Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Együtt: Simonka Györgynek nincs helye a közéletben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2017. február 16. 14:49
Együtt: Simonka Györgynek nincs helye a közéletben
Bod Tamás szerint az országgyűlési képviselő pályafutása kétes és korrupciógyanús ügyekkel övezett

Lemondásra szólítja fel Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt az Együtt. A párt gyulai elnöke, Bod Tamás lapunkhoz eljuttatott február 16-ai közleményében a 24.hu cikkét idézve azt írja, a politikus „rokonsága és ismeretségi köre egymás között osztotta az uniós pénzt, majd a bírság miatt nekiment a közbeszerzési hatóságnak”. Hozzáteszi: a kétes ügyekkel rendre hírbe hozott Simonka Györgynek nincs helye a közéletben. Az alábbiakban teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük Bod Tamás közleményét. 

____Eredeti-egyutt.jpg

 

 

Bod Tamás (Együtt): Simonka Györgynek nincs helye a közéletben!

Újabb szabálytalanságok a dél-békési országgyűlési képviselő körül

 

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványnak majdnem sikerült teljesen megúsznia azt a másfél millió forintos bírságot, amit azért szabtak ki rá, mert elhallgatta, hogy szövevényes kapcsolati háló köti az általa osztott uniós pénz nyerteseihez. Simonka György fideszes országgyűlési képviselő rokonsága és ismeretségi köre egymás között osztotta az uniós pénzt, majd a bírság miatt nekiment a közbeszerzési hatóságnak – olvasható a 24.hu-n. Az Együtt szerint a kétes ügyekkel rendre hírbe hozott Simonka György fideszes politikusnak nincs helye a közéletben.

Az ügy szálai 2012-ig vezetnek vissza, amikor Magyarország és Románia sajtókapcsolatainak javítására 200 ezer eurót, azaz közel 60 millió forintot lehetett fordítani uniós forrásból. Az Európai Unió regionális alapjából érkezett a pénz, és a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programon (HURO) keresztül terítették szét a két országban. Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő eddigi tevékenységét figyelve aligha lehet véletlen, hogy a pénzek elosztása fölött rendelkező magyar szervezetek közé bekerült egy pusztaottlakai mezőgazdasági alapítvány. (Simonka korábban Pusztaottlakán volt polgármester, és az az alig 300 fős település azzal hívja fel évről évre a figyelmet, hogy Felcsútot is lekörözve jut brüsszeli és magyar költségvetési forrásokhoz, ahogy erre már többször felhívta a figyelmet az Együtt – a Korszakváltók Pártja.)

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány a magyar és román sajtókapcsolatok javítására végül 79 ezer euró értékben hirdetett meg pályázatot a feladat ellátására. Ám elmulasztott nyílt közbeszerzést kiírni, s úgy gondolták, ezt helybeli erőkel is meg tudják oldani. Három cégtől kértek ajánlatot, de kettőnek nem sikerült értékelhető pályázatot beadni. Az így nyertes Család-Tour Kft. neve pedig az elmúlt időszakban többször felmerült Simonka György ténykedésével kapcsolatban.

A Közbeszerzési Döntőbizottság utóbb megállapította, hogy az egyik meghívott cég benne volt a pályázatot kiíró alapítvány alapítói között. Ám itt nincs megállás! A meghívásos pályázatot kiíró alapítvány egyik tagja – éppen a pályázat lebonyolítása idején! – az ügyvezetője volt a nyertesként kihozott Család-Tour Kft.-nek. Ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság 1,5 millió forintos bírságra büntette a kiíró Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítványt. A döntés indoklásában kiemelve, hogy tudomásuk volt a többszörös összeférhetetlenségről.

Az alapítvány bírósághoz fordult – írja a 24.hu. Az elsőfokú gyulai bíróság helybenhagyta a jogsértésekre vonatkozó korábbi megállapításokat, de új eljárást kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól. A hatóságnál lefolytatott eljárás újabb fordulójában aztán váratlanul (?!) eltűnt az összeférhetetlenségre és az alkalmatlanságra vonatkozó tétel, és 300 ezer forintra mérséklődött a büntetés, amit a kisebb, kiírási szabálytalanságok miatt róttak ki. Ez ellen is támadást indított a Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő nevével fémjelzett Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, sikertelenül. A hírportál szerint az ügy másfél évvel ezelőtt zárult le, de csak most került nyilvánosságra.

Az Együtt Békés megyei politikusaként 2016. november 14-én tettem feljelentést Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen csődbűntett gyanúja miatt. Minderre azok után került sor, hogy Simonka tavalyi vagyonnyilatkozatának utólagos kiegészítéséből tudtuk meg, 357 millió forint kezességet vállalt. Ez szoros összefüggésben van azzal, hogy egy érdekeltségéhez is tartozó agrárvállalkozás csődbe ment, s azért, hogy tartozását ne lehessen behajtani rajta, az unokahúgának adta el újkígyósi házát, akitől azóta visszabérli. A Központi Nyomozó Főügyészség feljelentésemet befogadta, egyben közölte, hogy azt „szoros tárgyi és személyi összefüggés okán” egy már korábban megkezdett költségvetési csalás miatt indított üggyel összekapcsolja.

2016 végén hoztam nyilvánosságra azt a fideszes facebook-utasítást, amelyben a „stáb” arra adott tippeket, hogy kell megvédeni a „nemtelen” támadásoktól Simonka Györgyöt. Utóbb a fideszes politikus elismerte, közvetlen környezetében készült a belső utasítás.

Simonka György politikai pályafutása kétes és korrupciógyanús ügyekkel övezett, amit a mostani eset is alátámaszt. Dél-Békés fideszes politikusának nincs helye a közéletben, ezért az Együtt – a Korszakváltók Pártja újfent lemondásra szólítja fel.

Gyula, 2017. február 16.

 

Bod Tamás

az Együtt gyulai elnöke

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)