alakítanak ki.

Ködmön Zsolt, a gyulai Egészségügyi Alapellátás Intézmény február 1-jével kinevezett vezetője hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bejárat áthelyezése ne okozzon fennakadást az ellátásban, a változásokra táblákkal is felhívják a figyelmet.

Az intézményvezető lapunknak elmondta: a beruházás révén jobb lesz a rendelők elosztása, és az ügyelet elhelyezése is átgondoltabb lesz. Kiemelte: a tervezésnél az épület szellőztetésére is gondoltak, ami a betegvárók esetében nagyon fontos szempont. Hozzáfűzte: az ívóvízhálózat mellett az elektromos és a telekommunikációs rendszert is felújítják.

A beruházás során korszerűsítik a fűtést, lecserélik a nyílászárókat és a burkolatot, hőszigetelik az épületet, és felújítják a csapadékvíz-elvezető rendszert.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

 


 

2018. 03. 13., SAJTÓANYAG

JÓL HALADNAK A MUNKÁLATOK A ZÖLDKERESZTBEN

A terveknek megfelelően halad a TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00004 azonosítószámú projekt kivitelezése. Mint ismert, a Zöldkeresztet 80 millió forintból újítják fel. Az épületben jelenleg a tetőszigetelési, betonozási, vezetékelési és a szerelvényezési munkálatok zajlanak. A beruházás várhatóan idén szeptemberben fejeződik be.

Fotó: Gyulai Hírlap 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)