KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: edibledc.com
Az uborkát régóta ismerjük és termesztjük hazánkban. Az egyik legegészségesebb zöldségünk. Magas víztartalma nagyon jó szomjoltó, üdítő hatású a nagy melegben. Táplálkozási értékét növeli az ásványi anyag és vitamintartalma is. Az uborka gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, valamint A1, B1, B2, B6, C vitaminban.
Magas káliumtartalma révén egészséges vízhajtó hatása van, így segít tehermentesíteni a keringési rendszert, és nem terheli meg a veséket sem. Kiváló méregtelenítő.
Rostjai segítik az egészséges bélműködést. Az uborka a benne lévő karotinoidok révén erősíti az immunrendszert is.
Bőrápoló termékek alapanyagában is megtalálható az uborka leve. Rovar csípés és napégés esetén a péppé zúzott uborka hűsítőként hat.
Fogyasszunk belőle minél többet!
Sült uborka (Borbás Marcsi receptje)
Hozzávalók (4 főre):
80 dkg uborka
4 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 kávéskanál liszt
3 dkg zsír
vágott kapor
4 szelet kenyér
16 dkg sonka
Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk és úgy, mint amikor salátának készítjük, legyaluljuk. Sózzuk, miután állt pár percet, kinyomkodjuk a levét. A zsíron megdinszteljük az apróra vágott fokhagymát, megszórjuk a pirospaprikával, majd hozzáadjuk az uborkát. Fedő alatt pároljuk. Egy kis levet fog még engedni, azt forraljuk el róla. Akkor lesz kész, ha már zsírjára pirítottuk. Ekkor adjuk hozzá a tejföllel elkevert lisztet. Összeforraljuk, és le is vehetjük a tűzről.
A kenyeret kockára vágjuk, és kevés zsíron megpirítjuk. A sonkát is kockára vágjuk, és azt is megpirítjuk. Úgy tálaljuk, hogy a tányérokba, vagy egy nagyobb tál aljára szórjuk a pirított kenyeret, arra szedjük az uborkát, a tetejére tesszük a sonkát. A végén ízlés szerint megszórjuk az apróra vágott kaporral.
Energia: 1743 kcal
Fehérje: 54 g
Zsír: 121 g
Szénhidrát: 102 g
Egészségükre!