Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zsálya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. május 28. 10:00
A zsálya
Hatékonyan alkalmazható torokfájás ellen, fogínyvérzésre és szájüregi sebekre

képünk illusztráció

Forrás: Yinandyolk.com

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti: gyógyítani.

A zsályában található illóolaj fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatással is bír, ezért hatékonyan alkalmazhatjuk torokfájás ellen, illetve szájvízként fogínyvérzés ellen és szájüregi sebekre. Kellemetlen lehelet esetén is jó eredményt érhetünk el a napjában többször ismételt gargarizálással. Gyors helyi hatást fejt ki, cseranyag-tartalma révén összehúzó és vérzéscsillapító hatású. 

A zsálya főzete eredményesen használható aranyeres bántalomnál fellépő végbélviszketésnél.

A zsályatea szabályozza a verejtékképződést. Izzadásgátló tulajdonsága miatt biodezodorok közkedvelt összetevője.

A zsályát az ókorban főleg a húsok tartósítására használták. A húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s ez avasodáshoz vezet. A zsálya erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, melyek lassítják ezt a folyamatot.

Ma már inkább ízesítőként adják a háziasszonyok pástétomokhoz, töltelékekhez, húsokhoz és halakhoz. Karakteres ízével pikánssá teszi ezeket az ételeket, és a tápcsatornára és a gyomorra tett jótékony hatása miatt segíti az emésztést.

 

Zsályás pulykaragu

Hozzávalók:

1 kisebb póréhagyma karikákra vágva

40 dkg pulykamell

5 dkg császárszalonna apróra kockázva

15 dkg gomba szeletelve

1 kaliforniai paprika kockázva

3-4 zsályalevél

olaj

bors

2 dl tejszín

 

Elkészítés:

A póréhagymát és a szalonnát kevés olajon feltesszük pirulni. Ha a póré üveges, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, majd a gombát. Fűszerezzük. Amikor a hús megpirult, és a gomba levet eresztett, felöntjük tejszínnel, beletesszük a paprikát, és összefőzzük. Ha szükséges, még felöntjük egy kis vízzel. Főtt kölessel vagy párolt rizzsel tálaljuk.

 

Energia:  1885 kcal

Fehérje:   109 g

Zsír:      128 g

Szénhidrát: 38 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)