Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - MEGÚJULÓ ZÖLDKERESZT – HÁZI GYERMEKORVOSI RENDELŐK ÉS A HÁZIORVOSI ÜGYELET ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSA, KORSZERŰSÍTÉSE, AKADÁLYMENTESÍTÉSE GYULÁN

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2017. július 01. 20:00
MEGÚJULÓ ZÖLDKERESZT – HÁZI GYERMEKORVOSI RENDELŐK ÉS A HÁZIORVOSI ÜGYELET ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSA, KORSZERŰSÍTÉSE, AKADÁLYMENTESÍTÉSE GYULÁN

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00004 azonosítószámú, Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése Gyulán című projekt. A beruházás keretében az előírásoknak megfelelően korszerűsítik az épület belső helyiségeit. A meglévő nyílászárók hőszigetelése, a homlokzatok felújítása, a fűtéskorszerűsítés a felújítás legfontosabb elemei. 

Kedvezményezett neve: Gyula Város Önkormányzata

Projekt címe:  Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése Gyulán

Szerződött támogatás összege: 60 000 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 09. 30.

Projektazonosító száma: TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00004

Pályázat benyújtásának ideje: 2016.05.10.

Támogatási szerződés aláírása: 2017.05.24.

 

Három darab gyermekháziorvosi rendelő és a felnőttháziorvosi ügyelet található Gyulán, a belvárosban, a Béke sgt. 39. sz. alatti önkormányzati tulajdonú épületben, mely a helyi védettségű épített értékek közé tartozik. Az épület belső helyiségei az előírásoknak megfelelően átalakulnak, korszerűsödnek, az egész épületbelső minőségi felújításon megy keresztül. A meglévő nyílászárók hőszigetelése, a homlokzatok felújítása, a fűtéskorszerűsítés a felújítás legfontosabb elemei. Kialakítanak egy akadálymentes vizsgálóhelyiséget és WC-t. Az akadálymentes parkolót a telken belül alakítják ki az Eötvös utca felől. A parkolók építése miatt ugyanitt új kerítést is kell építeni. A parkoló és az épület összeköttetése miatt elengedhetetlen a járda és rámpa építése.

A járműbeszerzést a felnőttháziorvosi ügyelet számára tervezzük. A felnőttháziorvosi ügyelet két település, Gyula és Doboz felnőtt lakosságát látja el a rendelési időn kívül. A gépkocsi számára az udvarban egy esőbeállót alakítanak ki.

 


 

2017. 05. 02.,SAJTÓANYAG

60 MILLIÓ FORINTBÓL ÚJÍTJÁK FEL A ZÖLDKERESZT ÉPÜLETÉT

60 millió forintból újul meg a Zöldkereszt Béke sugárúti épületét – tudtuk meg Görgényi Ernő polgármestertől. A városvezető először a közösségi oldalán számolt be arról, hogy egy nyertes pályázatnak köszönhetően szépül meg az intézmény.

Görgényi Ernő azt mondta, hogy folyamatosan jönnek a beadott TOP-os pályázatok eredményei, elsőként pedig a Zöldkereszt épületére beadott projekt elbírálása érkezett meg, amelyet nem mellesleg a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. készített el.

A végleges tervek elkészítése még jelenleg is zajlik, a közbeszerzési eljárások nyáron zárulhatnak, így a nyári hónapok végén indulhat el a tényleges munka, amely körülbelül 2-3 hónapig fog tartani. Elsősorban az akadálymentesítésen és a belső felújításokon lesz a hangsúly, de parkolókat is kialakítanak az udvaron.

A polgármester hozzátette, hogy az átépítések idejére új helyszínt kell keresni, amely a gyermekorvosi ellátás helyszínéül szolgálhat.

 


 

2017. 06. 16., SAJTÓANYAG

TÖBB MINT 2 MILLIÁRD JUT A GYULAI FEJLESZTÉSEKRE

A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban 2 milliárd 77 millió forint uniós forrás érkezik Gyulára – közölte Görgényi Ernő polgármester június 15-én a városházán tartott közmeghallgatáson. Az eddig elnyert pályázati támogatásokat többek között bölcsődefelújításra, kerékpárút-építésre, valamint a Zöldkereszt, a Szivárvány Nappali Otthon és a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. épületeinek korszerűsítésére fordítja a fürdővárosi önkormányzat.

Közmeghallgatás a gyulai városháza ovális termében

 

A helyszínen a városvezető ismertette a nyertes projektek összegét, majd Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője és Matei Katalin osztályvezető-helyettes számolt be a pályázatok műszaki tartalmáról.

Görgényi Ernő a részletekről szólva elmondta: a 2014–2020 közötti uniós programozási időszakban felújítják a törökzugi bölcsődét, és új játszóudvart alakítanak a gyulavári bölcsődében. A fejlesztésre összesen 253 millió forintot nyert el az önkormányzat.

Zöldkereszt Béke sugárúti épületének korszerűsítésére 60 millió forintot költ a fürdőváros. A polgármester kiemelte: a munkálatok már szeptemberben megkezdődnek, így ez a beruházás készülhet el a leghamarabb.

A Károly Róbert utcában található Szivárvány Napközi Otthon átépítésére 125 millió forintot fordíthat az önkormányzat. Elhangzott: a támogatásból összekötnék az intézmény két különálló épületét. 

A városi csapadékvíz-elvezető rendszer bővítésére 400 millió forint jut. A beruházás Városerdőt, Dénesmajort, Románvárost, a paradicsomi lakótelepet, a Nagyváradi és a Csabai utat, valamint a Hunyadi, a Scherer Ferenc, a Gábor Áron és a Szentháromság utcákat érinti – ismertette a városvezető.

A kerékpárutakra szintén 400 millió forintot költhet a város. Az összegből új, 4500 méteres szakaszt építenek Gyula és Városerdő között, továbbá újraépítik a Temesvári úti bicikliutat a paradicsomi ABC és a gyulavári híd között.

A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. irodaházát 161 millió forintból újítják fel. A Településfejlesztési Operatív Program forrásából megvalósuló beruházás keretében egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat, és leszigetelik az épületet.

Foglalkoztatási együttműködések támogatására 300 millió forintot nyert el az önkormányzat. A projekt keretében – helyi vállalkozásokkal és a Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályával együttműködve – olyan képzési programokat indítanak, amelyek piacképes szakmához segíti az álláskeresőket, és enyhítik a térség munkarőhiányát.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a Szeged-Csanádi egyházmegye 166 millió forintot nyert el a Boldog Apor Vilmos Katolikus Óvoda fejlesztésére, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pedig 212 millió forint támogatást kapott a Gyulavári és Dénesmajor közötti út legrosszabb állapotú, 1,6 kilométeres szakaszának felújítására.

Görgényi Ernő rámutatott: a nagyszámú beruházás kapacitásproblémákat okozhat az építőiparban. Mint fogalmazott, nem tartják kizártnak, hogy az alapanyagok és munkadíjak emelkedése miatt a korábbi költségbecslések már nem állják meg a helyüket. A városvezető elképzelhetőnek tartja, hogy azoknál a projekteknél, ahol nem lehet a műszaki tartalmat módosítani, az önkormányzatnak saját forrásból kell finanszíroznia az értékkülönbözetet.

 


 

2017. 07. 28., SAJTÓANYAG

BÖLCSŐDÉT, NAPKÖZI OTTHONT KORSZERŰSÍTENEK, MUNKANÉLKÜLIEKET KÉPEZNEK ÁT GYULÁN

Kiváló lobbinak és hibamentes munkának köszönhetően 2 milliárd 77 millió forintot nyert Gyula városa a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében kiírt pályázatokon. Az összeg felhasználásáról és a további fejlesztési elképzelésekről, lehetőségekről július 28-án, pénteken számolt be a sajtó képviselőinek Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Kovács József országgyűlési képviselő és Kónya István alpolgármester, a Békés megyei közgyűlés tagja.

 Kónya István, Görgényi Ernő és Kovács József

Az összeg több közoktatási, egészségügyi és szociális intézményt is érint. A Csemeteház és a Tipegő topogók bölcsőde korszerűsítésére Gyula városa 253 millió forintot nyert. A tételből a törökzugi bölcsőde komplett felújítása fog megtörténni, a gyulavári esetében pedig a játszóudvar rendbetétele.

A Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők modernizálására és akadálymentesítésére 60 millió forintot fordíthatnak a keretből, a Károly Róbert utcai Szivárvány napközi otthon átalakítására és bővítésére 125 milliót.

A gyulai belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszer rehabilitálására, bővítésére 400 millió forintot költhetnek, ugyanannyit, mint a Gyulát Városerdővel összekötő kerékpárút megépítésére, valamint a Paradicsomi ABC és a gyulavári híd közti bicikliút korszerűsítésére.

A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. Szent László utcai irodaházának energetikai fejlesztését és teljes felújítását 161 millió forintból valósíthatják meg.

A munkanélküliség csökkentésére 300 millió forintot nyertek, konzorciumban a Békés Megyei Kormányhivatallal. A pályázat kidolgozásába azokat a helyi munkáltatókat is bevonták, akik tudják, milyen szakmák hiányoznak, milyen dolgozókra lenne szükségük. Az ő instrukcióik alapján és az ő részvételükkel, a kormányhivatal szakmai iránymutatásával olyan képzéseket indítanak majd munkanélküliek számára, amelyek segíteni fogják elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon.

A Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában Gyulán működő Boldog Apor Vilmos Óvoda fejlesztésére több mint 166 millió forint fog érkezni, közlekedésfejlesztésre, a Gyulavári és Dénesmajor közötti út legrosszabb, 1600 méteres szakaszának felújítására 212 millió forint jut.

A munkálatok még az ősszel megkezdődnek, mutatott rá Görgényi Ernő.

A siker kapcsán a polgármester aláhúzta, a pályázatok elnyerése érdekében folytatott küzdelem mindig csapatmunkát követel, közös erőfeszítést. A munkában, amelynek eredményeként Gyula városa is részt vehetett és nyerhetett a kiírásokon Kovács József országgyűlési képviselő és Kónya István megyei közgyűlési tag közreműködése rendkívül fontos és értékes volt.

– Elévülhetetlen érdemeik vannak abban, hogy Gyula városa eddig 2 milliárd 77 millió forint összegben részesült a TOP forrásaiból – fogalmazott a polgármester.

A TOP keretében két körben írtak ki pályázatokat. Az első 2015 végén, 2016 elején jelent meg, erre Gyula városa 2016 tavaszán nyújtott be dokumentációit. Ennek eredményeit ismertették a kiírók az elmúlt hetekben. Az újabb pályázatok idén februárban és márciusban jelentek meg. Gyula ezeken is részt vesz, de a napokban és augusztusban is benyújt tervekkel alátámasztott igénylést.

A polgármester elmondta, a pályázatok megfelelnek a város gazdasági célkitűzéseinek, hisz egyfelől intézmények, épületek modernizálását, energetikai korszerűsítését, ezáltal a város kiadásainak csökkentését eredményezik, másfelől gazdasági fejlesztési hatásuk is van. Összességükben a gyulai polgárok életminőségén javítanak majd.

Kovács József országgyűlés képviselő a TOP-pályázatok kezdeteit idézte fel. Kifejtette, Békés megye 60 milliárd forintot kapott arra, hogy az elmaradottabb térségeket felzárkóztassa. Két elhatárolás rögtön történt, mégpedig a két leghátrányosabb járás, a mezőkovácsházi és a sarkadi javára. Ezen túlmenően további két település részére is határoltak el összeget a keretből. Először egy pontozásos rendszert vezettek volna be, amely egyáltalán nem kedvezett a gyulaiaknak, hisz a szándék az volt, hogy kizárólag a hátrányos településeket fejlesszék. A képviselő ekkor a gyulai városvezetéssel együtt olyan érdekérvényesítést alkalmazott, amellyel bebizonyította, nem lehet jó az a megoldás, amelyik az ország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontját kizárja a területfejlesztési operatív programból. A pontozásos rendszert végül sikerült megfordítaniuk.

– Jó úton járunk, a 60 milliárd forintnak látszatja lesz a gyulai fejlesztések vonatkozásában is. Számunkra persze az is fontos, hogy a környező településeken is valósuljanak meg olyan beruházások, amelyek Gyula idegenforgalmi vonzerejét is növeli. Mert aki idejön, nemcsak Gyulára kíváncsi, hanem Szabadkígyósra, Gesztre, Vésztőre, a Körösök vidékére is – hangsúlyozta Kovács József. Hozzáfűzte: a közel 3 milliárd forint elnyerése komoly előrelépés, nagy öröm és nagy siker, hisz induláskor Gyulának nulla forint jutott volna. Úgy vélte, a gyulai pályázatok rendkívül jók, korrektek, hibamentesek, nagyrészt ennek tulajdonítható a mostani eredmény.

Kónya István megyei képviselőként jelezte, a második körben is igen komoly esélyekkel szállnak ringbe. Az első körben meghirdetett keretösszegből 1 milliárd 828 millió forint maradvány keletkezett, ezt a TOP második körének pályázataira fogják fordítani. Arra törekednek, hogy az összes forrást Békés megyében használják fel, egyetlen egy se kerüljön vissza a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Program Hatóságához.

A második körben 21 milliárd 794 millió forintot hirdetettek meg a TOP keretében. A „gyulai ötök”, azaz Gyula, Békés, Gyomaendrőd, Szeghalom és Békéscsaba számára 7 milliárd 304 millió forint jelenti azt a rendelkezésre álló összeget, amelyet a második körben megpályáznak. A lehatárolt keret mellett a visszamaradt 1,8 milliárd forintból álló szabad keretre is igényt fognak tartani. Kónya István úgy vélte, ebből a tételből nagy eséllyel nyerhetnek meg 674 millió forintot önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére.

 


 

2017. 10. 05., SAJTÓANYAG

MEGKEZDŐDÖTT A ZÖLDKERESZT FELÚJÍTÁSA

A gyulai Zöldkereszt kívül és belül is felújításon esik át – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet október 5-én tartott Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester és Kónya István alpolgármester az Egészségügyi Alapellátási Intézmény Béke sugárúti épületében. 

 Kónya István, Görgényi Ernő és Alt Norbert

Mint kiderült, a meglévő alaprajzi rendszer a megváltozott igényeket nem elégíti ki, emiatt az épület teljes belső átalakításra szorul. A belső strukturális átalakítás célja az egészségügyi dolgozók és a betegforgalom szétválasztása. Ennek megfelelően a dolgozói bejáratot elkülönítve az északi oldalon alakítják ki, innen nyílik majd a háziorvosi ügyeleti részleg is. A három meglévő házi gyermekorvosi rendelő elhelyezkedése kisebb átalakításokkal megmarad. Az udvar felől az előírásoknak megfelelően elkülönített fertőző várót és vizsgálót alakítanak ki.

Görgényi Ernő kifejtette, hogy a felújítás során megtartják az eredeti polgári lakóház homlokzatát, a Béke sugárúti ablakok is megmaradnak, viszont a külső szárnyakat hőszigetelő üvegezésű szárnyakra cserélik, a belső szárnyakat, spalettákat és az ablakkereteket pedig felújítják. Az épület egyéb részein fa kültéri nyílászárókat építenek be a meglévők helyére, hőszigetelt üvegezéssel. 

Hozzátette: az épület eredeti natúr téglahomlokzata megmarad, csak a szükséges javításokat végzik el rajta. A lapos tetős épület homlokzati hőszigetelést kap, falfelületeire törtfehér nemes vakolat kerül. A meglévő belső villamoshálózatot teljes egészében elbontják, és új installációs rendszert alakítanak ki. 

– A beruházás a pályázat mellé 20 millió forint önkormányzati kiegészítést is igényel. A munka már elkezdődött, a munkaterület átadása megtörtént a helyszínen. A kivitelezést, a közbeszerzési eljárás alapján, a gyulai Fallkell Kft.-t végzi el – ismertette a polgármester. 

 

 

Alt Norbert kiemelte: a felújítás miatt az Egészségügyi Alapellátási Intézmény épületének Béke sugárúti épületrészét (az A épület) teljes egészében lezárják. Emiatt bizonyos szolgáltatások helyszíne és időpontja is módosul.

Kónya István a választókerület képviselőjeként arra tért ki, hogy a fejlesztés a város és a településrészen lakók számára egyaránt fontos. 

– Ezzel szinte párhuzamosan megújul az Eötvös utcai járdának egy jelentős szakasza, ami azért lényeges az itt lakók számára, mert a Zöldkereszt épületéhez a legegyszerűbben a járdán lehet eljutni, amely a helyszínt a törökzugi lakóteleppel is összeköti. Ezúttal 150 méter hosszúságban, két és fél méter szélességben és kiemelt szegélyburkolattal újul meg a járda 8 és fél millió forintból – részletezte a városvezető.

A felújítás teljes költsége 79 millió 911 ezer forint, melyből a pályázati támogatás összege 60 millió forint. A projekt befejezési határideje: 2018. július 2-a.

 


 

2017. 11. 03., SAJTÓANYAG

MEGKEZDŐDÖTT A ZÖLDKERESZT FELÚJÍTÁSA

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00004 azonosítószámú, Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése Gyulán című projekt. Az épület belső helyiségei az előírásoknak megfelelően átalakulnak, korszerűsödnek, az egész épületbelső minőségi felújításon megy keresztül. A szerződtetett vállalkozók megkezdték a munkálatokat.


 

2018. 02. 09., SAJTÓKÖZLEMÉNY

NEGYVEN SZÁZALÉKOS A KÉSZÜLTSÉGI FOK

A TOP–4.1.1-15-BS1-2016-00004 – Megújuló „Zöldkereszt” – házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése Gyulán című pályázatunk célja a Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése.A Béke sgt. 39. szám alatti épület homlokzat-felújítása és belső átalakítása 2017 októberének elején kezdődött el.

A jelenleg zajló munkálatok miatt február 12-től, azaz jövő hétfőtől egy ideig a házi gyermekorvosi szolgálathoz, a várandós és csecsemő-tanácsadásra, valamint a felnőtt ügyeleti ellátásra is a Béke sugárút felől lehet bejutni. Az épület megközelíthetőségét érintő munkálatok előreláthatólag két hétig tartanak, március elejétől visszaáll a jelenlegi rend, és ismét az Eötvös utca felől lehet majd megközelíteni a rendelőket.

A felújítás készültségi foka jelenleg 40%-os. Befejeződtek a bontási munkálatok, a nyíláskiváltások, befalazások, elkészült a villamos és a gépészeti rendszerek alapcsövezése, vezetékelése. A belső aljzatok betonozása és a válaszfalak simítóvakolása is megtörtént. A lapostetős épületre homlokzati hőszigetelés és új esőcsatornák kerültek. A mozgáskorlátozottak részére kialakított rámpa részben elkészült. A következőkben az álmennyezet rögzítőtartóinak szerelése, a födém hőszigetelése és az álmennyezet szerelése, a külső térburkolat készítése, a belső ajtók elhelyezése és beállítása következik.

 

A teljes beruházás leírása:

A meglévő alaprajzi rendszer a megváltozott igényeket már nem elégítette ki, ennek megfelelően teljes belső átalakításra szorult. Az épület belső strukturális átalakításának alapja az egészségügyi dolgozók, és a betegforgalom szétválasztása. Ennek megfelelően a dolgozói bejárat elkülönítve az északi oldalon kerül kialakításra. Innen nyílik a háziorvosi ügyeleti részleg is. A három meglévő házi gyermekorvosi rendelő elhelyezkedése kisebb átalakításokkal megmarad. Az udvar felől az előírásoknak megfelelően szeparált fertőző váró és vizsgáló kerül kialakításra.

A felújítás során megtartják az eredeti polgári lakóház homlokzatát, a Béke sugárúti ablakok megmaradnak, viszont a külső szárnyakat hőszigetelő üvegezésű szárnyakra cserélik, a belső szárnyakat, spalettákat és az ablakkereteket felújítják. Az épület egyéb helyein fa kültéri nyílászárók kerülnek beépítésre a meglévők helyére, hőszigetelt üvegezéssel. Az épület eredeti natúr tégla homlokzata megmarad, csak a szükséges javításokat végzik el rajta.

A lapos tetős épület homlokzati hőszigetelést kap, falfelületeire törtfehér nemes vakolat kerül. A régi épület tetőszerkezetének állapota megfelelő, csak az esetleges lokális javítások kerülnek elvégzésre, a lapos tetős épületrész födémehőszigetelve lesz. Az épületegyüttes új esővízcsatorna-rendszert kap. A belső részeken a helyiségek újrafelosztását tégla válaszfalakkal oldják meg, a belső terek új padozatot és laminált parketta, kerámia burkolatot kapnak. Az épület délnyugati oldalán a bejáratnál akadálymentes rámpa létesül.

A beruházással érintett épületrész hővesztesége a felújítás után csökkenni fog. Az épületegység kazánházában meglévő-megmaradó Viessmann Vitodens-200W-100 zárt égésterű kondenzációs kazán biztosítja a szükséges fűtési energiát, a helyiségekbe új fűtési vezeték és lapradiátorok kerülnek. Az épület új ivóvízhálózatot és szanitereket kap a felújítás során. A mosdóhelyiségek új csempe- és padlóburkolatot kapnak. A helyiségek mesterséges szellőzését az álmennyezet feletti légcsatorna és az elszívó ventillátorok biztosítják majd.

Az épület jelenlegi villamos rendszere teljesen elavult, nem alkalmas a beszerezni tervezett új eszközök villamosenergia-igényeinek ellátására. Ennek megfelelően a meglévő belső villamos hálózatot teljes egészében elbontják, és a tervezési programnak megfelelően, új installációs rendszert alakítanak ki.

A megvalósításhoz szükséges engedélyezési és kiviteli terveket Gyimesi Márton okleveles építészmérnök gyulai tervező készítette.

A kivitelező gyulai Fallkell Kft.-t közbeszerzési eljáráson választották ki.

A felújítás teljes költsége: 79.911.124,-Ft

A pályázati támogatás összege: 60.000.000,- Ft

A felújítás kezdése: 2017. október 2.

Befejezési határidő: 2018. július 2.

 


 

2018. 02. 09., SAJTÓANYAG

KÉT HÉTIG A BÉKE SUGÁRÚT FELŐL LEHET BEJUTNI A ZÖLDKERESZTBE

Negyven százalékban elkészült a Zöldkereszt 80 milliós beruházása – közölte Görgényi Ernő polgármester február 9-i sajtótájékoztatóján. A városvezető elmondta, a munkálatok miatt február 12-től két hétig a Béke sugárút felől lehet bejutni az épületbe.

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Görgényi Ernő emlékeztetett rá, hogy a gyermek-háziorvosi rendelők, valamint a háziorvosi ügyelet épületének korszerűsítésére és akadálymentesítésére 60 millió forintnyi TOP-forrást nyert el a gyulai önkormányzat, a felújítás teljes költsége pedig csaknem 80 millió forint. A munkálatok tavaly októberben kezdődtek, és július 2-án fejeződnek be – tette hozzá.   

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermek-háziorvosi szolgálathoz, a várandós- és csecsemő-tanácsadásra, valamint a felnőttügyeleti ellátásra február 12-től ideiglenesen a Béke sugárút felől lehet bejutni. Jelezte: az épület megközelíthetőségét érintő munkálatok előreláthatólag két hétig tartanak, az Eötvös utcai bejárat a tervek szerint március elejétől lesz ismét használható.

A polgármester kiemelte: a beruházás keretében a belső tereket és a homlokzatot is felújítják, és akadálymentesítik az épületet. Hangsúlyozta: a terveket az intézményben dolgozókkal és a szülőket képviselő Gyulai Nagycsaládosok Egyesületével is egyeztették.

Kiss Tamásné önkormányzati képviselő, a gyulai polgármesteri hivatal humán és társadalompolitikai bizottságának elnöke aláhúzta: a korszerűsítést a szakbizottság is támogatta, hiszen a beruházás a lakosság érdekeit szolgálja.  

Elmondta, a megváltozott igények miatt átalakítják az épület belső elrendezését: felújítás után külön bejárata lesz az egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek. Emellett a létesítményben szeparált fertőzővárót és -vizsgálót alakítanak ki.

Ködmön Zsolt, a gyulai Egészségügyi Alapellátás Intézmény február 1-jével kinevezett vezetője hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bejárat áthelyezése ne okozzon fennakadást az ellátásban, a változásokra táblákkal is felhívják a figyelmet.

Az intézményvezető lapunknak elmondta: a beruházás révén jobb lesz a rendelők elosztása, és az ügyelet elhelyezése is átgondoltabb lesz. Kiemelte: a tervezésnél az épület szellőztetésére is gondoltak, ami a betegvárók esetében nagyon fontos szempont. Hozzáfűzte: az ívóvízhálózat mellett az elektromos és a telekommunikációs rendszert is felújítják.

A beruházás során korszerűsítik a fűtést, lecserélik a nyílászárókat és a burkolatot, hőszigetelik az épületet, és felújítják a csapadékvíz-elvezető rendszert.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

 


 

2018. 03. 13., SAJTÓANYAG

JÓL HALADNAK A MUNKÁLATOK A ZÖLDKERESZTBEN

A terveknek megfelelően halad a TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00004 azonosítószámú projekt kivitelezése. Mint ismert, a Zöldkeresztet 80 millió forintból újítják fel. Az épületben jelenleg a tetőszigetelési, betonozási, vezetékelési és a szerelvényezési munkálatok zajlanak. A beruházás várhatóan idén szeptemberben fejeződik be.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

 

 

2018. 08. 28., SAJTÓKÖZLEMÉNY

BEFEJEZŐDÖTT A ZÖLDKERESZT FELÚJÍTÁSA

Befejeződött a Zöldkereszt felújítása Gyulán. A TOP-4.1.1-15-BS1-2016-00004 azonosítószámú, Zöldkereszt házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének felújítása, korszerűsítése, akadálymentesítése Gyulán című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 60 millió forint európai uniós támogatásból és a gyulai önkormányzat 20 millió forintos hozzájárulásából valósult meg.

 

Gyula Város Önkormányzata a TOP-4.1.1-15 azonosítószámú, Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című pályázati felhívás keretében nyert el vissza nem térítendő támogatást a házi gyermekorvosi rendelők és a háziorvosi ügyelet épületének korszerűsítésére.

A beruházás keretében az előírásoknak megfelelően átalakították a belső helyiségeket, kicserélték a meglévő nyílászárókat, valamint hőszigetelték, akadálymentesítették a kibővített épületrészt, és kicserélték a belső burkolatokat.Megvalósult továbbá a fűtés, a belső elektromosáram-hálózat, a gyengeáramú hálózat, valamint a világítás korszerűsítése. A felújítás során önkormányzati forrásból kialakítottak egy nyolc férőhelyes személygépkocsi-parkolótés egy akadálymentes parkolót. Összesen mintegy harminc helyiséget, ezen belülnégy rendelőt újítottak fel.

 

A projektről bővebb információt a www.gyulaihirlap.hu honlapon olvashatnak.

További információ kérhető:

Molnár Csabától, a Gyulai Polgármesteri Hivatal mérnöki osztályának vezetőjétől

(+36-66-526-870, molnar@gyula.hu).

2018. 08. 28., SAJTÓANYAG

ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT ZÖLDKERESZT ÉPÜLETÉT

Átadták a felújított Zöldkereszt épületét augusztus 28-án délelőtt. Az ünnepségen Görgényi Ernő polgármester és Kovács József országgyűlési képviselő mondtak beszédet, amelyekben a beruházás részletei mellett az idáig vezető út politikai csatározásaira is kitértek. A polgármester hangsúlyozta: az átlagosnál is nehezebb küzdelemben tudták csak kiharcolni Gyulának és a gyulaiaknak azokat a fejlesztési forrásokat, amelyektől szebb, élhetőbb és gazdaságilag fejlettebb lesz a város. Mint mondta, a Békés Megyei Önkormányzat ellen kellett harcot folytatniuk, holott a megyei testületnek az lenne a feladata, hogy az egész megye érdekét képviselje, ne csak bizonyos gazdasági és politikai körök érdekeit. A városvezető kiemelte, hogy a politikai küzdelmek és a kitűnő pályázatok azt eredményezték, hogy ez idáig huszonkét gyulai pályázat nyert a TOP-ból támogatást.

 

GÖRGÉNYI ERNŐ

Fotó: Gyulai Hírlap 

– A TOP pályázati támogatások segítségével megvalósuló önkormányzati beruházások első átadó ünnepségén van szerencsém köszönteni önöket – kezdte Görgényi Ernő. Mint mondta, a célkitűzés az volt, hogy az elnyerhető forrásokból elsősorban az egészségügyi- és szociális intézmények, az óvodák, a helyi közlekedési infrastruktúra, a közműrendszer és a gazdasági életet szolgáló infrastruktúra újuljon meg, illetve továbbá energetikai korszerűsítésekkel csökkentsék az önkormányzati kiadásokat.

– Ebben a beruházásban, amelyet most átadunk, a célok közül több is teljesült: korszerűsítettük és akadálymentesítettük a gyermekorvosi rendelőket és a felnőtt házi orvosi ügyeletet magába foglaló, városképi jelentőségű épületet. Átépítettük a belső térsort és új bejáratot alakítottunk ki a felnőtt ügyeleti eljárás részére, mindezzel egyaránt növeltük a betegek és az itt dolgozók komfortját – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, hogy járdát, parkolót, új kerítést és fedett gépkocsi beállót építettek. A tervezésbe bevonták a Zöldkereszt dolgozóit és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének gyulai szervezetét, mert olyan átalakítást akartak elvégezni, amellyel elégedettek lesznek az intézmény munkatársai, valamint a betegek és hozzátartozóik is.

A városvezető hangsúlyozta, hogy Magyarország kormányának és az Európai Uniónak köszönhetően 60 millió forint támogatást nyert el a város, amelyhez a gyulai adófizetőknek köszönhetően, mintegy 36 millió forint önerőt biztosított az önkormányzat annak érdekében, hogy a pályázat által nem támogatott, de szükséges munkálatokat is elvégeztethessék.

– A beruházás akkor lesz teljes, amikor a TOP által elnyert másik pályázatunknak köszönhetően a körforgalmat is megépítettük a kereteződésben, ezzel ésszerűsítve és biztonságosabbá téve a közlekedést – emelte ki Görgényi Ernő.

A polgármester felidézte az idevezető út fontosabb szakaszait, hiszen az átlagosnál is nehezebb küzdelemben tudták csak kiharcolni Gyulának és a gyulaiaknak azokat a fejlesztési forrásokat, amelyektől szebb, élhetőbb és gazdaságilag fejlettebb lesz a város.

Mint mondta, a Békés Megyei Önkormányzat ellen kellett harcot folytatniuk, holott a megyei testületnek az lenne a feladata, hogy az egész megye érdekét képviselje, ne csak bizonyos gazdasági és politikai körök érdekeit.

KOVÁCS JÓZSEF

Fotó: Gyulai Hírlap 

 

– Azt már a múltban is tapasztaltuk, hogy némely települések vezetői előszeretettel leplezik saját sikertelenségüket úgy, hogy a megyén belül sikeresen fejlődő Gyula városát vádolják meg azzal, hogy mások kárára gyarapodik – fogalmazott. – Nyertes pályázataink segítségével jellemzően olyan értékeket hozunk létre és újítunk meg, amelyek az egész megye számára is jelentőséggel bírnak, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk.

Görgényi Ernő elmondta, hogy az ellen sosem tiltakoztak, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségek külön keretből fejleszthessenek, viszont a megyei önkormányzat a TOP-os pályázati rendszer értékelése során egy olyan pontrendszert is szeretett volna bevezetni, amely Gyula várost kifejezetten büntette volna. A lényeg az volt, hogy minél nagyobb egy település, annál kevesebb pont lett volna adható a pályázatának, minél kisebb, annál több, függetlenül a pályázat minőségétől.

– Összefogtunk a megye mindazon városaival és községeivel, amelyek nem tagadták meg a Békés megyei szolidaritás nemes eszméjét, és akik igazságos pályázati rendszert akartak kivívni. A megye településeinek mintegy felével egy jól működő politikai-szakmai közösséget hoztunk létre. Összefogásunknak a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. nevű cég adott szakmai kereteket – mondta, majd hozzátette, hogy elérték azt is, hogy a részrehajló pontrendszer eltörlésre kerüljön, a megyei önkormányzat vezetése is belátta, hogy csak a konszenzusos megyei politikai viheti előre Békés megye egészét.

A városvezető kiemelte, hogy a politikai küzdelmek és a kitűnő pályázatok azt eredményezték, hogy ez idáig huszonkét gyulai pályázat nyert a TOP-ból támogatást.

– Egészségügyi- és szociális intézmények, bölcsődék, óvodák, kulturális intézmények újulnak meg, ipari parkot fejlesztünk, vállalkozói inkubátorház célú irodaházat hozunk létre, belvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszereket újítunk fel és bővítünk, rossz utakat építünk újjá, kerékpárutakat létesítünk és újítunk fel, körforgalmat építünk, önkormányzati épületeink energetikai korszerűsítését végezzük el, amely jellemzően együtt jár ezen épületek külső felújításával és akadálymentesítésével is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Görgényi Ernő azzal zárta beszédét, hogy a gyermekorvosi rendelők és a felnőtt háziorvosi ügyelet október 1-től várja a pácienseket, addigra megérkeznek az új bútorok és teljesen berendezésre kerül az intézmény.

A folytatásban Iszály Attila hegedűjátékát és Király Dominik klarinét előadását hallgathatták meg a vendégek, majd Kovács József mondta el köszöntőjét, amelyben kiemelte: örömteli, hogy részt vehet egy ilyen ikonikus épület felújítás utáni átadóünnepségén.

Az országgyűlési képviselő szintén kiemelte a megyei önkormányzat egyik bizottsága által létrehozott pontozási rendszert, amely által minden egyes Gyula városa által benyújtott pályázat nulla pontot kapott volna, tehát abból az 58 milliárd forintból, amelyet az állam a Békés Megyei Önkormányzatra bízott a megyei TOP lebonyolításának érdekén, a városunk egy fillért sem kapott volna.

– Láttuk, hogy ez így nem jó és nem kivitelezhető – mondta. Ezért mindenki a saját területén vette fel a harcot, ez vezetett többek között a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. megalakulásához, mintegy ellensúlyként, valamint kiemelte és megköszönte Kónya István alpolgármester tevékenységét, aki a megyei önkormányzat tagjaként küzdött oroszlánként Gyula város érdekeiért.

A beszédeket az ünnepélyes szalagátvágás követte, majd Görgényi Ernő egy apró ajándékkal lepte meg a Zöldkeresztben dolgozókat: Faragó Ágota népi iparművész által készített virágcserepeket nyújtott át. A felnőtt háziorvosi ügyelet képviseletében Kóra János vette át az ajándékot.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap 

 

 

 

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)