képünk illusztráció
Forrás: Wikiwand.com
A naspolya utóérő gyümölcs, október végén, november elején lehet szüretelni. Régen szalmára terítve érlelték a kamrában. Akkor is jó, ha a leszedésével megvárják az első fagyot.
A naspolya kellemes, jellegzetes édes ízű gyümölcs. Sok pektin (élelmi rost) található benne, mely segíti az anyagcserét. Általa salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami megköti a koleszterin és más salakanyagok nagy részét, így csökken általa a vér koleszterinszintje. Székrekedéskor enyhíti a panaszokat.
A naspolya jelentős mennyiségben tartalmaz C-, B- és E-vitamint, karotint. Az ásványi anyagok közül kiemelhető a kalcium-, a kálium-, a magnézium-, a cink-, a mangán-, a vas- és réztartalma. Értékes tápanyagtartalma ellenére azonban mellőzött és ritkán fogyasztott gyümölcsünk.
Fogyasztható nyersen, készíthető belőle lekvár és zselé is. Amennyiben a gyümölcshúst rövid ideig főzzük, tovább sűrűsödik, sült húsok mellé tálalható. Ebben az esetben értékes vastartalma jobban hasznosul a szervezetben.
Naspolyaszósz
Hozzávalók:
70 dkg naspolya
2 dl tejszín
gyömbér
burgonyakeményítő
só
Elkészítés:
A naspolyát a bőrétől megtisztítjuk, majd a húsát szűrőn keresztül áttörjük. Hozzáadjuk a tejszínt (fele annyi mennyiségűt, mint a naspolya súlya), enyhén megsózzuk, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, és takaréklángon felforraljuk, majd simára kevert burgonyakeményítővel mártássűrűségűre besűrítjük. Húsok mellé tálaljuk.
Egészségükre!