Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon

Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A naspolya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. november 20. 10:00
A naspolya
Jelentős mennyiségben tartalmaz C-, B-, E-vitamint és karotint
____Eredeti-naspolya.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Wikiwand.com

A naspolya utóérő gyümölcs, október végén, november elején lehet szüretelni. Régen szalmára terítve érlelték a kamrában. Akkor is jó, ha a leszedésével megvárják az első fagyot.

A naspolya kellemes, jellegzetes édes ízű gyümölcs. Sok pektin (élelmi rost) található benne, mely segíti az anyagcserét. Általa salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami megköti a koleszterin és más salakanyagok nagy részét, így csökken általa a vér koleszterinszintje. Székrekedéskor enyhíti a panaszokat.

A naspolya jelentős mennyiségben tartalmaz C-, B- és E-vitamint, karotint. Az ásványi anyagok közül kiemelhető a kalcium-, a kálium-, a magnézium-, a cink-, a mangán-, a vas- és réztartalma. Értékes tápanyagtartalma ellenére azonban mellőzött és ritkán fogyasztott gyümölcsünk.

Fogyasztható nyersen, készíthető belőle lekvár és zselé is. Amennyiben a gyümölcshúst rövid ideig főzzük, tovább sűrűsödik, sült húsok mellé tálalható. Ebben az esetben értékes vastartalma jobban hasznosul a szervezetben.

 

Naspolyaszósz

Hozzávalók:

70 dkg naspolya
2 dl tejszín
gyömbér
burgonyakeményítő


Elkészítés:

A naspolyát a bőrétől megtisztítjuk, majd a húsát szűrőn keresztül áttörjük. Hozzáadjuk a tejszínt (fele annyi mennyiségűt, mint a naspolya súlya), enyhén megsózzuk, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, és takaréklángon felforraljuk, majd simára kevert burgonyakeményítővel mártássűrűségűre besűrítjük. Húsok mellé tálaljuk.

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM