képünk illusztráció
Forrás: vegnerds.co.uk
Feljegyzések szerint a póré a rómaiak közvetítésével került a Brit-szigetekre, ahol már a VI. században igen népszerű lett, elsősorban a skótok és a walesiek körében. A középkor óta Wales jelképe, címerében is megjelenik, mivel a kelta walesiek csatát nyertek a segítségével.
A póréhagyma gyengén édeskés ízű, és kevésbé csípős az illata, mint a vöröshagymának. Sok fajtáját termesztik. A hosszú szárú, viszonylag törékeny, világoszöld színűek a tavaszi fajták, a sötétzöldek, vaskosabbak a télállók. Jellegzetes szagát a kénes összetevőknek köszönheti.
Főként B6-vitamint, folsavat és C-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagok közül jelentősebb a vas-, magnézium-, kálium- és foszfortartalma. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin is.
Élettani hatásai igen kedvezők, egyesíti a hagyma és a fokhagyma élettani sajátságait. Gyógyító hatását már régóta ismerik. Főként köhögés ellen és vízhajtóként használták.
Élelmirost- és allicin nevű illóolaj-tartalma elősegíti a bélmozgását, ruténtartalma révén pedig a vérerek falát erősíti. A póréhagyma prebiotikumként serkenteni a jótékony hatású baktériumok szaporodását, ezért kedvezően hat az egészséges bélflóra megőrzésére.
A póréhagyma gyökere és szára egyaránt felhasználható. Fogyaszthatjuk nyersen, a fiatalabb példányokat tehetjük salátába, hidegkonyhai készítményekbe, lepényekhez, míg a vastagabb, érettebb példányok csőben sütve, párolva, krémlevesekbe vagy egyéb vegyes zöldséglevesekbe, főzelékekbe, ragukba használható. A póréhagyma zöld leveleiből fűszernövényként használható szárítmány is készülhet.
Íze a babérlevéllel, a kakukkfűvel, a turbolyával, a lestyánnal harmonizál.
Póréhagymás lepény
Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
40 ml víz
1 teáskanál ecet
Töltelékhez:
2 db póréhagyma
10 db újhagyma
8 dkg vaj
3 dkg liszt
2,5 dl tej
2 dl főzőtejszín
5 dkg sajt (reszelve)
Só ízlés szerint
3 csipet bors
Elkészítés:
A lisztet gyors mozdulatokkal eldörzsöljük a még kemény vajjal. Hozzáadunk egy csipet sót. Ezután beletesszük az ecetet, és a vizet fokozatosan adagolva rugalmas tésztát gyúrunk. Cipó alakúra formázzuk, és hűvös helyen 30 percet pihentetjük.
A pórékat és az újhagymát vékony karikákra vágjuk, és 5 dkg vajon üvegesre pároljuk. Amikor elfőtte a levét, levesszük a tűzről, és gyengén megsózzuk.
Egy edényben felolvasztunk 3 dkg vajat, és hozzátesszük a lisztet. Világosra pirítjuk. Ezután felengedjük a tejjel. Csomómentesen elkeverjük, és gyenge tűzön besűrítjük. Sózzuk, borsozzuk. Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a tejszínt, és összevegyítjük a párolt hagymával.
A tésztát kör alakúra nyújtjuk. Egy kivajazott pitesütőtálat (26 cm átmérőjű) kibélelünk a tésztával. Ezután beleöntjük a tölteléket. Megszórjuk bőven reszelt sajttal. A tészta lelógó végeit kissé megsodorva visszahajtjuk a töltelékre.
Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Langyosan kínáljuk.
Energia: 2867 kcal
Fehérje: 78 g
Zsír: 228 g
Szénhidrát: 185 g
Almás póréhagyma-saláta
Hozzávalók:
50 dkg póréhagyma
40 dkg alma
2 dl joghurt
citromlé
só
cukor, vagy édesítőszer
Elkészítés:
A póréhagymát megtisztítjuk, a 3 centiméternyi zöldjét rajta hagyjuk, majd nagyon vékonyra szeleteljük. Gyengén megsózzuk, fél óráig állni hagyjuk. A joghurtban elkeverjük a cukrot vagy édesítőszert és az 1 kávéskanál citromlét. Az almát csíkokra vágjuk. Ezután a hozzávalókat összekeverjük. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Energia: 442 kcal
Fehérje: 18 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 4 g
Jó étvágyat!