Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dokumentumfilm készült a gyulai régészeti ásatásokról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. december 08. 14:39
Dokumentumfilm készült a gyulai régészeti ásatásokról
A film hamarosan online mindenki számára elérhető lesz
A gyulai Szigeterőd programhoz kapcsolódó idei régészeti ásatások eredményeiről tartottak sajtótájékoztatót a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. A december 8-ai eseményen sajtónyilvános vetítéssel vette kezdetét a program, a bemutatott filmből minden jelenlévő megismerhette a 2016-os év ásatásainak részleteit.
____Eredeti-alap.jpg

liska andrás, az gyulai ásatásokat vezető régész

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Fábián Tamás, a kastély sajtóreferense köszöntötte a megjelenteket, majd kiemelte: rendszeresen dokumentálják a feltárások eredményeit és a munkafolyamatokat. Annak érdekében, hogy az érdeklődők is hozzájuthassanak az időről időre felbukkanó információkhoz, egy rövid dokumentumfilmet készíttettek a nagyközönség számára.

A közel 14 perces bemutató videóból kiderült: annak idején egy magas palánkfal vette körül a gyulai várat. A feltárások rávilágítanak arra, hol helyezkedtek el ezek pontosan, ahogy arra is, hogyan éltek a vár egykori lakói, és hol voltak a várbástyák. Mindezek fontos, tisztázandó kérdések ahhoz, hogy a tervezett Szigeterőd program megvalósulhasson. 

Dr. Görgényi Ernő polgármester példa nélküli kezdeményezésnek nevezte azt a filmet, amelyet az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeumok NKft. munkatársai készítettek el. Hozzátette: bízik abban, hogy ez a film a várt hatást váltja ki, betekintést enged az érdeklődő közvélemény számára az ásatások rejtelmeibe és értelmébe.

Liska András kijelentette: kirívó eset, hogy az önkormányzat ennyire támogatóan és előrelátóan áll a régészeti feltárásokhoz, amiben minden segítséget megkaptak a fenntartótól és a beruházó önkormányzattól. Az ásatások vezetője három, török kori rétegekből előkerült tárgyat is bemutatott az eseményen: egy félig épen maradt talpas tálat, egy ezüstpénzt és egy szintén a helyszínen talált törökök által használt, ólommázas pipát.

Mint megtudtuk: az elkészült film hamarosan a szervezők weboldalain is elérhető lesz. Az ásatások előreláthatóan a következő év tavaszán folytatódnak majd. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)