Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Karácsonykor is egészségeset!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. december 24. 14:00
Karácsonykor is egészségeset!
Az ünnepi menüben helyet kapnak az alacsony zsírtartalmú szárnyasok és a halak
____Eredeti-halaszle.jpg

képünk illusztráció

Forrás: vorospk.com

Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb ételekkel elkápráztatni szeretteit, barátait. Ilyenkor is fontos azonban, hogy ne csak finom, hanem egészséges is legyen az, ami az asztalra kerül. Szerencsére karácsonyra is sok egészséges alapanyagból választhatunk.

Régen az ünnepi asztalon a húsétel minden esetben sertés volt. Ma már a karácsonyi menüben helyet kapnak az alacsony zsírtartalmú szárnyasok. Magyarországon hagyományosan halból készült étel is kerül az ünnepi asztalra. A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, főként a tengeri halakban és a busában találhatók jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak, melyek nagyon fontosak a szervezet számára, mivel jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Fehérjéje teljes értékű és könnyen emészthető. A szálka nélküli halakat a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. Sajnos mi magyarok évente csak 4 kg/fő halat eszünk. Ennek is a felét karácsonykor.

A káposzta nemcsak nálunk, hanem más nemzeteknél például a németeknél (vöröskáposzta), a letteknél és az oroszoknál is szerepel a menüben. A savanyú káposzta elsőrangú C-vitamin- és rostforrás a téli napokban. Magyarországon a káposztát karácsonykor elsősorban töltött káposzta formájában fogyasztjuk. Ezt az ételt is el lehet azonban készíteni úgy, hogy az egészségünket szolgálja.

A hagyományos karácsonyi desszertek, mint a diós és mákos kalács, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmánál fogva segíti megőrizni egészségünket.

Már csak egy kis akaraterőre lesz szükségünk, hogy mértéket tudjunk tartani a sok finomság láttán!

 

Töltött káposzta

Hozzávalók:

1 kg sertéscomb (baromfihús is lehet)
10 dkg rizs
2 db tojás
ízlés szerint só, bors
2 kg savanyú káposzta
15-20 db savanyú káposztalevél
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
fűszerpaprika

(Ha zsíros a hús, akkor egy kis áztatott szójagranulátumot is teszek hozzá.)

 

Elkészítés:

A savanyú káposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át. A töltelékhez a húst ledaráljuk, összekeverjük a nyers rizzsel, tojással. Ízesítjük sóval, borssal, majd nem túl szorosan becsomagoljuk a savanyú káposztalevélbe. Az apró káposzta felét a fazék aljára terítjük, rárakjuk a töltelékeket, a maradék apró káposztával beborítjuk, majd felöntjük vízzel, és kis lángon megfőzzük. Végül az olajjal, liszttel és paprikával készült rántással sűrítjük. Tejföllel kínáljuk.


Energia:     2295 kcal
Fehérje:    273,6 g
Zsír:         140 g
Szénhidrát: 224,4 g

Kb. 2000 forintból elkészül.

 

 

Busa rácosan (8-10 adag):

Hozzávalók:

2 kg busa
1 dl olaj
5 dkg liszt
4 dl tejföl 20%
5 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
30 dkg lecsó
2 kg burgonya
só, fűszerpaprika

 

Készítési mód:

A karikára vágott burgonyát frituban elősütjük (így kevés zsiradékot használunk és energiaszegényebb lesz az ételünk), majd a tepsibe terítve ráfektetjük a sóval, pirospaprikával ízesített halszeleteket. Betakarjuk a karikára szeletelt vöröshagymával, a lecsóval, a csíkokra vágott szalonnával. Tejföllel meglocsolva megsütjük.

Energia:  3227 kcal
Fehérje:    200 g
Zsír:     155,4 g
Szénhidrát: 365 g

Ha 12%-os zsírtartalmú tejfölt választunk, még kevesebb lesz az energiafogyasztásunk. Ez az étel kb. 2500–3500 forintból elkészíthető.

 

Kellemes ünnepeket kívánok!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)