Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy eddig elhanyagolt korosztályt szólít meg a gyulai ifjúsági bérletsorozat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. február 16. 15:00
Egy eddig elhanyagolt korosztályt szólít meg a gyulai ifjúsági bérletsorozat
Az előadások a komoly mondanivalót ötvözik a populárisabb vonulattal

Versszínházi előadás, egy improvizációs csapat és egy klasszikus színpadi darab – ezek voltak az ifjúsági bérletsorozat első „évadának” előadásai. A rendezvényekről Beszterczey Attila színművésszel beszélgettünk, aki beavatott minket az indulásba, valamint kifejtette, hogy egy eddig elhanyagolt korosztályt szerettek volna megcélozni a sorozattal.

beszterczey attila

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Magát a programsorozatot a művelődési ház igazgatójával, Katona Katalinnal találtuk ki – kezdte Beszterczey Attila. – Van egy olyan része a gyulai fiatalságnak, akik nincsenek megszólítva: az általános iskola felső tagozatosai és a középiskolások. Az igazgatónő rám bízta a feladatot, hogy állítsam össze az előadássorozatot, kezdetnek pedig három előadásra gondoltunk, amelyből láthatjuk, hogy milyen igények vannak a fiatalok részéről. Mind a diákok, mind a pedagógusok felől nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk.

– Folyamatos kapcsolatban vagyunk a tanárokkal és a gyerekekkel is, az utolsó előadásunk után pedig egy kérdőívet fogunk kitöltetni a tanulókkal arról, hogy melyik előadás tetszett nekik a legjobban, hiszen nagyon érdekel minket, hogy ők mit szeretnének. A sorozatot helyszínéül a Vigadót álmodtuk meg, így magának az épületnek is meg kell felelni, viszont mindenféleképpen azt tartjuk szem előtt, hogy a közönségünk egy olyan világgal és kulturális formával ismerkedjenek meg, amelyet a tévé és a számítógép nem tud nyújtani.

A színművész elmondta, hogy elsőként Turek Miklóst köszönthették a nézők, aki a versszínház műfajának szülőatyja. Egy izgalmas Faludy-előadással érkezett Gyulára, de egyben egy nagyon nehéz műfajjal indult a bérletsorozat. Féltek attól, hogy a gyerekeket elüldözhetik a nehéz kezdéssel, de a visszajelzések alapján mindenkinek tetszett az előadás. Később könnyedebb vizekre eveztek, amikor a budapesti Itt és Most improvizációs társulat lépett fel a Vigadó közönsége előtt egy interaktív műsorral. A sorozat harmadik felvonásában a nagyváradi Pódium Színház hozta el városunkba a Svejk, a derék katona című darabot.

– Beindítottunk egy ifjúsági filmklubot is, amelyben mélyebb mondanivalójú művészfilmeket vetítünk. A bérletsorozatnak már elkezdtem összeállítani a következő évi programját, amely úgy néz ki, hogy szeptembertől indul. Fogunk még egyeztetni a pedagógusokkal, de ezt a formát szeretném megtartani. Nem szeretném kihagyni az improvizációs csapatot, de felvettem a kapcsolatot egy olyan társulattal is, amely fiataloknak szóló prevenciós előadásokat készít. Három előadás biztosan lesz akkor is, de nem zárkózunk el a bővítéstől – fejezte be Beszterczey Attila.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)