Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A görögdinnye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. július 09. 13:00
A görögdinnye
Fogyasztása egy sor krónikus betegség megelőzésében játszik fontos szerepet
____Eredeti-gorogdinnye.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: Foodrepublic.com

Végre itt van a görögdinnye szezonja! Ilyenkor szinte mindennap fogyasztok belőle. Amellett, hogy finom, és a behűtött dinnye felfrissít a meleg napokon, egészségünkre is kedvező hatással van.

A paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnyében is sok likopin nevű antioxidáns van. A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják, de az már tudományosan is kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében – köztük a vastagbél-, a prosztata-, a méhnyakrák, a szív- és érrendszeri betegségek – játszik fontos szerepet. 

Ez a karotinoid ugyanis antioxidánsként hatástalanítja a káros szabadgyököket. Ám nemcsak antioxidánsként hatásos a rosszindulatú daganatok ellen, hanem azáltal is, hogy csökkenti a daganatsejtek kialakulásához vezető mutációkat, gátolja a ráksejtek osztódását, s fokozza a daganatellenes immunválaszt. A görögdinnye még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhető, hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.

Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma szintén hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. A-, C- és B-vitaminokban egyaránt gazdag, emellett magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.

Magas víztartalma átmossa a vesét, segíti a salakanyagok kiürítését. A víztartalomnak egy másik pozitív hatásai is van: az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat segít pótolni, ez pedig nyáron különösen hasznos. A bőrt belülről hidratálja.

A dinnye rostban gazdag, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre.

Fetás görögdinnye-saláta I.

Hozzávalók 4 adagra:

1 kg görögdinnye

10 dkg lila hagyma

10 dkg fetasajt

5 dkg fekete olívabogyó

oregánó ízlés szerint

3-4 levél friss bazsalikom

3-4 evőkanál fehér borecet

durvára őrölt fekete bors

 

Elkészítés:

A görögdinnyét felvágjuk, és nagy kockára vágjuk. A lila hagymát pucolás után vékony karikára vágjuk. Tálba rétegezzük a dinnyét és a hagymát. Fehér borecettel meglocsoljuk, rászórjuk a félbe vágott olívabogyót, megszórjuk az oregánóval, és meghintjük apróra vágott bazsalikommal. Rámorzsoljuk a fetasajtot, és borsot őrölünk a tetejére. Jéghidegen tálaljuk.

 

Energia:        692 kcal

Fehérje:         18 g

Zsír:            28 g

Szénhidrát:      71 g

 

Fetás görögdinnye-saláta II.

Hozzávalók 4 adagra:

1 kg görögdinnye

10 dkg fetasajt

10 db fekete olajbogyó

2 db újhagyma

1 db citrom (leve és reszelt héja)

2 evőkanál olívaolaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 evőkanál aprított petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A fetát és a görögdinnyét felkockázzuk. Felszeleteljük a zölhagymát, és az egészet összekeverjük az olajbogyóval. A ciromlevet és a reszelt citromhéjat az olívaolajjal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk a salátával, végül meghintjük a petrezselyemmel.

 

Energia:        1157 kcal

Fehérje:          18 g

Zsír:             78 g

Szénhidrát:       71 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)