képünk illusztráció
Forrás: timescity.com
A rizs fontos gabonanövényünk. Ázsiában termelik az összes elfogyasztott rizs 90%-át.
Az asztalunkra kerülő rizs egy sor malomipari lépésből álló feldolgozás végterméke. Először külső héjától, a pelyvától szabadítják meg, így keletkezik a barna rizs. Ezután koptatással eltávolítják a szemekről a korpát és a csírát, így keletkezik a fényezetlen fehér rizs. A koptatással értékes tápanyagok távoznak el. A rizs fehérjéi jó minőségűek, magas a biológiai értékük.
Az ásványi anyagok közül főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium és kálium, ezért jól illik a sószegény étrendbe is, például magas vérnyomás esetén. A vitaminok közül elsősorban a B1-, B2-, B6-vitaminok és a pantoténsav található meg a rizsben. Növényi rostjai serkentik a bélműködést.
A rizs kedvező tulajdonságai miatt sok diétában alkalmazható, hiszen könnyen emészthető. A rizs nem tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A rizsből (fajtától függően) számos étel készíthető, az előételektől a desszertig. Jól kombinálható különböző más ételekkel, zöldségekkel. Ráadásul kevert köretként jobban felszívódnak a rizs és egyéb zöldségek tápanyagai, és ízletesebb is.
Gyümölcsös rizstorta
Hozzávalók:
2 db tojás
1 evőkanál finomliszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor
5 evőkanál cukor
1 bögre rizs (2,5 dl)
1 l tej
1 marék mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
1 csomag zselatinfix
1 csipet só
3 közepes őszibarack
10 dkg meggy
10 dkg piros ribizli
10 dkg málna
12 dkg szeder
2,5 dl meggy lé
1 csomag tortazselé (piros)
Elkészítés:
A rizsből, 2 evőkanál cukorból, vaníliás cukorból, sóból 1 liter tejjel tejberizst főzünk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a megmosott mazsolát is, és az egészet teljesen kihűtjük. A tejszínt a zselatinfixszel és 1 evőkanál cukorral felverjük, és a kihűlt rizshez keverjük.
A tojássárgákat 2 evőkanál cukorral habosra verjük. Ehhez hozzászitáljuk a lisztben elkevert sütőport és kakaót, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. 180°C-on kb. 15 percig (tűpróbáig) sütjük, majd kihűtjük.
A tortaforma aljára tesszük a tésztalapot, erre kanalazzuk a rizs felét. A meghámozott, feldarabolt őszibarackot ráhalmozzuk, majd kicsit belenyomkodjuk. Erre tesszük a rizs másik felét, jól elegyengetjük. Tetejét beborítjuk a piros gyümölcsökkel.
A tortazselét a meggylével folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd 2 perc után a piros gyümölcsökre borítjuk. Legalább fél órára tegyük hűtőbe, hogy jól megszilárdulhasson a torta.
Energia: 2169 kcal
Fehérje: 64,5 g
Zsír: 49,9 g
Szénhidrát: 34 g
Jó étvágyat!


























