Képünk illusztráció
Forrás: Depompoenenkar.nl
A zsenge, fiatal tök zöldesfehér, sima héjú, korongszerűen ellapított, széle fodros, dudoros. Csillagtök elnevezését tehát külsejéről kapta. Héja, húsa és magja egyaránt fogyasztható. Zsenge állapotában héját sem kell eltávolítani a termésről.
Energia- és szénhidráttartalma alacsony. Zsírtartalma is kicsi. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő, ami az ajánlott napi bevitel fele. Tartalmaz továbbá pár nyomelemet (vasat, rezet, cinket, mangánt) is. Élelmi rosttartalma főleg pektin, ezért könnyen emészthető.
A patisszon változatosan elkészítve a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak része lehet. Mivel nincs jellegzetes íze, bármivel fűszerezhető. Fűszerei a babérlevél, a bazsalikom, a bors, a fokhagyma, a kapor, a majoránna, a pirospaprika, a petrezselyem, a szerecsendió, a citrom- és a narancslé és az ecetfélék. Édesen is elkészíthető, ekkor a fahéj, a szegfűszeg is szóba jöhet.
Fogyasztható nyersen, saláta részeként, köretként, főzelék formájában, feltétként. Ehető töltve és rakva, főzve, pároltan, lecsóba, krémnek, krémlevesnek, sőt, akár pörköltnek elkészítve is. A patisszon magjai müzli részeként, saláták ízesítéséhez, díszítéshez, de pirítva önállóan is fogyaszthatók.
Patisszonfasírt
Hozzávalók:
50 dkg patisszon
2 db tojás
1 szelet rozskenyér
kevéske apróra vágott petrezselyemzöld
kb. 2 dkg vöröshagyma, szintén apróra vágva
só
bors
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A patisszont meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, és negyed óráig állni hagyjuk. Kinyomkodjuk a levétől, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, a reszelt vöröshagymát, belemorzsoljuk a kenyér belét, és még teszünk hozzá kevés zsemlemorzsát, de ne legyen kemény! Sóval, borssal ízesítjük, és evőkanállal forró olajba szaggatjuk, kicsit lelapítjuk, hogy könnyebben átsüljön, majd megfordítjuk, hogy a másik oldala is szép piros legyen.
Energia: 450 kcal
Fehérje: 20 g
Zsír: 11 g
Szénhidrát: 63 g
Sajtos sült patisszon
Hozzávalók (5 adag):
1 kg patisszon
0,5 dl olaj
40 dkg reszelt sajt
2 dkg zsemlemorzsa
só
bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tököt megmossuk, és vékonyra felszeleteljük. A sajtot összekeverjük a zsemlemorzsával és az olaj felével, ízesítjük sóval és borssal. Egy hőálló tálat kikenjük az olaj másik felével, belehalmozzuk a tököt, és megszórjuk a sajtos zsemlemorzsával. Alufóliával lefedjük az edényt, és sütőben 30 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és még további 5 percig sütjük, amíg ropogós nem lesz a teteje.
Energia: 973 kcal
Fehérje: 22 g
Zsír: 62 g
Szénhidrát: 76 g
Jó étvágyat!