Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A póréhagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. február 26. 10:00
A póréhagyma
Prebiotikumként kedvezően hat az egészséges bélflóra megőrzésére
____Eredeti-porehagyma.jpg

képünk illusztráció

Forrás: vegnerds.co.uk

Feljegyzések szerint a póré a rómaiak közvetítésével került a Brit-szigetekre, ahol már a VI. században igen népszerű lett, elsősorban a skótok és a walesiek körében. A középkor óta Wales jelképe, címerében is megjelenik, mivel a kelta walesiek csatát nyertek a segítségével.

A póréhagyma gyengén édeskés ízű, és kevésbé csípős az illata, mint a vöröshagymának. Sok fajtáját termesztik. A hosszú szárú, viszonylag törékeny, világoszöld színűek a tavaszi fajták, a sötétzöldek, vaskosabbak a télállók. Jellegzetes szagát a kénes összetevőknek köszönheti.

Főként B6-vitamint, folsavat és C-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagok közül jelentősebb a vas-, magnézium-, kálium- és foszfortartalma. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin is.

Élettani hatásai igen kedvezők, egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani sajátságait. Gyógyító hatását már régóta ismerik. Főként köhögés ellen és vízhajtóként használták.

Élelmirost- és allicin nevű illóolaj-tartalma elősegíti a bélmozgását, ruténtartalma révén pedig a vérerek falát erősíti. A póréhagyma prebiotikumként serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását, ezért kedvezően hat az egészséges bélflóra megőrzésére.

A póréhagyma gyökere és szára egyaránt felhasználható. Fogyaszthatjuk nyersen, a fiatalabb példányokat tehetjük salátába, hidegkonyhai készítményekbe, lepényekhez, míg a vastagabb, érettebb példányok csőben sütve, párolva, krémlevesekbe vagy egyéb vegyes zöldséglevesekbe, főzelékekbe, ragukba használható. A póréhagyma zöld leveleiből fűszernövényként használható szárítmány is készülhet.

Íze a babérlevéllel, a kakukkfűvel, a turbolyával, a lestyánnal harmonizál.

 

Póréhagymás lepény

Hozzávalók:

Tésztához:

20 dkg liszt

10 dkg vaj

40 ml víz

1 teáskanál ecet

 

Töltelékhez:

2 db póréhagyma

10 db újhagyma

8 dkg vaj

3 dkg liszt

2,5 dl tej

2 dl főzőtejszín

5 dkg sajt (reszelve)

Só ízlés szerint

3 csipet bors

 

Elkészítés:

A lisztet gyors mozdulatokkal eldörzsöljük a még kemény vajjal. Hozzáadunk egy csipet sót. Ezután beletesszük az ecetet, és a vizet fokozatosan adagolva rugalmas tésztát gyúrunk. Cipó alakúra formázzuk, és hűvös helyen 30 percet pihentetjük.

A pórékat és az újhagymát vékony karikákra vágjuk, és 5 dkg vajon üvegesre pároljuk. Amikor elfőtte a levét, levesszük a tűzről, és gyengén megsózzuk.

Egy edényben felolvasztunk 3 dkg vajat, és hozzátesszük a lisztet. Világosra pirítjuk. Ezután felengedjük a tejjel. Csomómentesen elkeverjük, és gyenge tűzön besűrítjük. Sózzuk, borsozzuk. Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a tejszínt, és összevegyítjük a párolt hagymával.

A tésztát kör alakúra nyújtjuk. Egy kivajazott pitesütőtálat (26 cm átmérőjű) kibélelünk a tésztával. Ezután beleöntjük a tölteléket. Megszórjuk bőven reszelt sajttal. A tészta lelógó végeit kissé megsodorva visszahajtjuk a töltelékre.

Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Langyosan kínáljuk.

 

Energia:   2867 kcal

Fehérje:     78 g

Zsír:       228 g

Szénhidrát: 185 g

 

Almás póréhagyma-saláta

Hozzávalók:

50 dkg póréhagyma

40 dkg alma

2 dl joghurt

citromlé

cukor, vagy édesítőszer

 

Elkészítés:

A póréhagymát megtisztítjuk, a 3 centiméternyi zöldjét rajta hagyjuk, majd nagyon vékonyra szeleteljük. Gyengén megsózzuk, fél óráig állni hagyjuk. A joghurtban elkeverjük a cukrot vagy édesítőszert és az 1 kávéskanál citromlét. Az almát csíkokra vágjuk. Ezután a hozzávalókat összekeverjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

Energia:  442 kcal

Fehérje:   18 g

Zsír:       9 g

Szénhidrát: 4 g

 

Jó étvágyat! 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)