Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megújul a gyulai közüzem székháza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2017. május 30. 18:36
Megújul a gyulai közüzem székháza
A fürdővárosi képviselő-testület a Kossuth utcai fényforrások cseréjéről is határozott soros ülésén

Több mint 160 millió forint pályázati támogatásból újítják fel a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. székházát – közölte Görgényi Ernő polgármester a képviselő-testület május 25-i ülésén. A tanácskozáson a városatyák többek között határozatot hoztak a Kossuth Lajos utcai közvilágítás további korszerűsítéséről és a gyulai általános iskolák felújítását megcélzó pályázat benyújtásárólEmellett több önkormányzati tulajdonú cég gazdálkodása és üzleti terve is napirenden szerepelt.  

A GYULAI KÉPVISELŐ-TESTÜLET MÁJUS 25-I ÜLÉSE A VÁROSHÁZA DÍSZTERMÉBEN

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Csaknem 161 millió forintból újul meg a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. Szent László utcai székháza – jelentette be az ülésen Görgényi Ernő (Fidesz). A grémium – tulajdonosként – egyhangúlag hagyta jóvá az erről szóló támogatási jogügyletet. A polgármester a részletekről elmondta: a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat, és külső szigetelést kap az épület.  

Módosította a képviselő-testület a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. 2017–2031-re vonatkozó gördülő fejlesztési tervét. A városvezető beszámolt róla: az új terv alapján a Laktanya utcában és a Munkácsy Mihály utcában az útburkolat javítása előtt kicserélik a régi ívóvízvezetékeket.

A grémium döntése értelmében új fényforrásokat helyeznek ki a Kossuth Lajos utcában. A beruházáshoz szükséges 11, 1 millió forintot az idei költségvetési tartalékkeret terhére biztosítja az önkormányzat.

Görgényi Ernő az előterjesztés ismertetéskor elmondta: a fürdővárosi közvilágítás 2015-ös korszerűsítése során kihelyezett LED-es izzók megfelelnek a szabványnak, mégsem világítják meg kellően a Kossuth utcai járdákat. A frekventált szakaszon a lámpákat nagyobb fényerejűre cserélik, és kiegészítő sétányvilágítást helyeznek fel a lámpaoszlopokra.  

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Szent Miklós parkban található egykori alispáni lakás vagyonkezelésbe vételét kezdeményezi a gyulai önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél – erről is döntött a képviselő-testület. Az állami tulajdonú ingatlanra elővásárlási jogot jegyeztet be a város.   

A polgármester emlékeztetett rá: az épületben lakott Szombathelyi Antal alispán, Kossuth Lajos násznagya, aki az 1848-as forradalom és szabadságharc idején Békés megyei kormánybiztosként kihirdette a függetlenségi nyilatkozatot. Hangsúlyozta: az önkormányzat fontosnak tartja az évek óta üresen álló, turisztikailag is jelentős területen fekvő történelmi épület megmentését.   

Tulajdonosi hozzájárulását adta a grémium ahhoz, hogy a Gyulai Tankerületi Központ pályázatot nyújtson be a vagyonkezelésében álló Dürer Albert általános iskola, Bay Zoltán általános iskola, Implom József általános iskola és 5. számú általános iskola infrastrukturális fejlesztésére.

Az előterjesztésből kiderül: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a Dürer iskolában kicserélnék a padló- és falburkolatokat, lefestenék a belső falfelületeket, akadálymentesítenék a tornaterem udvari bejáratát, felújítanák a nyílászárókat és a vizesblokkokat, továbbá új hőszigetelést is kapna az épület. A beruházás csaknem 90 millió forintba kerülne.

A Bay Zoltán tagintézmény iskolaépületét aláfalaznák és leszigetelnék. A tantermek új burkolatot kapnának, lecserélnék a nyílászárókat, emellett felújítanák az elektromos rendszert, és kialakítanának egy nyelvi labort. Az építési munkálatok 44,2 millió forintot költenének, eszközbeszerzésre pedig 5,5 millió forintot fordatanának.  

Az Implom iskolában új tornaszobát alakítanának ki, lecserélnék a PVC-burkolatot, gipszkarton álmennyezet építenének, valamint felújítanák az elektromos hálózatot és az ablakokat.  

Az 5. számú általános iskolában nyelvi labort alakítanának ki, és az ehhez szükséges eszközöket vásárolnák meg 60 millió forintból – olvasható az előterjesztésben.

 

Görgényi Ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Csaknem 298 millió forintra pályázik a TOP keretében a város úgynevezett inkubátorház kialakítására. Az önerőt nem igénylő támogatásból felújítanák, és irodaházzá alakítanák a Béke sugárút 14–16. szám alatti, önkormányzati tulajdonú, városképi szempontból is jelentős épületet. A polgármester kiemelte: az irodaházak bérbeadása a későbbiekben bevételt hoz a városnak. Emlékeztetett rá: az ingatlan korszerűsítésére korábban már beadott az önkormányzat egy pályázatot, ezt még nem bírálták el.

A grémium kinyilvánította szándékát a Zöld folyosó projekt megvalósításáról annak érdekében, hogy kormányzati támogatást igényelhessen az Élővíz-csatorna turisztikai célú rehabilitációjára.

Görgényi Ernő emlékeztetett rá: a Közép-békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás korábban ötletpályázatot hirdetett, és koncepciótervet készíttetett a Gyulát, Békéscsabát és Békést is érintő fejlesztés kapcsán. Felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök Békéscsabán tett látogatáskor elvi hozzájárulását adta a projekthez. Közölte: az előzetes becslések szerint a teljes beruházás mintegy 10 milliárd forintba kerülne. Hozzátette: a tervek megvalósítása több évig is eltarthat.  

Megszavazta a grémium, hogy a gyulai önkormányzat 5,4 millió forintért – az idei költségvetési tartalék terhére – megvásárolja a Megyeház utcában található polgári lakóház egyik lakását. A döntéssel a teljes társasház önkormányzati tulajdonba kerül – húzta alá a városvezető.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az ülésen több önkormányzati tulajdonú cég tavalyi gazdálkodásáról és 2017-es üzleti tervéről is tárgyaltak a városatyák. A képviselő-testület 24 millió 263 ezer forint mérlegfőösszeggel és 3 millió 648 ezer forint adózott eredménnyel fogadta el a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. 2016-os egyszerűsített beszámolóját. A teátrum idén 138 millió 600 ezer forint bevételt tervez, és nem számol nyereséggel.  

A Gyulakonyha Nonprofit Kft. 107 millió 206 ezer forint mérlegfőösszeggel és 5 millió 102 ezer forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet. A cég idén 477 millió 85 ezer forint bevétellel és 59 ezer forint nyereséggel számol.  

A Gyulasport Nonprofit Kft.-nek tavaly 584 millió 829 ezer forint volt a mérlegfőösszege, és 668 ezer forint adózott eredményt könyvelhetett el. A fürdővárosi sportlétesítményeket működtető, továbbá az utánpótlás-nevelésért és a sportszervezésért is felelős gazdasági társaság 2017-ben 198 millió 16 ezer forint bevételt és 648 ezer forint nyereséget tervez.

Kónya István kiemelte: a dinamikusan fejlődő cég bevétele 2015-ben majdnem 105 millió forint volt, idén pedig elérheti a 198 millió forintot. Kitért rá, hogy az elmúlt két évben 79 millió forint értékben valósultak meg beruházások a városi sportcsarnokban. Hozzátette: idén csaknem 85 millió forintot költenek az épületre.

A Gyulai Hírlap Nonprofit Kft. 50 millió 483 ezer forint bevétellel zárta a tavalyi évet, és 2 millió 188 ezer forint nyereséget ért el. A cég 50 millió 780 ezer forint bevétellel és 75 ezer forint adózott eredménnyel számol 2017-ben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A képviselő-testület döntése értelmében Gyula Város Egyesített Óvodájának (GYVEÓ) székhelyintézményében és hét tagóvodájában összesen 26 csoport kezdi meg a 2017–18-as nevelési évet.

Görgényi Ernő elmondta: a csoportok száma megegyezik az előző évivel. A Béke sugárúti és a Mágocsi úti óvodában öt, a székhelyintézményként működő törökzugi óvodában négy, a galbácskerti és a gyulavári óvodában három, míg a Bajcsy-Zsilinszky úti, a máriafalvai és az Ewoldt Elíz óvodában két csoport indul – ismertette a részleteket a polgármester.

A grémium – az önkormányzati fenntartású nevelési intézmények fenntartójaként – engedélyezte, hogy a Béke sugárúti, a galbácskerti, a Mágocsi úti és a gyulavári tagintézményekben a következő nevelési évben húsz százalékkal túllépjék a törvényben meghatározott maximális csoportlétszámot. A polgármester hangsúlyozta: a létszámemelés ellenére szakmailag magas színvonalon folyhat a nevelés az óvodában.

Becseiné Lock Gabriella, az intézmény vezetője Bod Tamás (Együtt, MSZP) érdeklődésére beszámolt róla: a sajátos nevelési igényű óvodásokat is figyelembe vevő korrigált létszám alapján tavalyhoz képest 27 gyerekkel többet írattak be a GYVEÓ tagintézményeibe. Közölte: a KSH-nak még nincsenek adatai arról, hogy hányan születtek Gyulán.

 

Bod Tamás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A 2016-os gyermekvédelmi tevékenységről szóló beszámolót is elfogadta képviselő-testület az ülésen. Az előterjesztésből kiderül: a tavalyi adatok szerint Gyulán 28 gyermek hátrányos helyzetű, 33 pedig halmozottan hátrányos helyzetű. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 282 család részesült, emellett közétkeztetési és iskoláztatási támogatást, illetve a szünidőben ingyen ebédet is igényelhettek a rászorulók.   

Az összefoglaló kitér rá, hogy a Család- és Gyermekjóléti Szolgálathoz tavaly 174 jelzés futott be iskolai mulasztások, szülői elhanyagolás, valamint magatartásbeli és anyagi gondokból fakadó problémák miatt. A legtöbb jelzést a közoktatási intézményektől, a gyámhivataltól, a védőnői szolgálattól és a rendőrségtől érkezett, de állampolgárok is tettek bejelentést. 

Görgényi Ernő a határozati havaslat előterjesztésekor azt kérte az érintett hatóságok és intézmények munkatársaitól, hogy – ahogy eddig is – ne az illetékességi hatáskört, hanem a probléma megoldását tartsák szem előtt.

Bagi Csillát javasolta tagnak a képviselő-testület a Gyulai Várfürdő felügyelőbizottságába, miután Szalai György lemondott a posztjáról. A megbízatás 2019. január 31-ig szól.

A humán- és társadalompolitikai bizottságába, valamint a gazdasági erőforrások bizottságba Kiss Szabolcsot (Fidesz) választotta tagnak a grémium Balogh Lajos helyére. A februárban elhunyt fideszes önkormányzati képviselő tanácsnokként a mezőgazdaságért és a gazdákkal való kapcsolattartásért is felelős volt. A képviselő-testület döntése értelmében ezt a feladatot a jövőben Ökrös István (Fidesz) látja el.

A képviselők zárt ülésen hoztak döntést arról, kit javasolnak a Békés Megyéért díjra. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)