képünk illusztráció
Forrás: seriouseats.com
Napi energiaszükségletünk 15–20%-át fehérjék fogyasztásával kell biztosítani. A fehérjéket „építő” tápanyagoknak is nevezzük, mivel fontos szerepet kapnak a saját testfehérjénk pótlásában. Fehérjeszükségletünk felét növények elfogyasztásával fedezzük.
A gomba az egyik legkiválóbb növényifehérje-forrásunk. Aminosav-összetételében az állati fehérjéhez hasonlít. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat (rostok), ásványi sókat (foszfor, kálium stb.) vitaminokat (A, B, D), íz- és zamatanyagokat tartalmaznak.
A gombák biológiai hatása sokrétű. Ízük, aromájuk révén fűszerező hatásúak. Fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, elősegítik a velük együtt fogyasztott ételek tápanyagainak hasznosulását. A nehezen emészthető kitin, mint étkezési rost, serkenti a bélműködést.
A gombát rövid ideig kell párolni, sütni, főzni. Töltelékekbe, rizottókba, levesekbe, salátákba kerül legtöbbször.
A gomba nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, könnyen elszaporodnak benne a kórokozók, ezért a gombás ételeket csak frissen szabad elfogyasztani!
Tordai gombás tekercs
Hozzávalók (4 személyre):
8 db tojás
20 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 csokor petrezselyemzöld
só
Elkészítés:
A tojásfehérjéket habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ízlés szerint sózzuk, és összekavarjuk. Vajjal kikent palacsintasütőben 4 tojáslepényt halványpirosra sütünk. A hagymát apróra, a gombát szeletekre vágjuk, majd kevés vajban megpároljuk. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A masszát a kihűlt tojáslepényekre kenjük, majd szoros tekercseket készítünk. Tálalásig meleg helyen tartjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk.
Energia: 1092 kcal
Fehérje: 54 g
Zsír: 80 g
Szénhidrát: 22 g
Tejfölös gomba
Hozzávalók (3 adag):
50 dkg csiperkegomba
2 dl tejföl
1 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál petrezselyem
2 evőkanál snidling
Só ízlés szerint
Elkészítés:
A gombákat tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk. Olajon (erős tűzön) időnként kicsit megkeverve megpirítjuk. Közben a tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel és kevés sóval. A keveréket belekanalazzuk abba a tálba, amiben tálalni akarjuk a gombát. A forró gombát hozzáadjuk a tejfölhöz, jól összekeverjük az egészet, lefóliázzuk, és hagyjuk pár percet állni. Ezalatt a gomba magába szívja a fűszeres tejfölt, kicsit meghűl, és nagyon finom lesz. Főtt húshoz tálaljuk.
Energia: 816 kcal
Fehérje: 36 g
Zsír: 60 g
Szénhidrát: 23 g
Jó étvágyat!