Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csak a vak Megszokás, a süket Hivatal hozza koszorúit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. március 14. 22:34
Csak a vak Megszokás, a süket Hivatal hozza koszorúit
Alternatív nemzeti ünnepet tartott az Együtt Békés megyei szervezete

Alternatív megemlékezésre hívta szimpatizánsait az Együtt Békés megyei szervezete és az Ébredj, Viharsarok! Egyesület március 14-én a Petőfi-szoborhoz. A rendezvényen Bod Tamás, az Együtt gyulai szervezetének elnöke és Juhász Péter, az Együtt elnöke tartottak emlékbeszédet, amelyekben talán hangsúlyosabb volt a politikai felhang, mint a valódi emlékezés. Elsőként Bod Tamás lépett a körülbelül 30-40 fős közönség elé, és arról beszélt, hogy miért tartanak alternatív megemlékezéseket.

bod tamás

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Hosszú évekre visszamenőleg tartottunk alternatív ünnepeket – kezdte Bod Tamás. – A magyar történelemnek két nagy forradalma van: az 1848–49-es és az ’56-os. Mindkét alkalommal, immár hosszú évekre visszamenőleg, mi nem a városi ünnepséget választjuk, hogy elmondjuk, mit gondolunk a történelemről, a politikáról, Magyarországról, a szabadságról, demokráciáról, szegénységről, alkotmányosságról vagy a sajtószabadságról. Azért van szükség ezekre az alternatív megemlékezésekre, mert nem tudunk egy gyékényen árulni azokkal, akik 2010 óta szembeköpik a sajtószabadságot, sutba vágják az alkotmányosságot és megcsúfolják a demokráciát.

– Nincsenek közös szavaink vagy mondataink velük. Egy maffiaállammal állunk szemben, ahol oligarchák és strómanok lesznek milliárdosok. Legelőször 2010. december 22-én voltunk itt a Petőfi-szobornál, amikor elfogadták a gyalázatos médiatörvényt, mi pedig ez ellen tiltakoztunk. Nem hittük volna, hogy a rendszerváltás után egy emberöltővel, arról kell beszélni, hogy a sajtószabadság fontos és nincs nélküle polgári szabadságjog – nem véletlen, hogy ez volt a márciusi ifjak első követelése. Ma különbséget kell tenni propagandista és újságíró között.

Bod Tamás egy Babits Mihály-idézettel zárta beszédét, miszerint „Csak a vak Megszokás, a süket Hivatal hozza koszorúit”, szerinte ugyanis ez fog történni a március 15-i megemlékezésen, majd átadta a szót Juhász Péternek, aki kifejtette, hogy nem véletlen, hogy a kormányzati politikától eltávolodva ünneplik a nemzeti ünnepet.

 

juhász péter

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Nem csak Gyulán, de az ország egész területén elég erős okunk van erre, hiszen a miniszterelnök és az általa vezetett kormány nemhogy folytatná a márciusi ifjak által megkezdett utat, hanem éppen az ellenkezőjét teszi. Folyamatosan lehetetlenítik el a szólásszabadságot és a sajtót. Hol politikai, hol gazdasági eszközökkel teszik ezt azokkal, akik nem integrálódnak az ő politikájukba. Itt is tapasztalhattuk ezt, amikor elmentünk a menekülttáborba Tamással, ahol gyakorlatilag börtönrácsok mögött vannak az emberek a szabadság ünnepén. Nem arra adtunk felhatalmazást Orbán Viktornak és a kormánynak, hogy fogva tartson embereket, csupán azért, mert a jobb élet reményében ott kellett hagyniuk a szülőföldjüket.

Juhász Péter szerint látszik, hogy az államhatalom nem az embereket szolgálja, és nem a nép érdekében jár el, hanem kizárólag egy párt politikai érdekeinek az védelmében cselekszik. Elmondása szerint ezt láthatjuk akkor is, amikor a rendőrség betiltja az Együtt síposztó pontjait. Kiemelte, hogy hiába az elutasítás, ők akkor is ott lesznek, amikor a miniszterelnök felmegy a Nemzeti Múzeum lépcsőjére, hogy elmondja a beszédét, mert egy olyan gyáva emberről van szó, aki nem képes szembenézni a saját népével, és nem képes válaszolni a nép kérdéseire.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az Együtt elnöke zárásként arra kérte a jelenlévőket, hogy ne csak március 15-e alkalmából gondoljanak a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságára, hanem a mindennapokban is éljék meg ezeket az értékeket, kommunikáljanak egymással, hiszen ezzel létrehozható egy nemzeti konszenzus, amely közös irányba vezetheti az országot.

Az alternatív ünnepség végén elhelyeztek egy koszorút a Petőfi-szobornál, majd a jelen lévő megemlékezők is virágokat tettek a szoborhoz.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)