képünk illusztráció
Forrás: Yinandyolk.com
Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti: gyógyítani.
A zsályában található illóolaj fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatással is bír, ezért hatékonyan alkalmazhatjuk torokfájás ellen, illetve szájvízként fogínyvérzés ellen és szájüregi sebekre. Kellemetlen lehelet esetén is jó eredményt érhetünk el a napjában többször ismételt gargarizálással. Gyors helyi hatást fejt ki, cseranyag-tartalma révén összehúzó és vérzéscsillapító hatású.
A zsálya főzete eredményesen használható aranyeres bántalomnál fellépő végbélviszketésnél.
A zsályatea szabályozza a verejtékképződést. Izzadásgátló tulajdonsága miatt biodezodorok közkedvelt összetevője.
A zsályát az ókorban főleg a húsok tartósítására használták. A húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s ez avasodáshoz vezet. A zsálya erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, melyek lassítják ezt a folyamatot.
Ma már inkább ízesítőként adják a háziasszonyok pástétomokhoz, töltelékekhez, húsokhoz és halakhoz. Karakteres ízével pikánssá teszi ezeket az ételeket, és a tápcsatornára és a gyomorra tett jótékony hatása miatt segíti az emésztést.
Zsályás pulykaragu
Hozzávalók:
1 kisebb póréhagyma karikákra vágva
40 dkg pulykamell
5 dkg császárszalonna apróra kockázva
15 dkg gomba szeletelve
1 kaliforniai paprika kockázva
3-4 zsályalevél
olaj
só
bors
2 dl tejszín
Elkészítés:
A póréhagymát és a szalonnát kevés olajon feltesszük pirulni. Ha a póré üveges, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, majd a gombát. Fűszerezzük. Amikor a hús megpirult, és a gomba levet eresztett, felöntjük tejszínnel, beletesszük a paprikát, és összefőzzük. Ha szükséges, még felöntjük egy kis vízzel. Főtt kölessel vagy párolt rizzsel tálaljuk.
Energia: 1885 kcal
Fehérje: 109 g
Zsír: 128 g
Szénhidrát: 38 g
Jó étvágyat!