Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Halmos Bélára emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. december 08. 14:23
Halmos Bélára emlékeztek Gyulán
A zenészt egyénisége és zenei tudása tette a közönség kedvencévé
Halmos Bélára, a 2013-ban elhunyt Széchenyi-díjas, Príma díjas népzenészre emlékezett Gyula városa december 7-én. A megemlékezés délután fél ötkor kezdődött az Ecsedi utcai emléktábla előtt, amely a prímás édesapjának emlékét is őrzi. Az ünnepségen egy rövid népzenei előadás után az emlékezők elhelyezték koszorúikat.
____Eredeti-IMG_8414.jpg

Koszorúzás a család ecsedi utcai házánál 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett 

Halmos Béla a magyarországi hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, valamint a Sebő-együttes egyik alapító tagja volt. A zenetudományok kandidátusaként tanított a Zeneakadémia népzene tanszékén, a Magyar Művelődési Intézet tudományos főmunkatársa volt, és ő indította el a Táncház Archívum szervezését is. 

Igazi közéleti ember volt, aki mindig gyulainak vallotta magát. A város és annak vezetése, illetve Gyula táncos és zenés társadalma magáénak vallja Halmos Béla munkásságát, mindig tisztelettel emlékezik emberségére, tevékenységére, amivel Gyulán, a kultúra magyar városában állandó szereplője volt a helyi fesztiváloknak.

Nem véletlen, hogy halálát követően már népzenei fesztivált neveztek el róla, és szinte azonnal emléktáblát is készítettek a tisztelői, amely előtt rendszeresen koszorúzási ünnepségeket szerveznek. Halmos Bélát szerette a város, szimpatikus, egyszerű egyénisége és zenei tudása a közönség kedvencévé tette. Nem titkolt célunk a népzenész kultuszának megvalósítása Gyulán – hangzott el a megemlékezésen.

A Halmos család e-mailben üzent az emlékezőknek, amelyben kiemelték, hogy megtisztelő az, hogy Gyula városa ismételten kifejezi elismerését mindazért, amit id. Halmos Béla építész és fia, ifj. Halmos Béla tettek a városért. Habár a levél felolvasás előtt kiderült, hogy a család nem tud megjelenni egyéb elfoglaltság miatt, de a zenész kisebbik lánya, Halmos Kata, mégis a helyszínen tekintette meg az ünnepséget.

A megnyitó után az emlékezők elhelyezték a koszorúkat az emléktáblát alatt, így megemlékezett Halász János, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelőtestületének elnöke, Gyula Város Önkormányzata, a Betyárjáték című darab közreműködői, a Halmos család, a Kósa család, valamint az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

A megemlékezés a Erkel Ferenc Művelődési Központban folytatódott egy zenés-táncos műsorral, valamint a Betyárjáték című előadással.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)