Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is nyereséggel számolnak a gyulai önkormányzati cégek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2016. május 01. 22:14
Idén is nyereséggel számolnak a gyulai önkormányzati cégek
A fürdővárosi képviselő-testület öt gazdasági társaság beszámolóját és üzleti tervét szavazta meg soros ülésén

Több önkormányzati cég tavalyi évi gazdálkodásáról tárgyalt a gyulai képviselő-testület április 28-ai tanácskozásán és az azt követő kihelyezett zárt ülésen. A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft., a Gyulai Várfürdő Kft., a Gyulakonyha Nonprofit Kft., a Gyulasport Nonprofit Kft. és a Gyulahús Kft. 2015-ös beszámolóját és idei üzleti tervét is egyhangúlag szavazta meg a grémium. Emellett több pályázat benyújtását is jóváhagyták a képviselők, a város többek között a gyulavári és a törökzugi bölcsőde, a Zöldkereszt és a tornacsarnok felújítását tervezi.

____Eredeti-GYHRCSD_001.JPG

A képviselő-testület április 28-ai ülése a gyulai városháza dísztermében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az ülésen a képviselő-testület elfogadta a gyulai önkormányzat 2015-ös zárszámadását, amely a költségvetés tavalyi felhasználását foglalja össze. A város 9 milliárd 448 millió forint bevétellel, 9 milliárd 17 millió forint kiadással és 430 millió maradvánnyal zárta a 2015-ös évet. Görgényi Ernő polgármester kiemelte: a tavalyi büdzsé a terveknek megfelelően alakult, az önkormányzatnak nem volt szüksége működési hitelre.

A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. 923 millió 949 ezer forint mérlegfőösszeggel és 153 millió 692 ezer forint plusszal zárta a tavalyi évet. A polgármester hangsúlyozta: a cég nyeresége nem a lakosság által befizetett közszolgáltatási díjakból, hanem vállalkozási tevékenységből származik. A társaság szakemberei a körösladányi Henkellel kötött megállapodás értelmében technológiai vizeket ártalmatlanítanak, konténerek bérmosatását végzik, építési megrendeléseket vállalnak, és az ivóvízminőség-javító programhoz kapcsolódó munkálatokban is részt vettek.

A városvezető kiemelte: a nyereséget visszaforgatják a szolgáltatás fejlesztésére. Azt is elmondta, hogy a cég 27 millió forint adózás előtti eredménnyel számol idei üzleti tervében.

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) és Bod Tamás (Együtt, MSZP) kérdésére Daróczi László, a kft. ügyvezetője megerősítette: a jövőben az állam által létrehozott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a közszolgáltatási díjak számlázását és beszedését. Ennek megfelelően, a grémium döntése értelmében a közszolgáltatási díjbeszedés és a kintlévőség-kezelés kikerült a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződésből.

Az ügyvezető hangsúlyozta: az intézkedés célja a hulladékgazdálkodási rendszer egységesítése, jelenleg ugyanis a szolgáltatás minősége és díja is eltérő országrészenként. Felhívta rá a figyelmet, hogy azoknak, akik elektronikusan fizetik számlájukat, módosítaniuk kell a díj jogosultjának adatait. 

Ökrös István (Fidesz) érdeklődésére Daróczi László azt is elmondta, hogy tavaly a pótdíjakkal együtt több mint 81 millió forintja származott a cégnek a parkolásból. Hozzátette: a bevételt parkgondozásra fordítja a társaság.

A Gyulai Várfürdő 4 milliárd 961 millió forint mérlegfőösszeggel zárta a 2015-ös évet, és több mint 49 millió forintos nyereséget könyvelhetett el, amit eredménytartalékba helyezett a képviselő-testület. A cég idei évre vonatkozó üzleti tervében 55 millió 375 forint mérleg szerinti eredmény szerepel.

Boros László Attila ügyvezető elmondta: a kedvező időjárásnak köszönhetően 2015-ben 3,5 százalékkal emelkedett a vendégforgalmuk a 2014-es bázisévhez képest. Tavaly több mint 591 ezren váltottak jegyet a Gyulai Várfürdőbe. Az AquaPalota látogatószáma szintén túlszárnyalta az előző évit, az élménykomplexum több mint 171 ezer vendéget fogadott. A szállodai jegyértékesítés ugyancsak sikeresnek mondható, ezen a területen több mint 6 százalékos növekedést ért el a fürdő, ezzel szemben a gyógyászat árbevétele – az országos trendhez igazodva – 2,8 százalékkal csökkent. A cég összbevétele 8 százalékkal haladta meg a 2014-es évit.

Az ügyvezető kifejtette: a várfürdő idén 3 százalékos növekedést és 55 millió forintos nyereséget tervez. Boros László Attila arról is beszámolt, hogy elkészültek a gázmotoros és napelemes rendszer kiépítéséhez kapcsolódó engedélyezési tervek. Az energetikai beruházás megvalósításához megfelelő pályázati kiírásra várnak.

A Gyulakonyha Nonprofit Kft. beszámolója és üzleti terve szintén napirenden szerepelt. A cég 439 millió 747 ezer forint bevétellel és 11 millió 173 ezer forint nyereséggel zárta a tavalyi évet, idén pedig 866 ezer forint terv szerinti eredményre számít.

A Gyulasport Nonprofit Kft. tavalyi évre vonatkozó beszámolóját 104 millió 913 ezer forint bevétellel és 552 ezer forint mérleg szerinti eredménnyel szavazta meg a grémium. A cég idén 322 ezer forint nyereséget tervez. A napirendi pont tárgyalásakor több kérdés is felmerült a képviselők részéről. Kertes István ügyvezető többek között elmondta: a vívószakosztály a városi sporttelepen tervezett nagyobb volumenű beruházás megvalósulásával kerülhet új helyre.  

A grémium ugyancsak elfogadta a KBC Nonprofit Kft. tavalyi évi beszámolóját és idei üzleti tervét. Görgényi Ernő az előterjesztés kapcsán aláhúzta: a megye nyolc települése által alapított, projektmenedzsment-szolgáltatást nyújtó társaság 162 önkormányzati pályázatot készített elő.

A képviselők kihelyezett zárt ülésen tárgyaltak a Gyulahús Kft. 2015-ös beszámolójáról és üzleti jelentéséről. A társaság 514 millió 455 ezer forintos nyereséget ért el az elmúlt évben, az átlagos foglalkoztatotti létszáma pedig elérte a 285-öt.

A városatyák 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosítottak a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek a tizenhetedik Körös-völgyi Sokadalom megrendezésére. A polgármester kiemelte: az országosan is ismert népművészeti fesztivál napi látogatottsága meghaladja a tízezer főt.

Újabb egy évre kötött támogatási szerződést a gyulai önkormányzat a Rádió 1 és a Mega Rádió üzemeltetőjével. A támogatás összege egy évre összesen 1 millió 800 ezer forint.

A grémium döntése értelmében tovább folytatódhat az iskolatejprogram Gyulán. Az előterjesztés ismertetésekor Görgényi Ernő elmondta: immár harmadik éve kapnak ingyen tejtermékeket a gyulai önkormányzat által működtetett általános iskolák tanulói. Hozzátette: a városnak nem kell előfinanszíroznia a programot, a tejtermékek ellenértékét az oktatási intézményekbe szállító cég hívja le az államtól.

Az ülésen több pályázat beadásáról döntött a képviselő-testület. Az önkormányzat korszerűsítené az értelmi fogyatékosok nappali ellátását biztosító, 15 férőhelyes Szivárvány Napközi Otthont. A 125 millió forintos támogatásból megvalósítanák az intézmény két különálló épületének összekötését, illetve energetikai korszerűsítését, és lecserélnék a nyílászárókat. Emellett fény- és hangterápiás termet, foglalkoztató helyiséget, torna-, mozgásfejlesztő és terápiás szobát, valamint étkező- és tálalókonyhát is kialakítanának az otthonban.

Ugyancsak pályázatot nyújt be a város a Béke sugárúton található Zöldkereszt épületének korszerűsítésére. A kisebb átépítésekkel, nyílászárócserével, szigeteléssel megújulna három gyermek-háziorvosi rendelő és a felnőtt-háziorvosi ügyelet helyszíne. A 60 millió forintos, önerőt nem igénylő pályázatból akadálymentes parkolót, új kerítést és fedett gépkocsibeállót is építenének, emellett egy autó beszerezése is a tervek között szerepel.

Csaknem 400 millió forint értékben pályázik a település a csapadékvíz-elvezető rendszer bővítésére. A százszázalékos intenzitású támogatásból egyebek mellett a Nagyváradi úton, a Scherer Ferenc utcában, a Szentháromság utcában és a Paradicsomi lakótelepen zajlanának beruházások.

Gyula mindkét bölcsődéje megújulhatna abból a pályázatból, amit a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében írtak ki. Az ülésen elhangzott: a város 300 millió forintos támogatást igényel. Az összegből átalakítanák a törökzugi intézmény épületét és felújítanák a gyulavári bölcsőde udvarát.

Arra is rábólintottak a képviselők, hogy a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Élet a boldog békeidők után címmel pályázatot nyújtson be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Századi Intézetéhez. Az 1 millió 800 ezer forintos támogatásból ismeretterjesztő szakmai tanácskozást, kiállítást, irodalmi és zenei programokat szervezne a bibliotéka.

A Gyulai Termál FC Egyesület pályázatát is jóváhagyta a képviselő-testület. A szervezet a taós sportfejlesztési program keretében konditermet és öltözőt létesítene az Id. Christián László Városi Sporttelepen, és felújítaná a létesítmény rossz állapotú lelátóját. A beruházás több mint 45 millió forintba kerülne, az önerőt, 13 millió forintot a város biztosítaná.

Görgényi Ernő a részletekről szólva kifejtette: a centerpálya lelátója azbesztpalából épült, ami nemcsak balesetveszélyes, de az egészségre is ártalmas. Emellett az egész betonfelületet vízálló, csúszásmentes borítást kapna, az elkorhadt faülőkéket pedig műanyagra cserélnék.

A grémium egy másik sporthoz kapcsolódó pályázatról is tárgyalt. A polgármester elmondta: a városi tornacsarnokot a kézilabda- és a kosárlabdasportágra szánt taotámogatás felhasználásával korszerűsítenék tovább. A tervek szerint az épület fa nyílászáróit műanyagra cserélnék, és napelemrendszert telepítenének a tetőre. Az előzetes számítások szerint a beruházás csaknem 85 millió forintba kerülne, az önerőt a Gyulasport Nkft. biztosítaná.    

Szociális szolgáltatásrendszert alakítana ki az északi városrészen a gyulai önkormányzat, amely konzorciumi partnereivel, a Békés Megyei SM Emberek Közhasznú Szervezetével és a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményével összesen 62 millió forintra pályázik. A támogatásból a társadalmi integrációt elősegítő, komplex programokat valósítanának meg Ajtósfalván, Máriafalván és Szentpálfalván – ecsetelte a városvezető.

A tanácskozáson arról is szó volt, hogy az Erkel gimnáziumban megszűnik az OKJ-s informatikai rendszergazdaképzés. Az oktatási és kulturális bizottság javaslata alapján az intézmény várhatóan Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium néven működik tovább.

Átvenné a németvárosi óvoda fenntartói jogait Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata. A kezdeményezés kapcsán az országos nemzetiségi önkormányzat egyetértését fejezte ki, így a képviselő-testület felhatalmazhatta a polgármestert a jogszabályi előírások szerinti egyeztetések, véleményezések lefolytatásra és a szükséges intézkedések megtételére. Görgényi Ernő elmondta: a döntéssel az intézmény több fejlesztési lehetőséghez jutna, és megduplázódna a normatívája.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)