KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: Foodrepublic.com
Végre itt van a görögdinnye szezonja! Ilyenkor szinte mindennap fogyasztok belőle. Amellett, hogy finom, és a behűtött dinnye felfrissít a meleg napokon, egészségünkre is kedvező hatással van.
A paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnyében is sok likopin nevű antioxidáns van. A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják, de az már tudományosan is kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében – köztük a vastagbél-, a prosztata-, a méhnyakrák, a szív- és érrendszeri betegségek – játszik fontos szerepet.
Ez a karotinoid ugyanis antioxidánsként hatástalanítja a káros szabadgyököket. Ám nemcsak antioxidánsként hatásos a rosszindulatú daganatok ellen, hanem azáltal is, hogy csökkenti a daganatsejtek kialakulásához vezető mutációkat, gátolja a ráksejtek osztódását, s fokozza a daganatellenes immunválaszt. A görögdinnye még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhető, hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.
Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma szintén hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. A-, C- és B-vitaminokban egyaránt gazdag, emellett magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.
Magas víztartalma átmossa a vesét, segíti a salakanyagok kiürítését. A víztartalomnak egy másik pozitív hatásai is van: az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat segít pótolni, ez pedig nyáron különösen hasznos. A bőrt belülről hidratálja.
A dinnye rostban gazdag, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre.
Fetás görögdinnye-saláta I.
Hozzávalók 4 adagra:
1 kg görögdinnye
10 dkg lila hagyma
10 dkg fetasajt
5 dkg fekete olívabogyó
oregánó ízlés szerint
3-4 levél friss bazsalikom
3-4 evőkanál fehér borecet
durvára őrölt fekete bors
Elkészítés:
A görögdinnyét felvágjuk, és nagy kockára vágjuk. A lila hagymát pucolás után vékony karikára vágjuk. Tálba rétegezzük a dinnyét és a hagymát. Fehér borecettel meglocsoljuk, rászórjuk a félbe vágott olívabogyót, megszórjuk az oregánóval, és meghintjük apróra vágott bazsalikommal. Rámorzsoljuk a fetasajtot, és borsot őrölünk a tetejére. Jéghidegen tálaljuk.
Energia: 692 kcal
Fehérje: 18 g
Zsír: 28 g
Szénhidrát: 71 g
Fetás görögdinnye-saláta II.
Hozzávalók 4 adagra:
1 kg görögdinnye
10 dkg fetasajt
10 db fekete olajbogyó
2 db újhagyma
1 db citrom (leve és reszelt héja)
2 evőkanál olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
Elkészítés:
A fetát és a görögdinnyét felkockázzuk. Felszeleteljük a zölhagymát, és az egészet összekeverjük az olajbogyóval. A ciromlevet és a reszelt citromhéjat az olívaolajjal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk a salátával, végül meghintjük a petrezselyemmel.
Energia: 1157 kcal
Fehérje: 18 g
Zsír: 78 g
Szénhidrát: 71 g
Egészségükre!