képünk illusztráció
Forrás: frappo66.com
A „fekete levest” a törökök ismertették meg velünk. Egy csésze presszókávéval 60-100 mg koffein jut a szervezetbe, hatására javul az ember szellemi és fizikai teljesítőképessége legalábbis 3-5 óráig. Befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését, és gátolja a testünkben egy fáradtságjelző anyag, az úgynevezett adenozin hatását. Az erek kitágításával a koffein fokozza a vese működését, ugyanakkor a hasi, zsigeri ereket összeszűkíti. A koffein könnyíti a légzést is, mivel a simaizmokat és a tüdő hörgőizmait elernyeszti. Nem véletlen, hogy sok megfázás elleni készítményben is megtalálható.
A koffein függőséget is okozhat. Annak érdekében, hogy a kávénak csak a pozitív hatásait élvezzük, néhány szabályt be kell tartanunk. Az első, hogy lefekvés előtt 4 órával már ne igyunk kávét! A legideálisabb kávézási időszak a reggel és a késő délután. Éhgyomorra sose igyunk kávét. Ha éhgyomorra isszuk, a kávéban lévő csersavak kártékony hatással lehetnek ránk, és a kávé vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomornak, ugyanis növeli a gyomorfekély kockázatát. Napi 2-3 kávénál több egészséges embereknek sem ajánlott, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek pedig általában még ennyi sem. Minőségi, ellenőrzött kávét fogyasszunk!
Egy friss, 15 év eredményeit összefoglaló kutatás szerint a napi 2-3 csésze kávé 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Sokat dicsért összetevője ugyanis a kávénak az erős antioxidáns hatású vegyület, a polyphenol: a keringési betegségekkel szembeni védőhatás minden bizonnyal ennek köszönhető. Az antioxidánsok védik a sejteket az anyagcsere során keletkező károsodásoktól, csökkentve az erek beszűkülését okozó gyulladásos állapotot. A polyphenol sejtvédő funkciója miatt a kávé rákmegelőző hatását is ki szokták emelni.
Diókrémes kávés süti
Hozzávalók:
6 tojás
14 dkg cukor
14 dkg darált dió
másfél evőkanál liszt
1 tasak sütőpor
rumaroma
A krémhez:
25 dkg vaj
2 tojássárgája
20 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
6 teáskanál instant kávépor
3 evőkanál tej
15 dkg darabokra vágott dió
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj
Elkészítése:
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot és a tojások sárgáját is beledolgozzuk. A diót, a sütőport és a lisztet összekeverjük, és beleforgatjuk a habba, rumaromával ízesítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és közép meleg sütőben tűpróbáig sütjük. A krémhez a vajat kikavarjuk. A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. A vaníliás cukrot és a kávéport a tejjel simára kavarjuk, majd a tojássárgájához adjuk. A krémet lassanként adjuk a vajhoz, folyamatosan kavargatjuk, majd a vágott diót is belekeverjük. A tészta tetejére kenjük a krémet, és félórára hűtőbe tesszük. A csokoládét felolvasztjuk, a vajat is hozzáadjuk, majd bevonjuk vele a süteményt. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, majd szeleteljük.
Energia: 6690 kcal
Fehérje: 112 g
Zsír: 484 g
Szénhidrát: 523 g
Egészségükre!