Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mandula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. január 29. 10:00
A mandula
Magnéziumtartalma erősíti a csontokat, idegnyugtató, stresszoldó hatású
____Eredeti-mandula.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Sobeys.com

A mandula az egyik leggyakrabban fogyasztott olajos mag. Nagyon magas az ásványianyag- és vitamintartalma, ezért jótékony hatással van az egészségünkre.

Bőségesen tartalmaz E-vitamint, mely az immunrendszerünk működését fokozza, ugyanakkor fontos antioxidánshatással is rendelkezik. Nagyon jó B-vitamin-forrás. Található benne B1-, B2-, B6-, folsav és P-vitamin. Magnéziumtartalma erősíti a csontokat, idegnyugtató, stresszoldó hatású. A cink segíti a sebgyógyulást, a vas vérképzési zavarok esetén hasznos, a réz elősegíti az oxigénszállítást.

A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, így a szív- és érrendszert védi a koleszterin lerakódástól, az érszűkület kialakulásától.

Élelmi rostjai növelik a teltségérzetet, zsírtartalma segíti a bélműködést, így a székrekedés megelőzésében is szerepet játszik.

A mandulát is több formában fogyaszthatjuk. A pirított magokat ehetjük magában, de legtöbbször süteményreceptekben találkozunk vele. Porrá őrölve lisztként is használható, és tejet is készítenek belőle, amit sütéshez-főzéshez alkalmazhatják a liszt- és tejérzékeny emberek is.

 

Mandulás bonbon

Hozzávalók:

30 dkg mandula

10 dkg pisztácia

35 dkg porcukor

1 evőkanál rum

 

A díszítéshez:

2 evőkanál porcukor

2 evőkanál kakaópor

10 dkg csokoládé

 

Elkészítés:

A mandulát és a pisztáciát megtisztítjuk, forró vízbe áztatjuk, hogy kicsit megpuhuljanak. Mindkettőt hagyjuk megszáradni, majd aprítógépben külön-külön megőröljük. Ezután az őrölt pisztáciához adjuk az 5 dkg porcukrot és a rumot, majd összedolgozzuk. A darált mandulát is pürésítjük a megmaradt cukorral és 1 evőkanál vízzel. Ezután a két masszát alaposan összedolgozzuk. Ezután kisebb gombócokat formázunk belőlük, majd hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljanak. A bonbonok egyharmadát a felolvasztott csokoládéba mártjuk, majd rácsra tesszük, hogy a máz megszilárduljon. A maradék bonbonok felét kakaóporban, a másik felét porcukorban meghempergetjük.

 

Energia:      4789 kcal

Fehérje:       114 g

Zsír:        253,2 g

Szénhidrát:  474,8 g

 

 

Mandulás-almás répasaláta

Hozzávalók (4 adag):

A salátához:

8 közepes db sárgarépa

2 közepes db alma

10 dkg aszalt szilva

3 evőkanál mandulaforgács

2 evőkanál olaj

bors

 

Az öntethez:

1 evőkanál olaj

1 evőkanál balzsamecet

1 teáskanál méz

1 csipet só

 

Elkészítés:

A répát megtisztítjuk, hosszában és keresztben is négybe vágjuk. Összeforgatjuk az olajjal, sóval, borssal, majd alufóliával bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőbe tesszük. Az almát megmossuk, négy gerezdbe vágjuk, a gerezdeket pedig vékony szeletekre. A mandulaforgácsot forró serpenyőben, olaj nélkül, óvatosan, hogy oda ne égjen, megpirítjuk. Fél óra után, mikor nagyjából megpuhultak a répák, kivesszük a sütőből, összeforgatjuk az almával, mandulával és az apróra vágott aszalt szilvával. Kikeverjük az öntetet, összeforgatjuk a salátával, és pár órára hűtőbe tesszük.

 

Energia:        1328 kcal

Fehérje:        28,2 g

Zsír:          47, 8 g

Szénhidrát:    221,8 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)