Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kávé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. október 09. 10:00
A kávé
A koffein hatására javul az ember szellemi és fizikai teljesítőképessége
____Eredeti-kave.jpg

képünk illusztráció

Forrás: frappo66.com

A „fekete levest” a törökök ismertették meg velünk. Egy csésze presszókávéval 60-100 mg koffein jut a szervezetbe, hatására javul az ember szellemi és fizikai teljesítőképessége legalábbis 3-5 óráig. Befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését, és gátolja a testünkben egy fáradtságjelző anyag, az úgynevezett adenozin hatását. Az erek kitágításával a koffein fokozza a vese működését, ugyanakkor a hasi, zsigeri ereket összeszűkíti. A koffein könnyíti a légzést is, mivel a simaizmokat és a tüdő hörgőizmait elernyeszti. Nem véletlen, hogy sok megfázás elleni készítményben is megtalálható.

A koffein függőséget is okozhat. Annak érdekében, hogy a kávénak csak a pozitív hatásait élvezzük, néhány szabályt be kell tartanunk. Az első, hogy lefekvés előtt 4 órával már ne igyunk kávét! A legideálisabb kávézási időszak a reggel és a késő délután. Éhgyomorra sose igyunk kávét. Ha éhgyomorra isszuk, a kávéban lévő csersavak kártékony hatással lehetnek ránk, és a kávé vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomornak, ugyanis növeli a gyomorfekély kockázatát. Napi 2-3 kávénál több egészséges embereknek sem ajánlott, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek pedig általában még ennyi sem. Minőségi, ellenőrzött kávét fogyasszunk!

Egy friss, 15 év eredményeit összefoglaló kutatás szerint a napi 2-3 csésze kávé 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Sokat dicsért összetevője ugyanis a kávénak az erős antioxidáns hatású vegyület, a polyphenol: a keringési betegségekkel szembeni védőhatás minden bizonnyal ennek köszönhető. Az antioxidánsok védik a sejteket az anyagcsere során keletkező károsodásoktól, csökkentve az erek beszűkülését okozó gyulladásos állapotot. A polyphenol sejtvédő funkciója miatt a kávé rákmegelőző hatását is ki szokták emelni.

 

Diókrémes kávés süti

Hozzávalók:

6 tojás
14 dkg cukor
14 dkg darált dió
másfél evőkanál liszt
1 tasak sütőpor
rumaroma

 

A krémhez:

25 dkg vaj
2 tojássárgája
20 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
6 teáskanál instant kávépor
3 evőkanál tej
15 dkg darabokra vágott dió
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj

 

Elkészítése:

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot és a tojások sárgáját is beledolgozzuk. A diót, a sütőport és a lisztet összekeverjük, és beleforgatjuk a habba, rumaromával ízesítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és közép meleg sütőben tűpróbáig sütjük. A krémhez a vajat kikavarjuk. A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. A vaníliás cukrot és a kávéport a tejjel simára kavarjuk, majd a tojássárgájához adjuk. A krémet lassanként adjuk a vajhoz, folyamatosan kavargatjuk, majd a vágott diót is belekeverjük. A tészta tetejére kenjük a krémet, és félórára hűtőbe tesszük. A csokoládét felolvasztjuk, a vajat is hozzáadjuk, majd bevonjuk vele a süteményt. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, majd szeleteljük.

Energia:   6690 kcal
Fehérje:    112 g
Zsír:       484 g
Szénhidrát: 523 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM