Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A bodza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2016. május 15. 10:00
A bodza
Termésének magas az A-, B és C-vitamin-tartalma, gazdag flavonoidokban, folsavban és kiváló antioxidánsforrás
____Eredeti-bodzavirag.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: semiswede.com

Közép-Európában szinte mindenhol előfordul ez a növény. Gyakran találkozhatunk a bodzával erdők szélén, kertekben, utak mentén, réteken. Elődeink a bodzabokrot előszeretettel ültették a házak oldalába vagy a kertekbe, mert úgy tartották, hogy megvéd a veszedelmektől.

A fekete bodza virágát, levelét és termését elsősorban a gyógyászatban alkalmazzák. A bodza virága flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. Levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel. Termésének magas az A-, B és C-vitamin-tartalma, gazdag flavonoidokban, folsavban, és kiváló antioxidánsforrás. Található benne magnézium, kalcium, vas, foszfor is.

A virágzatból készült teát meghűléses megbetegedések esetén, köhögéscsillapításra, izzasztószerként és immunrendszer serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de migrén, fájdalmas ideggyulladások ellen is ajánlják.

A bodza virágzatát a leggyakrabban szörpök készítéséhez használják. A bodzaszörpből készíthetünk fagylaltot, ízesíthetünk vele különféle krémeket, töltelékeket, de magát a bodzavirágot is adhatjuk a tésztákhoz, fagylalthoz. A friss virágzatot sűrű palacsintatésztába fogatva ki is süthetjük. A szárított virágzatból teát készíthetünk, illetve felhasználhatjuk süteményekhez, krémekhez is.

Bodzabogyóból készíthetünk mártásokat, lekvárt, szörpöt, szirupot, bort vagy akár likőrt is. A friss gyümölcsöt felhasználhatjuk fagylaltok, krémek készítésére, vagy tehetjük gyümölcssalátába, süteményekbe is. A szárított bogyókból is nagyon finom teát főzhetünk.

 

Bodzakrémes kocka 

Hozzávalók:

A tésztához:

35 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 tojás
1/2 dl tej
2 evőkanál tejföl
8 dkg margarin
1/2 csomag szalalkáli


A krémhez:

2 dl bodzaszörp
1 dl tej
1 tojás
3 púpos evőkanál liszt
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor


A mázhoz:

12 dkg porcukor
4 evőkanál bodzaszörp

 

Elkészítés:

A tejben feloldjuk a szalalkálit, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. A tésztából három lapot nyújtunk, és egyenként megsütjük.

A krémhez a szörpöt, a tejet, a tojást és a lisztet összefőzzük. A margarint a cukorral, és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a kihűlt, főtt krémmel jól felhabosítjuk.

A lapokat megtöltjük a krémmel.

A mázhoz a porcukrot és a bodzaszörpöt habosra keverjük, és a sütemény tetejére kenjük.

Energia:     5787 kcal
Fehérje:     67,3 g
Zsír:       199,3 g
Szénhidrát: 901,1 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)